A Sportrádiónak adott interjút vezetőedzőnk

Kedd este a Sportrádiónak adott interjút Toronyai Miklós vezetőedzőnk. A téma a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika megfiatalított együttesének a szereplése volt, kiemelve a kupamenetelést, de szó esett a fiatalításáról és annak eredményességéről is.

Bravúrral jutott a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika a négy közé a Magyar Kupában, miután a DEAC-ot aranyszettben ejtette ki. A műsorvezető szerint ez azt jelzi, illetve az eddigi bajnoki szereplés, hogy a csapatépítés jól sikerült, és megvan az esély a továbbjutásra a Pénzügyőr ellen is az elődöntőben.

„Nagy változásokon mentünk keresztül a nyáron, alaposan kicserélődött a csapat” – kezdte 44 éves vezetőedzőnk. „Újjá kellett építeni fiatalokkal, és azt gondolom, elég jó úton járunk, az eredményeink magukért beszélnek. Az út a Magyar Kupa döntőjébe a Pénzügyőrön keresztül vezet, de amit már eddig letettünk a kupában, az megsüvegelendő. Leegyszerűsítve igen, lényegében ugyanazt kell csinálni, amit vasárnap, de azért visszanéztük videón a mérkőzés bizonyos szakaszait, hogy milyen hibákat követtünk el. Sok újat nem tudunk egymásnak mutatni, náluk ugye ott van a rutinos mag, akiket jól ismerünk, illetve én a fiatalokkal is képben vagyok, akik az U22-es válogatottban a játékosaim. A pillanatnyi forma fog dönteni az elődöntőben, hogyan fogunk bele menni a meccsbe, ezek lesznek a döntőek.

Szóba került részletesebben is a csapatépítés. Előbb abból a szempontból, hogy jónak tűnik az elegy a kicsit tapasztaltabb játékosok, valamint a felnőtt csapatba idén felkerültek között. De vajon egyszerű feladat is volt összegyúrni a társaságot?

„Más feladat volt, mint a korábbi években, hiszen a fiatalokkal másképp kell edzeni, mint az idősebb játékosokkal, utóbbiaknak esetenként több regenerációra van szükségük” – válaszolta Toronyai. „A fiatalok lendületesek, nehéz megállítani őket. Ha úgy mennek bele a mérkőzésbe, tényleg olyan, mintha vért ittak volna, de ott van az a szempont is, hogy mikor érkezik el egy fiatal számára az a pillanat, amikor téttel bíró meccsen pályára léphet, de ez másik téma. Az elegy, a kis korkülönbség összehozta a csapatot, egy nyelvet beszélnek az öltözőben, ami teljesen rendben van. Nem állítanám, hogy zökkenőmentes volt a felkészülés, mert rengeteg alapdolgot meg kellett szilárdítani, például a feladásokat, ami rengeteg gyakorlást igényelt. A rutinos játékosnak más jellegű edzésre van szüksége, a fiatalnak viszont rengeteget kell még tanulnia.”

A Sportrádió munkatársa szerint jó munkát végzett a nyáron a játékosmegfigyelői stáb, hiszen 23 évnél fiatalabb, az Extraligában bizonyított légiósokkal sikerült a keretet teljessé tenni. Kiemelte a 19 éves Bohdan Velicsko centerjátékát, a cseh utánpótlásválogatott Jan Jirásek ponterősségét, valamint a sokszoros azeri válogatott irányítót, Roman Gurszkijt.

„Négyesütő posztra magyar játékost szerettünk volna igazolni, de ők nem minket választottak tavaly nyáron” – emlékezett vissza trénerünk. „A mi utánpótlásunkban egyelőre nincs olyan fiatal ezen a poszton, aki az Extraliga szintjének megfelelne kezdőjátékosként, talán néhány éven belül meglesz ennek is az eredménye, mert komoly munkát végzünk ennek érdekében. Ennek hiányában viszont csak külföldi jöhetett szóba. Viszont nem szerettünk volna idős játékost, ha jól emlékszem, huszonhat évnél húztuk meg a vonalat. Jan az utolsó pillanatban került a látókörünkbe, kivártunk, és jól tettük. A videókon láttuk, hogy technikás, és miután szerepelt nálunk próbajátékon, tudtuk, hogy őt szeretnénk. Igaz, ő még Ausztriába is elment próbajátékra, Hollandiából is hívtak azokban a napokban, de az infrastruktúra, az a néhány edzés, amin nálunk részt vett, meggyőzte. Romant már nézegettük korábban is, de Carlos Páez személyében egy remek játékosunk volt ezen a poszton. Miután vele nem hosszabbítottunk, megnyílt az út az azeri felé. Mindenképpen egy magyar fiatalt szerettünk volna igazolni feladóposztra, ami sikerült is, hiszen Óhidi Richárd minket választott, de mellé kellett még egy játékos erre a posztra. Roman technikás, korához képest érett, játszott az orosz második vonalban a CSZKA Moszkvában. Bohdant ismertük Dunaújvárosból, rá azért esett a választásunk, mert tudtuk, hogy Cziczlavicz Dávidot, 17 éves játékosunkat már szeretnénk játszatni, és hasonló szinten voltak, korban sincs köztük sok. Szépen is dolgoztak, leginkább ők ketten kaptak lehetőséget eddig ezen a poszton, és mind a ketten a legjobb blokkolók között vannak az Extraligában.”