Előzetes: szombaton elrajtol az új idény

Szombaton 17 órától az újonc Vidux-Szegedi RSE ellen kezdi meg szereplését a férfi röplabda NB I-ben a címvédő Vegyész RC Kazincbarcika. A Don Bosco Sportközpontban a Szalézi animátorai már 16 órától várják a családokat arcfestéssel és kézműves foglalkozásokkal.

Az előző szezonban nagy sikert arattak a Szalézi-animátorok azzal, hogy sárga-kék maszkokat rajzoltak a gyerekeknek, ezt a hagyományt pedig a DBS munkatársaival szeretnénk továbbra is megőrizni. A szaléziakkal egyébként is remek kapcsolatot ápol egyesületünk, a rend logója idén már a felnőtt csapat mezein is látható lesz, valamint két utánpótlás-csapatunk VRCK-Szalézi néven indul.

Felnőtt csapatunk egy előre hozott mérkőzéssel kezdi meg szereplését az új idényben. Ellenfele az újonc Szeged lesz, amely nyolc év után játszik ismét a legmagasabb osztályban. Ez idő alatt a Tisza-partiak nem tétlenkedtek, szimpatikus munkát végeztek, aminek köszönhetően nyugodtan építgethetik tovább klubjukat. Újonc évükben céljuk a bennmaradás, de nagy lelkesedéssel készülnek a bajnokságra.

„A lelkesedés az első meccseken egyszerre lehet jó és rossz jel is, az izgatottság ugyanis hibákat is eredményezhet” – idézi a szegedvolley.com Nusser Elemér vezetőedzőt. „Persze egy ennyi idő után visszatérő csapatnál az a lényeg, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból, megszokjuk az új közeget, és felépítsük magunkat. A kitűzött cél a bennmaradás, mindent megteszünk, hogy ezt elérjük. Két-három hozzánk hasonló tudású klubbal kell majd nagy csatát vívnunk.”

A munkamorállal a Vegyésznél sincs probléma, és Marek Kardos két ok miatt sem írja le az ellenfelet: egyrészt a labda gömbölyű, másrészt még egyetlen alkalommal sem látta az ellenfelet.

„Több csapatról van már videónk, a Szegedről azonban ezt nem mondhatjuk el, így nehéz megmondani, pontosan hol tart ellenfelünk” – vázolta a helyzetet a VRCK vezetőedzője honlapunk érdeklődésére. „A fiúk becsülettel készülnek, szerencsére már van lehetőségünk heti két alkalommal délelőtti, labdás edzésekre is, amelyeken a technikai elemek finomítása a legfontosabb.”

A keretben történt változásokról korábbi írásainkban már beszámoltunk, de az elmúlt napok sem voltak eseménymentesek ezen a téren. A lengyel Hubert Mankóval közös megegyezéssel bontott szerződést klubunk, miután egy mindenre kiterjedő orvosi vizsgálaton nem felelt meg. Vlado Milevvel ugyan megvolt a szóbeli egyezség, a számára remekül sikerült Európa-bajnokságnak köszönhetően azonban olyan ajánlatot kapott a montenegrói Budva gárdájától, amivel a VRCK nem tudta felvenni a harcot, ráadásul 500 kilométerrel közelebb lesz otthonához is. Cristian Palaciost néhány napig kell nélkülöznie a szakmai stábnak, hiszen visszautazott Las Palmasba az esküvője és spanyol papírjainak véglegesítése miatt.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ALAPSZAKASZ, A-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Vegyész RC Kazincbarcika – Vidux-Szegedi RSE
2019.09.28., 17:00, Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika. V.: Csizmarik, Villás.


A FÉRFI RÖPLABDA NB I CSAPATAI:
A csoport: Kecskeméti RC, MAFC-BME, magyar utánpótlás-válogatott, PTE-PEAC, Sümegi RE, Vidux-Szegedi RSE (újonc), Vegyész RC Kazincbarcika (címvédő)
B csoport: DEAC, Dunaferr SE, FINO Kaposvár, magyar utánpótlás-válogatott, MÁV Előre-BERICAP, Pénzügyőr SE, Szolnoki RK

A 12 klub a magyar utánpótlás-válogatottal egészül ki: a junior és ifjúsági válogatottból összeálló csapat mindkét csoport minden tagjával egyszer-egyszer találkozik, eredményei beleszámítanak a végső összevetésbe, ugyanakkor az Extraligába nem kerülhet be.

A bajnokság lebonyolítása az előző szezonéhoz hasonló: az alapszakasz első körében oda-visszavágós rendszerben mérkőznek a csoportellenfelek, a tíz fordulót követően a két csoport három-három legjobb csapata az Extraligában újabb körmérkőzést játszik, míg a maradék hat csapat az NB I-ben folytatja ugyancsak tíz összecsapással.

A rájátszásban az Extraliga első két helyezettje automatikusan az elődöntőbe jut, míg a harmadik a hatodik, a negyedik pedig az ötödik helyezettel játszik a négy közé kerülésért két nyert meccsig. Az NB I első két helyezettje az Extraliga elődöntőjéről lemaradó csapatokkal vív osztályozót a jövőre hat együttest felvonultató legmagasabb osztályban való szereplésért.

(mti)