Banai: Amíg van esélyünk, nem adjuk fel

Banai Mátét, a VRC Kazincbarcika játékosát faggattuk az elmúlt napok tapasztalatairól: kérdeztük a hazai Közép-európai Liga-tornáról és a négyes döntőbe vezető útról, valamint a Szolnok elleni Magyar Kupa-mérkőzésekről is.

A múlt hét végén a VRCK 3-1-re kikapott a Kranj csapatától, majd legyőzte öt szettben azt az osztrák Waldviertelt, amely egy nappal korábban nyerni tudott a szlovének ellen. A hazaiak bizakodtak a hat pont megszerzésében, ami nem sikerült, de Banai Máté úgy véli, van még esélyük a négyes döntőbe való kerülésre.

„Hat ponttal szerettünk volna gazdagodni, de csak kettő jött össze” – emlékezett vissza a fiatal center, majd az okokat kezdte boncolgatni. „Igazából az első mérkőzést rontottuk el nagyon. Idegesek voltunk végig, máig nem értjük a vereséget. Az ellenfél élvezte a játékot, mi pedig csak akartunk, így végig görcsösek maradtunk. A Waldviertel elleni már jobb volt, két szettig az történt a pályán, amit mi akartunk, majd egy szoros ötödik szettben megszereztük a győzelmet, úgy, hogy az ellenfélnek is volt meccslabdája. Ők sok nyitást rontottak, míg mi fegyelmezettek, taktikusak maradtunk.”

Banai Máté támadásban a Waldviertel elleni mérkőzésen. Fotók: Tóth Milán

Banai szerint az első két játszmához képest kicsit visszaesett a játékuk, ami a nyitásfogadáson érződött leginkább. A hullámzó teljesítményre igyekeznek megoldást találni az edzéseken, hiszen a Közép-európai Ligában ezt bármelyik csapat képes kihasználni.

„Figyeljük a többi mérkőzést is, hiszen történnek meglepetések, legutóbb például az a Kastela verte meg a végső győzelemre is esélyes Ljubljanát, akit mi elvertünk három szettben” – mondta a kunhegyesi játékos. „Sok a körbeverés, de még bízhatunk a négy közé kerülésben. Nagyobb most már a lemaradásunk, de kell egy jó zágrábi torna, és addig nem adjuk fel, amíg van esélyünk.”

Hozzátette, annak nem feltétlen tud örülni, hogy a horvátországi tornát egy héttel előrébb hozták. A VRCK december 29-én a szlovák Kosicével, másnap pedig a házigazda Zagrebbel játszik. A Kosicének öt, a VRCK-nak nyolc, a Zagrebnek pedig 14 pontja van.

„A két ünnep között egy felkészülési tornán vettünk volna részt, hogy megfelelően felkészüljünk a január eleji rangadókra” – utalt a center a MEVZA-tornára és a január 10-i, Fino Kaposvár elleni bajnoki mérkőzésre. „Addig már nem igazán lesz éles meccsünk, de az edzéseken biztos, hogy kőkeményen a zágrábi fordulóra fogunk készülni.”

Banai Máté (szemben) szerint még van esély a négy közé kerülni a MEVZA-ban.

Csütörtökön a Kazincbarcika hazai pályán nyert 3-0-ra a Szolnok-RA ellen a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. A végeredmény sima volt, de a második szettben a Tisza-partiak 9-1-re is vezettek már. Banaiék viszont fordítottak, és ez már nem az első ilyen bravúr volt az idényben.

„Nem tudom, mi történt, sajnos most ilyen a formánk, ezen mindenképp dolgoznunk kell” – tette hozzá. „A Szolnok ellen is sikerült felállni, ahogy a Nyitra ellen is, pedig a szlovákok a hajrában mentek már nyolccal.”

A kupa visszavágóján Banai háromszettes győzelemben bízik, és bár Szolnok szomszédságában született, nem tekint presztízsként ezekre a mérkőzésekre.

„A tavalyi Szolnok jóval erősebb volt, azok más hőfokú összecsapások voltak. Ismerősök, gyerekkori barátaim játszanak a mostani csapatban” – zárta mondandóját az elmúlt meccseken jó teljesítményt nyújtó center.