Sok volt a hiba, vereség az első MEVZA-meccsen

Vereséggel kezdett a MEVZA Kupa 1. tornáján a Vegyész RC Kazincbarcika, miután péntek kora este a vendéglátó TJ Spartak Myjavától két szoros és egy sima szettben kikapott. Szombaton 18 órától a címvédő ACH Volley Ljubljana lesz a borsodiak ellenfele.

A Myjava ellen nem működött jól a Vegyész blokkvédekezése. Fotó: Tóth Milán – archív

Jól kezdték a kazincbarcikaiak a találkozót, négy pontot gyorsan összeszedtek, de az első technikai szünetnél már a Myjava vezetett (8-7). A hazaiak jól dolgoztak a blokkról, Banai Mátéékról mindig rosszul, rossz helyre pattant a játékszer (11-13). A második kötelező szünetnél is a szlovákok álltak jobban (13-16), és bár Szabó Dávidot sokat foglalkoztatta Toronyai Miklós, az átló pontjaival sem sikerült csökkenteni a hajrára fordulva a hátrányt (16-19), de aztán megjöttek az extrák, a blokkok, és egyenlített a VRCK (21-21). A kiélezett küzdelemben nem volt szettlabdája Daniel Oravec legénységének, és egy hosszú Szabó-ütés után a Spartak került előnybe (26-24, 1-0).

A második szettet a miavaiak kezdték jobban, gyorsan négypontos előnyre tettek szert (8-4). A technikai után nagyon elkapta a fonalat a hazai csapat, blokkban és támadásban is jobbak voltak, ami a pontokban egyre inkább kezdett megmutatkozni (16-7). Oravec edző kettős cserével próbálkozott, Árva Milán mellett Gebhardt Norbert is lehetőséget kapott, de néhány ponttal később Szabóék visszatértek. A VRCK nem adta fel, az átló és Vlado Milev is szerzett pontokat, de magabiztos előnyét a Myjava már nem adta le (25-12, 2-0).

„Gyerünk, gyerünk”, mondta Toronyai társainak a harmadik játszma előtt, jelezve: a Vegyész nem adta még fel, és ezt rögtön egy jó blokkal jelezték is a vendégek. Egy hosszabb labdamenet megnyerése is jót tett a borsodiak lelkének, Mészáros bombáját követően pedig megvolt az előny a nyolcadik ponthoz érve (5-8). Oravec forgatta a lapokat, a liberó nem csak a megszokott helyén védekezett, közben pedig az előny is állandósult (9-12). Ekkor fordult a kocka, hirtelen egált mutatott az eredményjelző, aztán visszaállt a „rend”, 15-18-cal már a VRCK lehetett nyugodtabb. A hazai feladó jól mozgatta a hálónál a Vegyész játékosait, a nem komplett blokkok mellett így Matús Koncék sok támadásukat ponttal fejezték be (19-19). 21-nél először vezetett a Spartak a szettben, Mészáros pontatlan megmozdulásai után háromra duzzadt az előnye (23-20), majd két rossz vendég nyitás el is döntötte a találkozót (25-23, 3-0).

MEVZA KUPA, 1. TORNA, 1. MÉRKŐZÉS, MIAVA
TJ Spartak Myjava (szlovák) – Vegyész RC Kazincbarcika 3-0 (24, 12, 23)
Miava, Városi Sportcsarnok, 300 néző. V.: Gall, Grabovsky (csehek).
Myjava: Konc 16, Zeman 6, Petrás 9, Inhát 19, Tarabus 7, Valo 3. Csere: Patúc (liberó) Vezetőedző: Lubomir Salata.
Vegyész: Toronyai 1, Mészáros 6, Juhász 10, Szabó 17, Milev 11, Banai 3. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Kozsla, Árva, Gebhardt N., Blázsovics. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Lubomir Salata: Fontos volt, hogy itthon győzelemmel mutatkozzunk be. Erre a győzelemre lehet építeni: kevés hibával, jó felfogásban játszottunk a remek erőkből álló Kazincbarcika ellen.

Daniel Oravec: A csapatom most látja igazán, hogy mekkora is a különbség a MEVZA és a hazai bajnokság között. Nem történt tragédia, sok hibával játszottunk, ezeket viszont ki lehet javítani sok gyakorlással, és ki is kell. Az első és a harmadik szettben is nyerhettünk volna, de nyitásban és fogadásban is gyengébben teljesítettünk.