Ügyvezetőnk nyilatkozott a nyílt levélről, az edzőkről, a játékosmozgásról és az idei célokról

A Vidux-Szegedi RSE elleni, szombati hazai találkozóval elkezdi a 2019/2020-as évadot a Vegyész RC Kazincbarcika NB I-es férfi röplabdacsapata. Az Észak-Magyarország megkereste Kárpáti Zoltánt, az együttest működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét, a lapban és a boon.hu-n megjelent írást pedig mi is közzétesszük.

A polgármesternek írt nyílt levélről…

Először azt szeretném elmondani, hogy a Vegyész RC a város legeredményesebb csapata, többszörös magyar bajnok, Magyar Kupa-győztes, tavaly első magyar férfi­klubként a Bajnokok Ligájában indultunk. Ezt a lépést azért tettük meg, mert vannak bizonyos dolgok, amikben előre kellene lépnünk, melyekben szükség lenne városi, polgármesteri döntésre, és hónapok óta mindezekről csupán egyszer, rövid ideig tudtunk beszélni, azóta a polgármester úr elérhetetlen számunkra mind személyesen, mind telefonon, mind e-­mailen. Az egyik: az idén többször ígéretet kaptunk arra, hogy megkapjuk azt a szintű anyagi támogatást, mint amit az NB II-es futball éveken keresztül megkapott. Sajnos ez a mai napig nem történt meg, pedig már szeptember vége van. Igaz, ezzel kapcsolatban kaptunk egy levelet, hogy ez nem fog működni.

A másik a Regionális Röplabda Központ ügye. Itt a közbeszerzés előkészítése megkezdődött, és mihamarabb kezdeni szeretnénk a kivitelezési fázist. Tisztázni kellene a parkolók, valamint a felvonulási terület dolgát, illetve szükségünk lenne a képviselő-testület által jóváhagyott 100 millió forintból a még maradék 55 millió forintra. Erre ugyanis hamarosan szükség lesz, hiszen ahhoz, hogy a beruházást el lehessen indítani, mindenképpen rendelkezésre kell állnia ennek az összegnek. A harmadik a tao-támogatásokkal kapcsolatos egyeztetés, amiben polgármester úrnak kulcsszerepe van. Bár a klubok közül egyedüliként mi őrizzük a vegyész identitást, az elmúlt két esztendőben a BorsodChem 7 milliárd forintnyi tao-keretéből még 1 milliárd forintot sem kaptunk. Egy nemrég meghozott törvénynek köszönhetően ha bizonyos kritériumoknak megfelel egy infrastrukturális pályázat, és a miénk ilyen, akkor azt száz százalékban fel lehetne a taóból tölteni, nem csak hetvenig, mint korábban.

Marek Kardosról és az edzők feladatairól…

Marek Kardossal tavaly hosszú távra szerződtünk, hiszen tudtuk, tudjuk róla, hogy egy rendkívül felkészült edző, aki otthon, Szlovákiában és Lengyelországban már letett valamit az asztalra. A feladata kettős: egyrészt a felnőttek munkájának koordinálása, másodsorban egy adott rendszer, szisztéma meghonosítása a teljes vertikumban, az összes csapatnál. Ehhez kiváló partnerei vannak a többi segítő, tréner – Martin Dobias, Daniel Oravec, Dudás András, Dudás Tamás, Toronyai Miklós, Bokor Elek, Bagó László – személyében, szerintem ez most Magyarországon a legerősebb edzői stáb. Nemzetközi szintet akarunk, ilyen környezetet építünk, a legmodernebb eszközökkel, módszerekkel dolgozunk, ebben kiváló partnerünk a Don Bosco Sportközpont. Az akadémiánkon több mint 300 gyermek van, tiszaújvárosiak, ózdiak, egriek, edelényiek, sajószentpéteriek, és még más helyekről.

A keretben történt változásokról…

Előtérbe került a fiatalítás, és előtérbe kerültek azok, akik az elmúlt két évben is itt pallérozódtak: Blázsovics Péter, Árva Milán, Bibók Balázs vagy Péter Márton; nagyon fontos, és ez törekvés, hogy legyen egy helyi mag, amelyhez még jön Juhász Péter, Dudás Tamás, illetve a Dunaújvárosból igazolt feladó, Csizmadia Tamás. A légiósok közül a brazil Marcílio Bragával különösen meg vagyunk elégedve. Örülünk annak, hogy liberónk, Marián Vitko jól szerepelt az Eb-n a szlovák válogatottal, reméljük, a már kettős állampolgár Carlos Páez is hozni fogja a korábbi formáját. Az elöljáróban vázoltak miatt jóval szűkítettebb költségvetéssel vágtunk neki a szezonnak, többek között ezért sem vállaltuk be az újabb BL-indulást és a MEVZA-szereplést. Ezekhez a kalandokhoz több játékos, és ezzel együtt több pénz szükséges.

Az idei célokról…

A körülményekhez képest a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni. Nem mondunk le sem a bajnoki, sem a kupaálmainkról, majd meglátjuk, hogy mit hoz a közeljövő. Dolgozunk, és azért küzdünk, hogy a feltételeink még tovább javuljanak.

(forrás: boon.hu / Észak-Magyarország)