A nagyvilágból: Szokolov Moszkvába igazolt, De Cecco a Civitanova új feladója

A sportversenyek leálltak a világjárvány megfékezése érdekében, így a röplabda-bajnokságok is, a háttérben azonban folynak az egyeztetések, tervezések. Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezen a héten bőven voltak történések, így amennyiben csak egy perce van, elég a vastaggal szedett részeket elolvasnia.

OROSZORSZÁGBÓL…

Alekszej Verbov lett a Kuzbass Kemerovo vezetőedzője. Verbov játékosként a világ egyik legjobb liberója volt, edzőként pedig legutóbb a Zenit Kazanyt vezette, ahol megköszönték a munkáját, erről mi is beszámoltunk. Verbov a kemerovói munkavállalását egy kazanyi híroldalnak, a Tatar-informnak árulta el. A szakember a román Gheorghe Cretu helyét veszi át.

Az orosz Lokomotiv Novoszibirszkit erősíti a következő idényben is a szerb Marko Ivovics, ezt a játékos ügynöke erősítette meg. A 29 éves Európa-bajnokságot nyert szélső ütő alapembernek számít klubegyüttesében.

Bombaigazolást jelentette be az orosz Dinamo Moszkva, hiszen szerződtette a Zenit Kazany ászát, a bolgár Cvetan Szokolovot. A 30 éves átló a Kazannyal Orosz Kupát nyert a 2019/2020-as szezonban, a döntő MVP-jének is megválasztották. A 206 centis klasszis karrierje nagy részét Olaszországban töltötte, de Törökországban is letette a névjegyét. Játékosként egyaránt háromszor nyert Bajnokok Ligáját, klubvilágbajnokságot, Olasz Kupát és bajnokságot is. Szokolov mellett egy centert is igazoltak a fővárosiak Kazanyból, méghozzá az ukrán Vadim Likosersztovot.

A horvát-fehérorosz kettős állampolgár, Tsimafei Zhukouski távozott Perugiából, miután megegyezett az orosz Fakel Novi Urengojjal. A Pádár Krisztiánt is foglalkoztató együttes hivatalosan eddig négy játékost jelentett be a következő idényre. Zhukouski a Mladost Zagrebből került Olaszországba 2010-ben, és három németországi szezont leszámítva az A1-ben játszott.

LENGYELORSZÁGBÓL…

Baróti Árpáddal készített interjút az egyik legnépszerűbb röplabdás híroldal, a worldofvolley.com. A portálnak a magyar válogatott átló, aki a legutóbbi szezont a lengyel ZAKSA Kedzierzyn-Kozle csapatában töltötte, elmondta, voltak már megkeresései a következő szezonra, de még nem döntött a jövőjét illetően. Baróti remek szezont zárt a sztárcsapatnál, ahol kiválóan tudta pótolni megsérült posztriválisát. Elárulta, ő is úgy érzi, hogy jó idénye volt, de még van hova fejlődnie, a bajnoki címet pedig szerinte megérdemelte volna csapata – mint ismert, a PlusLigában nem hirdettek bajnokot. Baróti 2010-ben, 21 évesen állt légiósnak, miután búcsút intett a Dunaferrnek. Játszott Olaszországban, Dél-Koreában, Németországban és Franciaországban is.

Baróti Árpád. (Fotó: nowiny.pl)

Mohammad Muszavi, a lengyel Indykpol AZS Olsztyn rutinos centerére vetett szemet a rivális Jastrzębski Węgiel – írja a tehrantimes.com. A 32 éves Muszavit az egyik legjobbnak tartják számon a posztján, akit az ázsiai kontinensen már kétszer választottak MVP-nek. Az iráni válogatott hazájában játszott egészen az előző szezonig. A Jastrzębski Węgiel egy francia válogatott szélső ütőt is szerződtetne, méghozzá az olasz Kioene Padovában légióskodót Yacine Louatit. A klub vezetőedzője marad az a Daniel Castellani jövőre is, aki idén januárban ült le a kispadra. A rutinos szakember korábban három bajnoki címet is ünnepelhetett Lengyelországban.

Új vezetőedzője van a szintén lengyel Asseco Resovia Rzeszownak az olasz Alberto Giuliani személyében. Giuliani nyert már olasz bajnokságot és Olasz Kupát, CEV Kupát és ezüstérmet szerzett a szlovén válogatottal a 2019-es Európa-bajnokságon. Olyan csapatok élén dolgozott, mint a Cuneo, a Macerata, a Piacenza vagy az Ankara.

OLASZORSZÁGBÓL…

Luciano De Cecco lesz a Cucine Lube Civitanova feladója a 2020/2021-es szezontól. Az argentin sztár Instagram-oldalán jelentette be, hogy hat év után elhagyja a Sir Safety Conad Perugia gárdáját. A lassan 32. életévét betöltő De Cecco ekkor még nem árulta el, hol folytatja pályafutását, de a poszt alatt a Civitanova játékosai már gratuláltak neki, így gyakorlatilag nem volt kérdés. Néhány nappal később a Somos Vóleynek adott interjút az Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát is két-két ízben nyert játékos, amiben elismerte, a BL-címvédőhöz igazol. De Cecco a hazatérő braziltól, Bruno Rezendétől veszi át a stafétát.

Szintén a Perugiának intett búcsút a szerb óriás, Marko Podrascsanin. A Nemzetek Ligájának és az Európa-bajnokság legjobb centerének választott Podrascsanin négy szezont töltött Perugiában, előtte nyolc idényen át erősítette a Cucine Lube Civitanovát. Azt még nem tudni, hová fog szerződni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Marko Podrascanin (@potke18) által megosztott bejegyzés,

A Civitanova kötelékében marad az olasz szélső ütő, Osmany Juantorena. A 34 éves, kubai származású játékos maradását a klubelnök, Giuseppe Cormio árulta el egy nagy mosollyal az arcán, aki hozzátette, a BL-címvédő egy fiatal kubait is kinézett magának, de Marlon Yant-t leigazolását még nem sikerült tető alá hozni, aki egyébként a francia Chaumont-ban játszott idén. Marad még a belga feladó, Stijn D’Hust is, de a szerb center, Dragan Sztankovics visszatérésére nem sok esélyt adott a klubelnök.

A VILÁG TÖBBI RÉSZÉRŐL…

Marokkói szélső ütő a francia Tours első igazolása a következő idényre. A csapat az élen állt akkor, amikor véget vetettek a pontvadászatnak a koronavírus-járvány miatt, de a színfalak mögött a klub aktív maradt, Zuhir el-Grauit ugyanis már szerződtette a következő idényre. Az 1994-es születésű játékos a legutóbbi szezont a szintén francia Stade Poitevin Poitiers csapatánál töltötte.

Maurício Borges lesz az olasz Itas Trentinóhoz szerződő Ricardo Lucarelli utódja a brazil Taubaté gárdájánál, értesült a WebVolei. A 199 centiméter magas szélső ütő három szezont követően távozik a Sesc-RJ csapatától, Lucarellihez hasonlóan tagja volt a 2016-ban olimpiát nyert brazil válogatottnak.

Facundo Conte a következő idényben is a brazil Cruzeirót fogja erősíteni, legalábbis így értesült Bruno Voloch újságíró. A 30 éves szélső ütő – aki Európában játszott a lengyel PGE Skra Bełchatówban, az orosz Dinamo Krasznodarban és öt olasz csapatban is -, kupát nyert jelenlegi csapatával, a korábbi három idényt pedig bajnokként zárta: kétszer Kínában ért fel a csúcsra a Sanghajjal, egyszer pedig hazájában a Taubatével.

(főcímkép: Cvetanov Szokolov; forrás: Роман Кручинин/zenit-kazan.com)