Favoritként várja a válogatott az Eb-selejtezőt

A magyar férfi röplabda-válogatott negyedik helyen zárt az Alba Regia Röplabda Gálán, miután egyaránt 3-0-ra kikapott Ausztriától, Svédországtól és Bulgáriától is, a hétvégi Európa-bajnoki selejtezőt viszont esélyesként várja – legalábbis papíron.

A székesfehérvári tornán három játékos is képviselte klubunkat, a Vegyész RC Kazincbarcikát, pályára viszont csak Szabó lépett, Árva Milán és Banai Máté nem kapott szerepet. Demeter György szövetségi kapitány már a selejtezőre készül, keretet is szűkíteni fog lassan, de az szinte biztos, hogy Szabó készülhet a norvégiai tornára, aminek a straume-i Sotra Arena ad otthont. A csoportgyőztes továbbjut a következő körbe, de még a második helyezett is reménykedhet ebben – a ranglista helyezések alapján a magyar válogatott a favorit a négyesben.

magyar-valogatott-muzslaypeter

ELLENFÉLNÉZŐBEN

A magyar csapat ellenfele a házigazda norvégokon kívül Izrael és Anglia lesz május 20-a és 22-e között. Egyik ország sem a röplabdázásáról híres: Norvégia 36. helyen áll az európai rangsorban, míg Izrael a legjobb a négy csapat közül, 29., Anglia pedig csak a torna után lesz rangsorolva. Magyarország sem büszkélkedhet igazán a 30. helyével, viszont ha első lesz az Eb-selejtező 1. körében, minden bizonnyal sikerül zárkóznia az előtte lévőkhöz.

Norvégia és Izrael válogatottjáról nem sok mindent tudni, csupán annyit, hogy ritkán jutnak ki világversenyekre. Izrael 1971-ben járt utoljára Eb-n, igaz, a 2013-as Európa Ligában elindult, ahol végül a 10. helyet szerezte meg. Norvégiával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy két játékos is Belgiumban játszik, míg egy-egy röplabdázó Lengyelországban és az Egyesült Államokban pallérozódik.

A legtöbbet Angliáról tudni, és nem csak azért, mert az angol nyelvet könnyebb megérteni, mint például a norvégot. A szigetlakók szövetségi kapitánya ugyanis az a Simon Loftus, aki 2007 és 2012 között a Leeds Carnegie vezetőedzője volt, ez idő alatt pedig edzette Demeter Andrást, a jelenlegi magyar szövetségi kapitány fiát, valamint két korábbi Vegyész-játékost, Fehér Tamást és Tóth Milánt is. Loftus járt Kazincbarcikán, amikor a VRCK 2011-ben vendégül látta a leedsieket. Az angol válogatott a londoni olimpián nem vallott szégyent, tisztességgel helyállt az erősebb nemzetekkel szemben, azóta viszont nem játszott tétmeccset. Ez főleg az anyagiak miatt alakult így, viszont a szövetség eltökélt szándéka, hogy ismét felépítsen egy jó csapatot.

Az angol keretben három olyan játékos van, aki ott volt Londonban 2012-ben, de már csak két légiósuk van: a Hollandiában játszó Sonny Chaney, valamint a Svédországban profiskodó Adam Bradbury, aki a válogatott csapatkapitánya is. A többiek hazájukban játszanak, mind amatőr státuszúak.

Az élvonalbeli angol röplabda-bajnokság (Super 8s) sztárcsapatai az IBB Polonia London, a Team Northumbria és a Sheffield Hallam. A londoniak két éve szoros együttműködésben állnak egy lengyel sztárcsapattal, a PGE Skra Belchatow-val, így fiatal játékosokat szoktak kölcsönkapni – ennek idén meg is lett az eredménye, mert bajnokok lettek. A Belchatow szerepvállalásának köszönhetően megnőtt az érdeklődés a Polonia iránt, egyre több támogatója van az együttesnek, ebből pedig nem csak a bajnok, hanem a riválisok is profitálhatnak a jövőben. Jelenleg azonban úgy tud működni egy angol csapat, ha egyetemi támogatást kap, vagy pedig a játékosok fizetnek minden költséget (nevezés, utazás, bírók, egyéb kiadások). A ligában jelenleg két magyar játszik: Berndt Attila a Northumbriát, míg Herczeg Roland a Leeds VC-t erősíti. Korábban mindketten megfordultak a Leeds Carnegie-ben Loftus kezei alatt.

tm (Fotó: Magyar Röplabda Szövetség – Muzslay Péter)