Győzelemmel debütált hazai pályán a Vegyész

Szezonbeli harmadik mérkőzésén, de első hazai összecsapásán megszerezte első sikerét a Vegyész RC Kazincbarcika, miután öt szettben, egy izgalmas összecsapáson legyőzte a MAFC-BME-t.

Hosszú hónapok után ismét röplabdamérkőzésnek adott otthont a Don Bosco Sportközpont, és már a mérkőzés kezdete előtt fél órával sokan gyűltek össze szurkolni a sárga-kékeknek, akiket az idei évtől már Toronyai Miklós edz. Mivel a katasztrófavédelem 225 főben határozta meg a lelátó befogadóképességét, viszonylag hamar „telt ház” lett, de azért az üvegfal mögül is még sokan voltak kíváncsiak a MAFC elleni bajnokira.

Árva Milán vezérletével a Vegyész gyorsan hárompontos előnyt harcolt ki magának, és bár a MAFC felkapaszkodott (6-6), néhány perccel később már hat volt a különbség (16-10). Csakhogy a három bolgár légióst is foglalkoztató műegyetemisták innen is visszajöttek a meccsbe, igaz mindhiába, mert fordítaniuk nem sikerült (25-23, 1-0).

Látványos megoldásokban, mezőnymunkában nem volt hiány, mindkét csapat hajtott becsülettel, élvezetes és jó röplabdát láthattak a nézők, és még ez akkor is igaz volt, ha bele-bele hibáztak a felek. A második játszma elején a VRCK dominált, aztán a budapestiek vették át az irányítást, és 19-23 állt az eredményjelzőn, amikor Csizmadia Tamás érkezett nyitni. Remek szerváival a Kazincbarcika feljött egálra, de az azt követő két pontot a MAFC szerezte, így egyenlített (23-25, 1-1).

A harmadik etapban egyáltalán nem hagytak nyomott Páez Carlosékban az előző szett végén történtek, mi több, még feljebb tudtak kapcsolni. Ennek köszönhetően végig magabiztosan, jól játszva mentek a MAFC előtt (18-12). Toronyai már ekkor nyugodtan cserélgethetett, és amíg a fővárosiak sokat hibáztak, Juhász Péterék magabiztosan ütötték be a lehetőségeiket (25-16, 2-1).

Már a játszma elején időt kért Toronyai (3-5), hiszen ahogy az előzőben a VRCK, úgy a mostaniban a MAFC kezdett magasabb lángon. Lukasz Ciupáék lassan közelítettek ellenfelükhöz, de aztán pillanatok alatt néggyel mentek a vendégek (9-13). Mineiróék lassan, de zárkóztak (17-21, 21-22), majd a brazil ászát követően hosszú időt követően egyenlő volt ismét az állás (23-23). A végén azonban ismét Nagy Péter csapata örülhetett, egy-egy jó támadás és szerva után ötszettesre mentették a meccset (23-25, 2-2).

 A mindent eldöntő felvonásban Juhász kiválóan kezdett, mindhárom labdáját bevágta (3-1), jött is az első időkérés vendég oldalról. A térfélcserénél még mindig a Vegyész volt előnyben (8-5), és tízhez érve is megmaradt hárompontos előnye. A végjátékban három meccslabdája volt a VRCK-nak, végül az utolsót érvényesítette, amivel megszerezte szezonbeli első sikerét (15-13, 3-2).

A mérkőzés statisztikája ide kattintva tekinthető meg.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ
Vegyész RC Kazincbarcika – MAFC-BME 3-2 (23, -23, 16, -23, 13)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 225 néző. V.: Horváth, Adler.
Vegyész: Páez 3, Ciupa 12, Péter M. 5, Árva 24, Mineiro 16, Juhász 19. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia 1, Földes, Bibók. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
MAFC: Dimitrov 3, Mihalev 16, Szabó B. 2, Csoma 27, Georgiev 14, Kovács S. 1. Csere: Bene (liberó), Benkő, Bakóczy, Eke 3. Vezetőedző: Nagy Péter.

Toronyai Miklós: Sajnos azzal kell indítsam, hogy veszítettünk egy pontot. Működött a taktikánk, mert amit elgondoltunk és terveztünk, az sült. Kontrolláltuk a mérkőzést az elején, de aztán érthetetlen módon változtatni akartunk azon, ami működött. Amikor láttuk, hogy ez nem ment, már késő, mert az ellenfél elment három-négy ponttal, ami után görcsöltünk és mentünk az eredmény után. Úgy gondolom, kontrolláltuk a mérkőzést, még így is, hogy felhoztuk ellenfelünket. Nem hiszem, hogy a MAFC erősített be a negyedik, ötödik szettre, úgy érzem, mi voltunk sokkal dekoncentráltabbak. A győzelemnek örülök, jó volt látni, hogy a srácok küzdöttek az ötödik szettben is, így ebből és akaratból jelesre vizsgáztunk. Annak is örülök, hogy sokat mezőnyöztünk, megvoltak a visszatámadások, amit Kecskeméten nagyon hiányoltam.

Nagy Péter: Kívülállónak biztosan izgalmas volt a meccs, de én szeretném elkerülni az ilyen izgalmakat. Nem az eredménnyel van baj, de nyilván, mint minden mérkőzésen, ezúttal is fontos lett volna a győzelem, Kazincbarcikára is ezzel a szándékkal érkeztünk. Nehezen dolgozom fel, ha buta hibákból szenvedünk el vereséget. Helyenként a Barcika, helyenként mi játszottunk jól, de azokban a vesztes szettekben, melyekben kikaptunk, azokat csak saját magunknak köszönhetjük.

(fotó: vrck.hu)