Ezüstérmes lett a GreenPlan-VRCK

Az Épkar PSE nyerte az MVM férfi röplabda Magyar Kupát, miután az Érd Arénában rendezett döntőben legyőzte a GreenPlan-VRCK-t.

Bár két-két ponttal meg tudott ugrani a meccs elején a Pénzügyőr, a barcikaiak rendre visszazárkóztak, sőt, 7:7 után két labdamenet erejéig még a vezetést is átvették. Ekkor viszont beindult a PSE-henger és elsősorban remek centertámadásaikkal meg sem álltak 16:10-ig. Ezt viszont egy ötös VRCK- sorozat követte, így megint nyílt lett a szett. De nem sokáig mert sorozatban hibáztak támadásban a barcikaiak, s ennek meg is lett a böjtje: a végén nyolc szettlabdája is volt a fővárosiaknak, s bár Ciupa az elsőt hárította, utána viszont ugyanő nyitást rontott, s ezzel zárult a játszma (17-25, 0-1).

A második szett elejére összeszedték magukat a borsodiak és tartani tudták a lépést, de 6:5 után megint belenéztek egy négyes sorozatba. Ez aztán alapvetően meg is határozta a továbbiakat: 17:8-nál már kilenc pont is volt a differencia. A Vegyész játékosai továbbra is sokat hibáztak, a fővárosiak meg egymás után szerezték tetszetősebbnél tetszetősebb pontjaikat. 24:13-nál jutottunk el a szettlabdához és Dávid Csanád már az elsőt ki is használta (13-25, 0-2).

Ráadásul lendületben maradt az Épkar PSE és 3:0-val indította a harmadik felvonást. Azonban némi meglepetésre 5:4-re már a GreenPlan-VRCK vezetett. Egy kicsit mintha kiengedtek volna a zöldmezesek, az ellenfél pedig – amely az utolsó szalmaszálba próbált megkapaszkodni – ki is használta ezt. 8:6-os barcikai vezetésnél Jókay Zoltán az egész meccs során először kért időt. Meg is lett az eredménye, mert 9:9-nél megint egyenlő volt az állás. Megint jött egy hármas borsodi sorozat, de 14:13-nál már a Pénzügyőr vezetett, jött is az időkérés Toronyai Miklóstól. Küzdött és kapart a Vegyész, és próbálkozásaikat siker koronázta, így 19:17-nél jöhetett a második Jókay időkérés. Ezek után 20-nál megint egyenlő volt az állás, majd 23:22-es borsodi vezetés után Ciupa nyitott egy ászt. Viszont a következő szervát rontotta, majd Gacs blokkolt sikeresen, így mindkét szettlabdát sikerült hárítania a PSE-nek, majd rövidesen a harmadikat és a negyediket is. Kiss Dániel blokkjával pedig már a fővárosiaknak volt meccslabdája. Blázsovics pedig outra ütötte a labdát, s bár a Vegyész két Challenget is kért, de miután nem ért blokkot a labda és a hálóhoz sem értek hozzá, így joggal ünnepelhettek az Épkar PSE játékosai )26-28, 0-3).

A fővárosi csapat sorozatban harmadszor hódította el a trófeát (és így végleg haza is viheti), míg Jókay Zoltán immár tizenegyedik alkalommal volt kupagyőztes csapat vezetőedzője. A borsodiak egy negyedik és egy harmadik helyezés után idén ezüstérmet szereztek a kupában.


MVM Férfi Magyar Kupa Döntő
GreenPlan-VRCK – Épkar PSE 0-3 (-17, -13, -26)
Érd Aréna, 1700 néző. V: Mezőffy, Jámbor.
GREENPLAN-VRCK: Ciupa 10, Juhász 5, de Prá 4, Blázsovics 12, Moraes 4, Páez 5. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia 1, Bibók 5, Árva. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
ÉPKAR PSE: Pedro 15, Magyar 2, Dávid Cs. 7, Gacs 9, Kovács Z. 17, Kiss D. 6. Csere: Feliciano, Kozsuharov (liberók), De Sousa 1, Rása. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Toronyai Miklós: Az első két szettben nem vállaltuk el a szervákat, de a harmadikban is saját magunkat vertük meg. Rendkívül stabilan játszott a Pénzügyőr, gratulálok nekik, megérdemelten nyertek. Az én játékosaimnak is gratulálok azonban, mert az utolsó pontig harcoltak, és még ez akkor is igaz, ha hibáztunk.

Jókay Zoltán: Gratulálok a Kazincbarcikának is, mert rendkívül jól kezdtek, habár azt a lendületet sikerült gyorsan megtörnünk, a második szett pedig olyan volt, amilyen. Viszont nem adták fel, óriási csatában sikerült csak nyernünk, így még értékesebbé vált számunkra a győzelem.