A nagyvilágból: segít a CEV a klubcsapatoknak, „argentin-invázió” Franciaországban

Heti rendszerességgel igyekszünk összeszedni a vrck.hu-n a legfontosabb nemzetközi történéseket, reakciókat a férfi vonalról. Ezúttal is bőven van miről beszámolni, így amennyiben csak egy perce van, elég a vastaggal szedett részeket elolvasnia.

A CEV (Európai Röplabda Konföderáció) minden sorozatát törölte a 2019/20-as szezonban, így a Bajnokok Ligájában, a CEV Kupában és a Challenge Kupában sem hirdetnek győztest. A válogatottak számára szóló Európa Ligát (arany és ezüst divíziót egyaránt) is törölte, emellett pedig első európai sportszervezetként jóváhagyta az egyedülálló ‘Marshall-tervet’ a kontinens röplabdázása érdekében. Ez a terv egy sor olyan intézkedést tartalmaz, amelyek összességében mintegy 11.5 millió eurós befektetést és mentességet jelentenek a CEV érintettjeinek érdekében.

Továbbá, annak ellenére, hogy a nemzetközi kupákat nem sikerült befejezni, a CEV igazgatótanácsa belegyezett abba, hogy a pénzjutalmak több mint 80 %-át így is eljuttatják a csapatokhoz. Ezen felül a konföderáció vezetősége arról is döntött, változatlanul fenntartja a pénzjutalmakat a 2020/21-es szezonra, azon felül, hogy további kiegészítő támogatásokat is ígért a kluboknak.

OLASZORSZÁGBÓL

Korábbi írásainkban már beszámoltunk arról, egy sor meghatározó játékosától köszönt el a Perugia. Mivel mindkét feladó távozott, helyükre a rutinos olasz feladót, Dragan Travicát, valamint a német Jan Zimmermannt nézték ki – előbbi a Padovát, utóbbi a belga Greenyard Maaseik csapatát erősítette legutóbb. Egy újabb biztos érkező azonban van, miután sikerült megegyezni a holland szélső ütővel, Thijs Ter Horsttal.

Olasz sajtóhírek szerint Matt Anderson távozni készül Modenából. Hogy hol folytathatja az amerikai, csak találgatások vannak egyelőre, de állítólag az orosz Kuzbass Kemerovo lehet a befutó. A Modena így talán jobban koncentrálhat Ivan Zaytsev megtartására…

Matt Anderson. (Fotó: Gazzette dello Sport)

Megvan a rutinos szerb center, Marko Podrascsanyin új klubja. A Perugiától elköszönő Európa-bajnok a Trentino ajánlatára mondott igent, ezt egy szerb lapnak, a Novostinek árulta el. Kifejtette, rossz érzéssel távozott amiatt, hogy csak ezüstérmeknek örülhetett.

Két szezon után hazatér Olaszországba Gulio Sabbi, hiszen mindenben megegyezett a Latina csapatával. A kiscsapat számára nagy erősítés lehet a 30 éves olasz válogatott átló, aki a kínai Sanghajt erősítette a korábbi idényekben.

Három olasz csapat, a Lube Civitanova, a Milano és a Vero Volley Monza is érdeklődik a törökök tehetsége, Adis Lagumdzija iránt. A bosnyák felmenőkkel rendelkező, mindössze 20 éves játékos 2017 nyarán igazolt a Galatasaraytól az Arkas Spor Izmirhez, de olasz és török sajtóhírek szerint szinte biztos, hogy Itáliába fog szerződni a nyáron.

LENGYELORSZÁGBÓL

Úgy fest, továbbra is Kína felé kacsingat Bartosz Kurek, annak ellenére, hogy Oroszországból is kapott ajánlatot. A Monzától távozó lengyel játékos a volleyball.it információi szerint a Sanghajban fog kikötni.

OROSZORSZÁGBÓL

Szergej Tetyukin, az orosz röplabdázás élő legendája nem lesz a Belogorie Belgorod vezetőedzője. Zsennadi Sipulin klubelnök árulta el, felkérte a 2012-es olimpiai bajnokot a posztra, de azt a 44 éves Tetyukin elutasította. A klasszis hosszú éveken át erősítette a Belgorodot, majd ahogy visszavonult két évvel ezelőtt, a klub általános menedzsere lett. Sipulin hozzátette, így minden bizonnyal a lett Boris Kolchin marad a vezetőedző.

„Ha nem találok magamnak csapatot a következő idényre, akkor építkezésen fogok dolgozni” – ezt Alekszej Szpiridonov, az orosz válogatottal 2013-ban Európa-bajnokságot nyert szélső ütő mondta a Ria Novostinek. A mindig jó kedélyű Szpiridonov kifejtette, ügynöke „rajta van” azon, hogy találjon neki klubot, akár az orosz bajnokságon kívül is, de egyelőre nem járt sikerrel. A 31 éves szélső ütő legutóbb az Ural Ufát erősítette.

Alekszej Szpiridonov. (Fotó: volleybox.net)

EURÓPÁBÓL

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem marad a Civitanova alkalmazásában a belga válogatott feladó, Stijn D’Hulst, hiszen a Knack Roeselare gárdájával írt alá a következő két idényre. A 28 éves játékos két év után távozott az olasz sztárcsapattól. Ugyancsak hazatér Belgiumba Jolan Cox, ő a Maaseikkel egyezett meg, legutóbb a francia Nice-t erősítette. A Maaseik első csapatába felkerült a 18 éves Liam McCluskey, valamint hosszabbított a center Elias Thys.

A német Berlin Recycling Volleys azok után, hogy az orosz Szergej Grankin (feladó) és az amerikai Ben Patch (átló) aláírását is megszerezte még egy évre, Renan Michelucci személyében egy 26 éves brazil centert igazolt. A kétméteres óriás évekkel ezelőtt játszott egy szezont Európában, egészen pontosan Olaszországban, azóta viszont odahaza profiskodott. Az előző idényben mindössze három német játékosa volt a berlini sztárcsapatnak, ellenben volt öt amerikaija.

Meghódítani készülnek az argentin játékosok a francia élvonalt, hiszen már 13 dél-amerikai biztos, hogy Franciaországban keresi kenyerét a következő idényben. Ezequiel Palacios (szélső ütő), az argentin válogatott egyik sztárja például a Montpellier-ben folytatja, miután az olasz Top Volley Cisternának búcsút intett, de ugyanide igazolt Alexis González (liberó) és Nicolás Mendéz (szélső ütő) is. Maximiliano Gauna (center) a Sete, Matías Sánchez (feladó), Luciano Palonsky (szélső ütő) és Agustín Loser (center) a Tourcoing, míg Martín Ramos (center), Nicolás Uriarte (feladó) és Lisandro Zanotti (szélső ütő) a Narbonne játékosa lett. Hosszabbított klubjával Franco Massimino (Chaumont), Facundo Santucci (Rennes) és Sebastián Closter (Toulouse) is, mindhárman liberók.

Nicolás Uriarte négy szezonon át erősítette a lengyel PGE Skra Belchatówot. (Fotó: skra.pl)

A Tourcoing bejelentette a francia válogatott center, Daryl Bultor, valamint egy fiatal kubai szélső ütő, Julio Cesar Cardenas érkezését is.

Ugyancsak Franciaország: a Narbonne komoly terveket szövöget, hiszen a német válogatott átlót, Simon Hirsch-t magához csábította, aki az elmúlt hat idényt az olasz A1-ben töltötte.

Marad a svájci válogatott élén Mario Motta szövetségi kapitány, akinek most az lesz a legnagyobb feladata, hogy kijuttassa a csapatot a 2021-es Európa-bajnokságra. Mottát személyesen is láthatták a kazincbarcikai szurkolók, amikor Svájcot fogadta a Don Bosco Sportközpontban a magyar válogatott Eb-selejtezőn 2019 januárjában.

A VILÁG TÖBBI RÉSZÉRŐL

Brazíliában nem hirdettek bajnokot, de az élen „zárt” Taubaté komolyan tervezi a következő idényt is, hiszen már öt játékos érkezését jelentette be, köztük a világsztár feladót, Bruno Rezendét. A 33 éves játékmester három szezon után tért ismét haza, legutóbb az olasz Civitanova játékosa volt, amellyel teljessé vált az éremkollekciója, hiszen sikerült végre Bajnokok Ligáját is nyernie. Korábban már nyert Olasz Kupát és bajnokságot, világbajnokságot, világligát és olimpiát is, a brazil válogatott tagjaként több mint 20 medáliát akasztottak a nyakába az elmúlt 13 évben. Rezende mellett Felipe Roque, Gabriel Candido, Maurício Borges és Joao Rafael Ferreira érkezését jelentette még be a Taubaté, illetve távozott a 36 éves átló, Leandro Vissotto.

(főcímkép: Bruno Rezende „Bruninho”. Forrás: worldofvolley.com)