Banai első válogatott meccsére készül

Banai Máté, a Vegyész RC Kazincbarcika röplabdázója első válogatott fellépésére készül a hétvégén, de ha nem lépne pályára az Alba Regia Röplabda Gálán, akkor sem lenne csalódott. A pénteken rajtoló torna előtt a fiatal centerrel beszélgettünk.

A döntő harmadik találkozóján bokasérülés miatt le kellett téged cserélni. Hogy vagy azóta?
Szerencsére minden a legnagyobb rendben, tünetmentes vagyok. Kiváló kezekben voltam a klub gyúróinak, Balázs Istvánnak és Gál Zsoltnak köszönhetően.

Első alkalommal kaptál meghívott a magyar válogatott felnőtt keretébe. Hogy megy a beilleszkedés, mik az eddigi tapasztalataid?
Azt hiszem, minden sportolónak az a célja, hogy válogatott legyen. Nekem ez megadatott, ami egyrészt megtisztelő, másrészt pedig boldoggá tesz. A csapattársak nagyon közvetlenek, jó közösség alakult ki az edzőtábor folyamán. Az edzések különböznek az otthonitól, nem is a feladatok, hanem azok minősége. Korábban még nem edzettem ilyen remek játékosok között. Szerintem sikerült beilleszkednem, de a keret több tagját is régóta ismerem. Tóth András például régi barátom, annak pedig külön örülök, hogy a legrutinosabb kerettag, Dávid Zoltán állandóan figyel rám, tanácsokat ad a pályán és azon kívül is. Így nincs nehéz dolgom a beilleszkedéssel.

Banai Máté debütálás előtt áll. (Fotó: Sinkó Tamás)
Banai Máté debütálás előtt áll. (Fotó: Sinkó Tamás)

Ausztria, Svédország és Bulgária ellen is játszotok péntek és vasárnap között. Mit gondolsz, milyen esélyekkel vágtok neki a tornának?
Én sajnos nem ismerem túlságosan jól az ellenfeleket, így nem szeretném látatlanul az esélyeket latolgatni. Úgy gondolom, hogy a mi keretünk jó játékosokból áll, Demeter György szövetségi kapitány erős kezdőt tud kiállítani, a többi pedig majd a pályán dől el. Bízom abban, hogy én is kapok játéklehetőséget, szeretném magam megmérettetni ezen a szinten, de már annak is nagyon örülök, hogy részese lehetek a felkészülés ezen szakaszának.

A magyar válogatott a jövő héten Norvégiába utazik, ahol Európa-bajnoki előselejtezőt játszik.

A III. ALBA REGIA RÖPLABDA GÁLA PROGRAMJA
május 13., péntek:
16:30 Bulgária–Svédország
19:00 MAGYARORSZÁG–Ausztria
május 14., szombat:
16:30 Bulgária–Ausztria
19:00 MAGYARORSZÁG–Svédország
május 15., vasárnap
16:30 MAGYARORSZÁG–Bulgária
19:00 Ausztria–Svédország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Feladó: Kaszap Tamás (Asnieres, Franciaország), Magyar Bálint (Fino Kaposvár), Tóth András (Stiinta Explorari, Románia).
Ütők: Árva Milán (Vegyész RC Kazincbarcika), Bozóki Bence (Fino Kaposvári), Dávid Csanád (Kecskeméti RC),Gergye Roland (Beauvais, Franciaország), Dávid Zoltán (Fino Kaposvár).
Centerek: Banai Máté (Vegyész RC Kazincbarcika), Kovács Zoltán (Stiinta Explorari, Románia), Nagy József(Fino Kaposvár), Szabó Alpár (Korson Veto, Finnország).
Pádár Krisztián (Noliko Maaseik, Belgium), Szabó Dávid (Vegyész RC Kazincbarcika).
Liberók: Deák Márk (Fino Kaposvár), Pápai Péter (Kecskeméti RC).

A tornát a Videoton Oktatási Központ sportcsarnokában rendezik (Székesfehérvár, Berényi út 101.). A mérkőzésekre a napi jegyek 1500 forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok 1000 forintért tekinthetik meg a meccseket, míg 12 év alatt a belépés díjtalan.

tm (Fotó: Sinkó Tamás)