A nagyvilágból: Grózer Olaszországban folytatja; a fizetéscsökkentés ellenére maradnak a BL-címvédő sztárjai!

Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezúttal is bőven van miről beszámolni: Grózer Györgyöt hivatalosan is bejelentette új klubja, míg a Bajnokok Ligája-címvédőnek a fizetéscsökkentés ellenére is sikerült megtartania értékeit.

OLASZORSZÁG

Szerződést hosszabbított a Bajnokok Ligája-győztes és klubvilágbajnok Lube Civitanova együttesével Osmany Juantorena. A hírt az olasz sztárcsapat közösségi oldalain jelentette be. A 34 éves klasszis hatodik szezonjára készül a Lube csapatánál, amelynek csapatkapitánya, és ünnepelhetett két-két bajnoki és Olasz Kupa-címet is. Jó hír a Lube szurkolóinak, hogy a fizetéscsökkentés ellenére nem veszíti el a gárda a legjobbjait, marad ugyanis a 2020/21-es szezonra a szélső ütő Yoandy Leal és a center Robertlandy Simón is. Giuseppe Cormio sportigazgató külön megköszönte lojalitásukat a klubhoz. Továbbá, a Civitanova szerződtette a 28 éves cseh átlót, Jan Hadravát, aki a legutóbbi négy idényét a lengyel Olsztynban töltötte.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

🚨The Captain #stillwithus 👏🏼 👉🏻 È ufficiale, @osmanijp5 è ancora biancorosso!!⚪️🔴 . #noisiamolube #coppaitalia2020 #campionidelmondo #campioniditalia #campionideuropa #civitanovamarche #volleyball

A.S. Volley Lube Civitanova (@asvolleylube) által megosztott bejegyzés,

A Piacenza hivatalosan is bejelentette Grózer György szerződtetését. A német-magyar kettős állampolgár a Zenit Szentpétervárnak intett búcsút két idényt követően, és bár hetek óta tudni lehetett, hogy az olasz A1 2008/09-es szezonjának bajnokánál folytatja, ez csak pénteken vált hivatalossá.

A Perugia Alekszandar Atanaszijevics mögé szerzőtette a kanadai válogatott 21 éves átlóját, Sharone Vernon-Evanst. A kiváló fizikai adottságokkal rendelkező Vernon-Evans fiatal kora ellenére már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, hiszen két idényt is lehúzott a lengyel élvonalban a Warszawa játékosaként, a legutóbbi szezont pedig az olasz Ravennában töltötte. A Perugia a feladó Dragan Travicát és a center Sebastián Solét is leigazolta a napokban.

Nagy kérdés továbbra is, hogy mi lesz Ivan Zaytsev sorsa. A Modena nem akarja ugyanis elveszíteni világklasszisát, így lehet, hogy egy évre kölcsönadná az orosz Kuzbass Kemerovónak. A 2021/22-es szezont pedig már ismét a Modenában kezdené, amely addigra a tervei szerint stabilizálná gazdasági helyzetét.

A Monzában folytatja karrierjét a nagy tehetségnek tartott török átló, Adis Lagumdžija. A mindössze 20 éves, 211 centiméter magas, bosnyák felmenőkkel rendelkező röplabdázó 2+1 éves szerződést kötött, búcsút pedig az Arkas Spornak intett.

LENGYELORSZÁG

Európa-bajnok vezetőedzővel erősített a Zawiercie, hiszen mindenben megegyezett Igor Kolakoviccsal. A szerbekkel kontinenstornát nyert montenegrói szakember kétéves szerződést írt alá a Zawiercie-vel, az elmúlt években az iráni válogatottat irányította. Egy játékos is érkezett, méghozzá Dél-Amerika egyik legjobb centere, a brazil Flávio Gualberto személyében.

A Rzeszów a szlovének szélső ütőjével, Klemen Cebuljjal erősített. A 28 éves szélső ütő egy évre kötelezte el magát a hétszeres lengyel bajnokkal, miután a Trentinónál nem találta meg számításait. Visszatért ráadásul három idényt követően a népszerű és nem utolsó sorban kiváló feladó, Fabian Drzyzga. Távozott ellenben hét játékos: az amerikai feladó Kawika Shoji, az ausztrál liberó Luke Perry, az átló Damian Schulz és Zbigniew Bartman, a kanadai szélső ütő Nicholas Hoag, valamint a francia szélső Nicolas Maréchal.

Két lengyel klub, a PGE Skra Belchatów és a Trefl Gdansk is bejelentette, csökkenti játékosai fizetését, miután megegyezett arról velük és a stábtagokkal is. A Skra pedig közölte, kölcsönvette a Lube lengyel válogatott centerét, Mateusz Bienieket. A belchatówi klublegenda, a 17 év után távozó Mariusz Wlazly pedig meglehet, hogy a gdanski csapatnál köt ki.

OROSZORSZÁG

A kanadai válogatott csapatkapitánya, John Gordon Perrin egyéves szerződést írt alá az Urallal. A 30 éves szélső ütő a brazil Cruzeiro sikereiért dolgozott legutóbb, amellyel sikeres idényt zárt. Perrinnek jó emlékei lehetnek Oroszországról, hiszen a Belogorie Belgorod együttesével 2019-ben megnyerte a Challenge Kupát.

Hosszabbított vezetőedzőjével a csonka bajnokság aranyérmese, a Lokomotiv Novoszibirszki. Plamen Konsztantinov 2016 óta irányítja már a Lokomotivot, és a szakember neve azért lehet néhány olvasónak ismerős, hiszen az 1990-es években játszott a Csepelben is, többek között Tomanóczy Tiborral. A bolgár szakember négy évre szóló kontraktust írt alá. Drazsen Luburics személyében szerb válogatott átlót is igazolt a Lokomotiv.

Három idény után távozik a Kuzbass Kemerovo rutinos centere, Dimitro Pasickij. A 32 éves játékos bajnokságot is nyert a Kemerovóval, mégis vált, a hírek szerint a Zenit-Szentpétervár lesz az új állomáshelye. Mindeközben orosz állampolgárságért is folyamodott, amit nemsokára megkaphat, és bár a világ legjobbjai között tartják számon a 205 centiméter magas óriást, sosem lépett pályára az ukrán válogatottban.

EURÓPA

Meggondolta magát a brazil sztár, Wallace de Souza, aki mégsem igazol Japánba. Választása a török Spor Totóra esett, és a Voleybol Plus információi szerint a klub nemsokára be is jelenti a 32 éves játékos érkezését.

A szintén török Arkas Spor hosszabbított kanadai válogatott feladójával, Jay Blankenau-val, akivel a csapatnak komoly tervei vannak a Bajnokok Ligája következő szezonjában.

A Halkbank Ankarához tart az egyik legjobb osztrák játékos, Alexander Berger, aki legutóbb az olasz Piacenza alkalmazásában állt. A 31 éves szélső ütő öt év után int búcsút Olaszországnak.

Visszavonult a görög válogatottságtól Mitar Curic. A bosnyák felmenőkkel is rendelkező, pályafutása alatt olasz bajnokságot is nyert átlót a VRCK közönsége személyesen is láthatta játszani, méghozzá a 2018-as BL-selejtezőben a PAOK játékosaként.

Nathan Wounembaina továbbra is a Tours játékosa marad, de öten távoztak a francia sztárcsapattól. A kameruni 2017-ben igazolt jelenlegi kenyéradójához, amelynek már csapatkapitánya is. Az öt távozó közül többen viszont a kezdőben kaptak helyet, a Tours-nak tehát nemsokára az érkezőket is be kell jelentenie. Máshol folytatja a lett Hermans Egleskalns, a szerb Konsztantin Cupkovics, a cseh Adam Bartos (Nantes), az ukrán Dimitro Terjomenko és Maxime Capet (Saint Jean d’Illac, másodosztály).

A VILÁG TÖBBI RÉSZE

Véget ért a koreai draft. A spanyol Andrés Villena (Incshon) és az ugandai Daudi Okello (Cseonan) maradtak tavalyi klubjuknál, míg a Tedzson a lengyel Bartosz Krzysiek, a szöuli Woori Card Wibee a portugál Alexandre Ferreira, a Szuvon az amerikai Kyle Russell, az Anszan pedig a lengyel Michal Filip mellett tette le voksát.

Kínába igazolhat az amerikai Matt Anderson, aki az olasz Modenától távozik. A hírek szerint a Kuzbass Kemerovóval is tárgyalásban állt, de nem tudott megegyezni az orosz klubbal. Az olasz ilrestodelcarlino.it információi szerint a Peking lehet a befutó.

(A főcímképen: Grózer György. Forrás: cev.eu)