Bombameglepetés: Zágrábban nyert a VRCK!

Négy szettben sikerült nyernie a Vegyész RC Kazincbarcikának a HAOK Mladost Zagreb vendégeként a Közép-európai Kupa 1. fordulójában.

Megilletődötten kezdtek a hazaiak, a kazincbarcikaiak pedig magabiztosan, így gyorsan többpontos előnyre tettek szert a vendégek (1-5). A két Bajnokok Ligája-induló csatája azonban ennél jóval szorosabb összecsapást ígért, sőt, a horvát bajnok volt a meccs előtt az abszolút favorit, elvégre az előző idényben simán bejutott a Közép-európai Kupa – akkor még Közép-európai Liga – négyes döntőjébe. A röplabdát egyébként magas szinten játszó horvátok gyorsan magukhoz is tértek, 13-nál utolérték ellenfelüket, majd kétpontos előnyt harcoltak ki. A két Péter, Juhász és Blázsovics is hozott egy-egy remek blokkot (21-20), izgalmassá téve a szett hajráját. A nézőcsalogató labdamenetekből összességében a Kazincbarcika jött ki jobban, az első felvonás megnyerésére 33 percre volt szükség! Bravó (27-29, 0-1)!

A térfélcsere után is Banai Mátéék kezdtek jobban, a fiatal center nem kis blokkot adott ellenfelének a meccs elején (0-3). Aztán a HAOK ismét magához tért, de a csapat trénere, a szerb Radovan Malevics joggal volt elégedetlen övéivel – annak ellenére is, hogy sikerült fordítaniuk a szett feléhez érve. Németh Szabolcs vezérletével azonban a VRCK újra magához ragadta a kezdeményezést (17-19), és ahogy az első, úgy a második játszmában is „túlórázni” kényszerültek a felek. Szabó Dávid másodjára is szettlabdához juttatta övéit egy elegáns pörgetéssel (26-27), majd egy out-ütés után ismét ugyanazt mutatta az eredményjelző: 27-29 (0-2)!

Németh Szabolcs támadásban. Fotó: vrck.hu

Már 67 perce nyüstölték egymást a csapatok, és bár kétszettes volt a vendég-előny, azt mindkét csapat tudta, egyáltalán nem szabad leírni a másikat. A zágrábiak ennek megfelelően kezdtek, és bár kétszer is sikerült egalizálnia hárompontos hátrányból Marek Kardos legénységének, a hajrára a hazaiak fordultak kedvezőbb állásból (22-18). Pedig a sárga-kékek nem vettek vissza a tempóból, egyszerűen elkapta a ritmust a HAOK. Aztán jött Németh, aki szintén nem tréfált: bombaerős szerváira és a hátsó sorból való támadásaira nem találták meg az ellenszert Inoslav Krnicék (22-22). Időkéréssel, cserével operált Malevics, ami bejött, hiszen második szettlabdáját értékesítette csapata (26-24, 1-2).

Németh már 18 pontnál járt a negyedik felvonás előtt, de Szabó és Blázsovics is bőven tíz pont fölött termeltek, míg a hazaiaknál négyen is elérték a két számjegyű értéket. 102 perc telt el azóta, hogy megvolt a találkozó első nyitása, de még mindig tudtak látványos és értékes dolgokat mutatni a csapatok. Juhász kétszer is pontosan fejezte be a Toronyai Miklóstól kapott labdákat, majd kiosztott két blokkot is (11-14). El kell ismerni, a Kazincbarcikának a Zagreb játékosai is segítettek, nem egyszer vétettek ki nem kényszerített hibákat kritikus helyzetben – ez azonban egyáltalán nem kisebbíti Gebhardt Áronék érdemét, sőt! Marko Sedlacek megtalálta magának Banait, majd aztán a VRCK centere a pályán mutatott teljesítményével vágott vissza, és pillanatok alatt szettlabdához jutott csapata, amit Szabó azonnal értékesített (16-25, 1-3).

Nagy skalpot szerzett a VRCK, plusz három pontot! Hétfőn pedig már Pécsett játszik bajnokit az együttes.


JEGYZŐKÖNYV
KÖZÉP-EURÓPAI KUPA, 1. FORDULÓ
HAOK Mladost Zagreb (horvát) – Vegyész RC Kazincbarcika 1-3 (-27, -27, 24, -16)
Zágráb, 100 néző. V.: Miklosic, Isajlovic.
HAOK: Krnic 3, Marelic 11, Mihalj 14, Nikacevic 15, Sedlacek 22, Dukic 5. Csere: Sarcevic (liberó), Sabljak 2, Mitrasinovic 1, Rados (liberó), Bakonji 1. Vezetőedző: Radovan Malevics.
VRCK: Toronyai 1, Németh 24, Banai 5, Szabó 14, Blázsovics 19, Juhász 11. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Árva. Vezetőedző: Marek Kardos.

Marek Kardos: Taktikailag felkészültek voltunk, alaposan kielemeztük a zágrábiakat, és támadásban sem féltünk bevállalósak lenni. A mérkőzés második felében fejben is nyugodtak tudtunk maradni, aminek köszönhetően megnyertük az összecsapást.

(fotók: vrck.hu)