„Erősségünk lehet az összeszokottság” – rajtol az Extraliga!

Csütörtök este 19 órától (élőben az M4 Sporton) a Vegyész RCK férfi röplabdacsapata a Fino Kaposvár ellen kezdi meg szereplését az Extraliga 2021/22-es idényében. Toronyai Miklós vezetőedzőnk a szezonnyitó előtt adott interjút honlapunknak és az Észak-Magyarországnak.

Az előző kiírást a Vegyész a negyedik helyen zárta, miután a bronzmeccs ötödik mérkőzésén 3-2-re kikapott a MAFC-BME-től. A nyáron Mineiro és Ivan Mihalj sem maradt, míg Lukasz Ciupával hosszabbított a klub. Visszatért még a válogatott Blázsovics Péter, az egyéves kihagyása után Szabó Dávid, valamint a brazil center, Rodrigo Moraes, azaz Mudo. Két fiatal tehetség is a VRCK ajánlatára bólintott rá, Miklósi-Sikes Zétény és Péter Benedek is. A keret gerince azonban maradt.

„Tény, hogy az az erősségek egyike, ha egy csapat nem bomlik meg, hogy a játékosok szinte a szemüket becsukva ismerik a másikat, annak mozgását” – fogalmazott Toronyai. „Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy a játékosok ne unják meg egymást, ennek kezelése, ellensúlyozása edzői feladat. Itt ugye szó nincs arról, hogy ,’vadidegen’ röplabdázók érkeztek volna, a sümegi srácokat kivéve, akik jól érzik magukat nálunk, elfogadták őket a többiek.”

A céljai elérése érdekében – ami mindenképpen az, hogy a legfényesebb érmekért legyen harcban az Extraligában és a Magyar Kupában is – a Vegyésznek csiszolnia kell tavalyi játékán, mert ugyan voltak játékelemek, amik jól működtek, akadnak még fejlesztésre szoruló területek is.

A Tippmixnél 1.80-as szorzót kínálnak mindkét csapat sikerére, míg a bet365-nél a Vegyészre 1.66-os, a Kaposvárra 2.10-es az odds.

„Amennyiben röviden szeretném vázolni, hogy milyen évet tervezünk, a játék terén, azt mondanám: azon az úton szeretnénk tovább menni, amelyen korábban elindultunk” – mondta vezetőedzőnk. „Alap, hogy a védekezésünk jó színvonalon legyen, de emellett persze a támadásokra, azok hatékonyságára is megfelelő hangsúlyt fektetünk. A mai röplabdában kulcskérdés a blokk és a mezőnyvédekezés, illetve a szervahatékonyság, ami tavaly sem működött rosszul.”

Ami magát a mezőnyt illetti: a címvédő Pénzügyőr SE mellett a Kecskeméti RC, a MAFC, a Fino Kaposvár és az újonc Kistext SE is komolyan megerősítette keretét, a PSE-t leszámítva zömében külföldiekkel. Csütörtöki ellenfelünknél összesen hat légiós szerepel: két marokkói, egy-egy bosnyák, brazil, venezuelai és kubai. Az argentin vezetőedző, Ruben Wolochin maradt a somogyiak élén, és biztos, hogy jó kis csapatot fog majd tudni összerakni, ennek ellenére a VRCK célja a győzelem.

” A magyar csapatok közül egyedül velük nem játszottunk a felkészülés során, vagyis a szokott formában nem tudtuk feltérképezni őket, de anyagaink természetesen vannak róluk” – árulta el Toronyai, aki minden játékosára számíthat. Az elmúlt hetekben ugyan több játékost is sérülés hátráltatott, de az elmúlt napokban a szakmai stáb teljesértékű foglalkozásokat tudott tartani.

A Vegyész keretét honlapunkon az elmúlt napokban bemutattuk: 14 játékos közül heten is a klub saját nevelésű játékosai, míg Blázsovics Péter és Páez Carlos az ötödik, Csizmadia Tamás a harmadik szezonjára készül Kazincbarcikán.

FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
Fino Kaposvár – Vegyész RC Kazincbarcika
Kaposvár Aréna, Kaposvár. V.: Adler, Mezőffy.
TV: M4 Sport, m4sport.hu