Vegyész – Nitra 0-3

Péntek este a Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán 3-0-ra kikapott a Bystrina SPU Nitra gárdájától a Közép-európai Kupa 3. tornájának első mérkőzésén. A szlovákok végig uralták a találkozót, ami Daniel Oravec első tétmeccse volt harmadik kazincbarcikai időszaka alatt.

MEVZA KUPA, 3. TORNA, 1. MÉRKŐZÉS
Vegyész RC Kazincbarcika – Bystrina SPU Nitra (szlovák) 0-3 (-16, -14, -12)
Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont, 300 néző. V.: Milic, Isajlovic (osztrákok).
Vegyész: Toronyai, Borovicsanin, Banai, Árva, Kovács Z., Juhász. Csere: Dudás (liberó), Kecskeméti, Surányi, Budai. Vezetőedző: Daniel Oravec.
Nitra: Zatko, Malina, Hornik, Rehák, Kubs, Ludha. Csere: Turis (liberó), Holly, Grut, Százvai. Vezetőedző: Marek Kardos.
Az eredmény alakulása, I. játszma: 3-5, 3-8, 7-12, 11-16, 14-20. II. játszma: 3-5, 4-8, 8-12, 9-16, 10-22. III. játszma: 3-5, 4-8, 5-12, 8-16, 10-19.

Daniel Oravec: A Nitra megmutatta, hogy mekkora is a különbség a magyar és a szlovák bajnokság között.

Marek Kardos: Más célokért küzdünk, mint a Kazincbarcika. Ez a mérkőzés jól szolgálta felkészülésünket a szombati mérkőzésre, bár elkövettünk néhány hibát.

Kecskeméti Péter és Banai Máté próbálja blokkolni a Nitra játékosát.
Kecskeméti Péter és Banai Máté próbálja blokkolni a Nitra játékosát.

Riport

Daniel Oravec vezetőedző harmadik éráját kezdte meg a Vegyész vezetőedzőjeként, de első tétmeccsén nem tudta pályára küldeni a legerősebb kezdőjét, Nebojsa Januzovics ugyanis kisebb hátsérülést szedett össze a Kassa elleni felkészülési találkozón.

Árva Milán pontjaival igyekezett tartani a lépést a Vegyész papíron jóval esélyesebb ellenfelével, hiszen az átlón kívül társai csak elvétve tudtak pontokat szerezni (3-8, 7-12). Sokat rontottak Djordje Borovicsaninék, nyitást és ütést egyaránt, míg a Nitra stabilan hozta alapjátékát. A szett közepénél mindkét csapat kettős cserével próbálkozott: az átlókat feladók, a feladókat pedig átlók váltották (11-16). A technikai idő után Borovicsanin kapott egy ászt, Oravec edző pedig kikérte első félpercesét, hogy ismét ellássa taktikai utasításokkal játékosait. Bár kezdetben úgy tűnt, hatásos volt a szünet, 13-19-nél ismét időt kért, szemmel láthatóan ugyanis nem azt kapta vissza védekezésben fiaitól, amit kért. Budai Balázs Borovicsanint váltotta a hajrához érve, majd mindkét oldalon megvoltak a visszacserék si (15-22). A nyitraiak technikai és fizikai fölényüknek köszönhetően végig kézben tartották a játszmát, melyet kilencpontos különbséggel nyertek meg (16-25, 0-1).

A fordulás után nem változott a játék képe: a Nitra irányított, a Vegyész pedig igyekezett kapaszkodni (4-8). A jól fogadó vendégek könnyedén megbontották a hazai sáncot, és amikor Hornik került a nyitóhelyre, nyitásfogadásból sem vizsgáztak jól Budaiék (9-16). Oravec időkérésekkel és cserékkel próbálta meg kizökkenteni a vendégeket, minimális sikerrel, mert Rehák és Százvai is jól szervált. A nyitrai blokkok masszívak voltak, nem volt olyan játékosa kazincbarcikai oldalról, aki ekkor a hátára tudta volna venni csapatát (14-25, 0-2).

Az első pont a Vegyészé lett, de ez a szett is hasonló forgatókönyvet követett, mint az első kettő: 3-5, 4-8 a vendégeknek. Árva néhány alkalommal bevágta, a szélütők ejtésekkel próbálkoztak, míg a centerek csak ritkán tudtak labdát kapni. Banai Máté újabb jó blokkja után Kovács Zoltán nyitásai után két pontot is szereztek a borsodiak, de az extrák hiányában esélyük sem volt arra, hogy közelebb kerüljenek ellenfelükhöz (8-16). Banai, Surányi és Budai is ütött egy-egy pontot, de ők sem tudták megakadályozni a Nitrát abban, hogy a hajrát tízpontos előnnyel kezdje meg (10-20). Kovács egy szűk labdát vágott le vonalba, de a következő labdamenetben nem tudta blokkolni Százvait, aki mérkőzéslabdához juttatta övéit. Az utolsó pontot a hazaiak ütötték outra (12-25, 0-3).

Szombaton a Nitra 18 órakor a Myjavával játszik, míg vasárnap ugyanebben az időpontban a Myjava és a Vegyész méri össze tudását.

tm