Minden, amit tudni kell a PAOK-ról

Összeszedtük a legfontosabb információkat Bajnokok Ligája ellenfelünkről, a PAOK Szalonikiről.

Pénteken az Európai Röplabda Szövetség (CEV) kisorsolta a BL selejtezőjének párosításait. Az újonc VRCK a görög sztárcsapattal, a PAOK-kal került össze. Hogy kicsit jobban megismerjük leendő ellenfelünket, összeszedtünk róla néhány érdekes információt.

A röplabda-szakosztályt 1933-ban alapították, amely természetesen részese a PAOK multisportklubnak. 1948-ban újjáalakult, és összesen 34 alkalommal indult a görög röplabda-bajnokságban. Első bajnoki elsőségére egészen 2015-ig kellett várnia, majd az azt követő két kiírást is megnyerte. 2018-ban a második lett az Olimpiakosz mögött, míg a Görög Kupát 2016-ban és 2018-ban hódította el.

KOMOLY NEMZETKÖZI TAPASZTALAT

A PAOK a nemzetközi kupaporondon a 2000-es évek elején a Challenge Kupában indult, majd a CEV Kupában próbált szerencsét, ahol 2014-ben a négy közé jutott. A Bajnokok Ligájában, amely a legrangosabb sorozat a kontinensen, 2015-ben debütált, rögtön a csoportkörben. Habár a francia Tours és az olasz Trentino is nagy falatnak bizonyult számára, a belga Noliko Maaseik csapatát sikerült egyszer megvernie, így csoportharmadik lett. A 2016/17-es idényben a BL-ben kezdett, de a lengyel sztárcsapat, a PGE Skra BeŁchatów kiejtette – akkor még csak 12 együttes jutott be alanyi jogon a főtáblára a mostani 18-cal szemben, így a selejtezőben is több volt a sztárcsapat. A legutóbbi BL-idényt csoportharmadikként zárta a PAOK, de már két győzelemmel: a török bajnok Halkbank Ankara mellett a finn első Levoranta Sastamalát is két vállra tudta fektetni.

VILÁGSZTÁROK, HONOSÍTOTT ÉS SAJÁT NEVELÉSŰ GÖRÖGÖK

A PAOK jelenlegi kerete kialakítás alatt van, de az biztos, hogy legalább az állomány felét görög játékosok fogják alkotni, akik között vannak honosítottak és saját nevelésűek is. Mitar Djuric szerb felmenőkkel rendelkező görög szélütő, csapata egyik legjobbja lehet, korábban ugyanis játszott az Ankarában és a Trentinóban is. Szerb és izraeli légióst is bejelentettek már a fekete-fehér mezesek, legújabb szerzeményük a kubai válogatott Javier Jíménez. Új vezetőedzőt is kapott a csapat Sergiu Stancu személyében – a nagybányai szakember nemrég még aktív játékos volt, augusztusban tölti a 36. életévét.

Korábban olyan kiváló játékosok erősítették a PAOK-ot, akik kontinenstornákat, olimpiákat nyertek, vagy éppen a világ legjobbjaiként tartották őket számon. Közéjük tartozik többek között Vladimir Grbic, Dante Amaral és Clayton Stanley is, a szerb Gribic ráadásul a röplabdázók halhatatlanjai közé is bekerült (FIVB’s Hall of Fame).

MAGYAR VONATKOZÁS

Đula Mester (magyarul Mester Gyula) személyében volt magyar származású játékosa a PAOK-nak. A kiváló center a jugoszláv válogatott tagjaként 2000-ben olimpiát, 2001-ben pedig Európa-bajnokságot nyert.

A 2007/08-as CEV Kupa sorozatban a Kométa Kaposvár a legjobb 32 között találkozott a PAOK-kal. Habár az előző bajnoki évben a görög csapat a negyedik helyen zárt, anyagi problémák miatt meg kellett válnia legjobbjaitól, így egy fiatalabb, gyengébb kerettel vágott neki a szezonnak. A somogyiak mentek tovább 5-3-as összesítéssel, és a PAOK odahaza is csak szenvedett: hazája bajnokságában csak a tizedik lett, majd egy évvel később a nyolcadik helyre futotta erejéből. Kétségtelen, nem erre az időszakára büszke a klub.

Az utóbbi években felfelé ívelő pályán van a PAOK, 8 500 férőhelyes csarnokában olykor telt ház előtt játszik. Szurkolóik fantasztikus hangulatot képesek teremteni, főleg ha a rivális csapatok látogatnak a PAOK Sports Arenába.


A sorsolásról és a további párosításokról itt olvashat többet.

Kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!