EXOS továbbképzésen járt Dudás Tamás

2021-ben hatodik alkalommal tanulhattak magyar sportolók az EXOS Performance Mentorship Phase 1 képzésen. A sportolói teljesítmény fejlesztésére kialakított tréningnek otthont adó létesítmény idén először a minden igényt kielégítő Szombathelyi Illés Akadémia volt, klubunkat pedig Dudás Tamás képviselte.

Habár Dudás Tamás még aktív játékosa felnőtt csapatunknak, évek óta tudatosan készül az erőnléti edzői pályára, ezzel párhuzamosan pedig az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem sportedző hallgatója is. Rajta kívül olyan szakemberek vettek részt a négynapos előadáson, akik válogatottak, kiemelt sportakadémiák illetve sportcsapatok, például a veszprémi kézilabdások mellett dolgoznak erőnléti edzőként.

A cél, ami összeköti ezeket az edzőket: előrelépni teljesítményfejlődésben az évek során megszerzett szaktudásukat kiegészítve egy tudományos alapokra épített, átfogó koncepció keretében, lehetőséget biztosítva ezzel a proaktív hatékonyságfokozásnak. A képzést ezúttal Jayson Merlino, a korábban az NFL-es Philadelphia Eaglesnél dolgozó szakember tartotta, aki jelenleg az EXOS taktikai teljesítményigazgatója.

„A hangsúly az erőnléti rendszerek összegzésén volt, hogyan kell a nulláról felépíteni egy ilyen edzésprogramot, hogyan mérjük fel az emberek állapotát” – árulta el Dudás Tamás érdeklődésünkre, két beadandó írása között. „Ez az úgynevezett FMS (Functional Movement Systems) módszerrel érhető el, ennek megfelelően kell egyénekre szabva felépíteni az edzésmunkát a nyári alapozástól a bajnokság kezdetéig, de ez bárkinek hasznos lehet, nem csak élsportolóknak. Ugyanis könnyen ki lehet mutatni, melyik az a terület, ahol a leghamarabb várható sérülés, amennyiben nem megfelelően kezdi el valaki a munkát.”

A légzésgyakorlatoktól kezdve, a robbanékonyságon, a gyorsaságon, az erő-állóképességen és bemelegítésen túl olyan területekről is sokat tanulhattak a résztvevők, mint a rehabilitációról vagy a prevencióról. Szó esett a Keiser gépek használatáról is: ezek a modern, biztonságos és hatékony kondicionáló gépek lesznek a VRCK röplabdaközpontjában található konditeremben is elhelyezve.

Klubunk elkötelezett a legújabb és legmodernebb szemléletek alkalmazása iránt, ennek megfelelően a klubnál dolgozók is keresik a fejlődés lehetőségét, többen is egyetemre járnak, valamint képzéseken vesznek részt.

(forrás: puresports.com)