Több órás késés, vereség a Posojilnicától

Szombat este a Vegyész RC Kazincbarcika 3-0-ra kikapott az osztrák Posojilnica AICH/DOB együttesétől a Közép-európia Kupa (MEVZA) 2. tornájának első mérkőzésén. Vasárnap 17 órakor a házigazda Hypo Tirol Innsbruckkal játszik együttesünk.

MEVZA KUPA, 2. TORNA
Vegyész RC Kazincbarcika – Posojilnica AICH/DOB (osztrák) 0-3 (-13, -16, -14)
Innsbruck, 50 néző. V.: Sikanjic, Schürmann (liechtensteiniek).
Vegyész: Toronyai, Januzovics, Banai, Árva, Borovicsanin, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Budai, Kecskeméti, Surányi, Gulyás. Vezetőedző: Toma Sándor.
Posojilnica: Mlynarcik, Menner, Koncilja, Meklin, Pavlovic, Dalakurasz. Csere: Weber (liberó), Petras. Vezetőedző: Matjaz Hafner.
Az eredmény alakulása: I. szett: 3-5, 4-8, 5-12, 8-16, 12-22. II. szett: 5-5, 6-8, 9-12, 9-16, 15-22 III. szett: 5-4, 6-8, 7-12, 8-16, 11-21.

Toma Sándor: Sajnálom, hogy csak beestünk a mérkőzésre, nehezen is pörögtünk fel, amikor pedig elkezdtünk volna játszani, olyan hibákat követtünk el, amit egy ilyen csapat ellen nem szabad. Merevek voltunk, rengeteg nyitást rontottunk, illetve sok blokkot is kaptunk.

Matjaz Hafner: Sikerült győzelemmel zárnunk ezt a tornát, ami fontos volt a számunkra a pénteki vereség után. Az, hogy szettveszteség nélkül sikerült ezt elérnünk, külön öröm.

Árva Milán (szemben) sikeres támadása a Posojilnica AICH/DOB elleni MEVZA Kupa-mérkőzésen.
Árva Milán (szemben) sikeres támadása a Posojilnica AICH/DOB elleni MEVZA Kupa-mérkőzésen.

RIPORT

Hiába indult el Levélről kora reggel a Vegyész Innsbruckba, az intenzív havazás miatt Salzburg környékén közel egy órát kellett állnia az autópályán, és ha haladt a busz, akkor is tyúklépésben. A Posojilnica AICH/DOB elleni összecsapás 20 órára volt kiírva, előtte három órával sikerült megérkezni, így a játékosoknak nem sok idejük maradt arra, hogy kinyújtóztassák lábaikat. Bokor Elek és Kovács Zoltán munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott az együttessel tartani.

A Posojilnica a forduló előtt az ötödik helyen állt a kilenc tagú Közép-európai Kupa tabelláján, de már három mérkőzéssel többet játszott. Bő keretében öt osztrák játékos van, a szakmai stáb többségét pedig szlovén szakemberek alkotják. A szlovákok és a szlovének mellett argentin és görög légiósuk is van a dél-ausztriaiaknak.

Tapogatóztak a meccs elején a csapatok, sok volt a hiba mindkét oldalon. Djordje Borovicsaninnak nagyon nem ment, 5-11-nél Budai Balázst be is cserélte a helyére Toma Sándor vezetőedző. Egy ponttal később jött is az első borsodi idő. A Posojilnica sem játszott jól, de kevesebbet rontott, ezért tudott vezetni több ponttal. Árva jó ütése egy hosszú labdamentet végét jelentette, de így is 8-16 volt a második technikainál az ellenfélnek. 9-18-nál Borovicsanin visszatért, de a kemény osztrák nyitásokkal továbbra sem tudott mit tenni a Vegyész. 9-20-nál még Kecskeméti Péter is pályára lépett Toronyai Miklós helyére, de a játék képe nem változott (13-25, 0-1).

Nyitóháborút folytattak a felek: csak éppen rossz szabályokkal, hiszen mind a két oldal sorra rontotta el a szervákat, folyamatos játék ritkán alakult ki. Árva több jó megoldást is bemutatott ebben a periódusban (6-8), társai is éledeztek, kezdtek bekeményíteni a csapatok. Két rossz fogadás is becsúszott Nebojsa Januzovicstól, így a Posojilnicának nem jelentett gondot, hogy megnyugtató előnnyel menjen a második technikai szünetre (9-16). Állandósult a két csapat közti különbség, bár Toma próbált cserékkel és időkérésekkel is segíteni csapatán. A hajrában kicsit mintha megindult volna felfelé a Vegyész, majd az AICH/DOB gyorsan pontot tett a szett végére (16-25, 0-2).

Csak rossz nyitásai voltak a kazincbarcikaiaknak a meccs elején, pedig önerőből jöttek a pontok, így a találkozón először vezetettek is (5-4). A jó sorozat azonban nem tartott sokáig, az osztrákok ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést. Sorra gyártották a pontokat Anton Mennerék (6-8, 7-12), a Vegyész nem tudott extrát hozni, így a különbség rohamosan nőtt. Surányi István és Gulyás Ádám is pályára lépett, de zavarba hozni csak ritkán sikerült a sárga-kék mezben játszó osztrákokat. Végül könnyed Posojilnica-siker született 70 perc alatt (14-25, 0-3).

Vasárnap 17 órakor a házigazda Hypo Tirol Innsbruckkal játszik a Vegyész.

tm