Toronyai: Fontos lépés lenne a győzelem a mi életünkben, a klub életében

Vasárnap a MAFC-BME lesz a Vegyész RC Kazincbarcika férfi együttesének ellenfele a Don Bosco Sportközpontban. A hazaiaknak egy, a vendégeknek három pontjuk van két illetve három mérkőzést követően. Toronyai Miklós vezetőedzőnkkel beszélgettünk.

Valószínűleg nem ilyen kezdésről álmodott a mindig nyerni akaró 41 éves szakember, hiszen csapata előbb a Dunaferr SE-től 3-2-re, majd ugyancsak idegenben, a Kecskeméti RC-től kapott ki 3-0-ra. Az előjelek sem voltak kedvezők: Juhász Péter Dunaújvárosban nem játszott, Kecskeméten pedig úgy lépett pályára, hogy a mérkőzést megelőző két hétben egy edzése volt társaival. Ettől függetlenül a DSE vendégeként nyerhetett volna a csapat, az alföldi városban azonban Toronyai számára is érhetetlen dolgok történtek a pályán.

„Két vereség van mögöttünk, de nem lehet a kettő között párhuzamot vonni” – mondta az Észak-Magyarországnak és a vrck.hu-nak Toronyai. „Dunaújvárosban hullámzott a játék, akár mi is nyerhettünk volna, viszont Kecskeméten egy teljesen más arcát mutatta a csapat. A játékosok nem tartották be a taktikát, nem mentek a szervák, és a mezőnyben mindig egy lépéssel odébb álltunk, a rossz helyen. Nem igazán értettem, hogy ez miért volt így, azóta természetesen mindent át-, kibeszéltünk.”

CSAPATKÉNT A GYŐZELEMÉRT
Lukasz Ciupa, a Vegyész ütője: „Nekem minden mérkőzés és ellenfél új, hiszen sosem játszottam például a MAFC ellen sem, de azt hiszem, igencsak jól el vagyunk látva információkkal. A legutóbbi két mérkőzés nem úgy alakult, ahogy elterveztük, annak ellenére, hogy a küzdéssel egy pillanatig nem volt gond. Bosszantó volt a kecskeméti mérkőzés, hiszen nem voltunk ott teljesen fejben, éppen ezért vasárnap egy sokkal jobb mérkőzést szeretnénk játszani. Mindent megteszünk a győzelem érdekében, és bár viszonylag új csapatnak számítunk, mert össze kell szokni, sok időt töltünk együtt, aminek köszönhetően egyre jobban kiismerjük egymást. Egy biztos, csapatként fogunk menni a győzelemért.”

Az előjelek papíron nem a legjobbak, azonban nincs pánik a VRCK háza táján. Egy nehezítő körülmény azonban ismét van: Szabó Dávid másodedző csütörtöktől otthon tartózkodik, kisebb meghűlés miatt, és bár koronavírusra utaló tünetei nincsenek, dr. Rácz Zsigmond csapatorvosunk is jobbnak látta, ha a héten inkább már nem érintkezik a többiekkel. Toronyai tehát ezúttal segítőjére nem számíthat néhány napig, de játékosai edzésmunkájára panasza nem lehet, és mindenki egészséges.

„A heti munkára nem panaszkodhatok, hangsúlyos volt a mezőny- és a blokkvédekezés, hiszen gyakorlatilag azon szisztéma szerint dolgozunk, mint akkor, amikor Marek Kardos volt a vezetőedző” – árulta el Toronyai. „A keretben sok a fiatal, ami nem baj, csak éppen emiatt kicsit többször kell ismételni. A múlt heti meccshez azt is hozzá kell tenni, nem az az igazi Vegyész, amelyik ott volt, nem azt tudjuk, amit ott előadtunk. Mindannyian reméljük, hogy pozitív irányba indulunk el.”

A MAFC-BME három eddigi mérkőzéséből három pontot szerzett. 1-3-as vereség a dunaújvárosiaktól hazai környezetben, 3-0-s siker ugyancsak a Folyondár utcában a DEAC ellen, aztán szerdán 3-1-re kaptak ki a Pénzügyőrtől idegenben. Toronyai megnézte az összecsapást, mi több, igyekezett a lehető legalaposabban felmérni az aktuális ellenfelet.

„Az első három szettben nem játszottak rosszul, azt a röplabdát nyújtották, amit az előző két meccsükön” – fogalmazott vezetőedzőnk. „Megcsináltuk az elemzést, a játékosok megkapták a szükséges instrukciókat, de nem számíthatunk könnyű találkozóra. A jó rákészülés nagyban megkönnyítheti a helyzetünket, ha esetleg váltanak, akkor arra nekünk is meglesz a válaszunk. Van három bolgár légiósuk, míg az átlójukat, a három centert és a liberót ismerjük, úgyhogy az a bizonyos mag náluk is adott. A Pénzügyőr elleni szoros egy-három nem rossz eredmény, úgyhogy nagyon ott kell lennünk a pályán, minden téren.”

SZÜKSÉGÜK VAN A GYŐZELEMRE
Nagy Péter, a MAFC-BME vezetőedzője: „Előző mérkőzésünk a Pénzügyőr ellen volt, és akadtak olyan részek, amik úgy sikerültek, működtek, ahogy elterveztük, de még mindig túl sok hibával játszottunk. Tudjuk, hogy a Kazincbarcika egy jó csapat, de szükségünk van a győzelemre. Mindenképpen nyerni szeretnénk, és ha a játékunkat és a koncentrációt fent tudjuk tartani, erre bőven megvan az esélyünk.”

Toronyainak, mint vezetőedzőnek ugyan még nincs győzelme a Vegyész kispadján, de ezen változtatni szeretne. A vasárnapi lesz a nyáron kinevezett szakember debütálása a Don Bosco Sportközpontban, és Lukasz Ciupát és Mineirót is először láthatja a közönség élesben. Mivel idén nyáron, Toronyai kinevezésével egy új korszak kezdődött a klub életében, a tréner szerint egy siker nagyon sokat jelenthetne.

„Egész héten nagyon készültem, még a szabad délelőttömet is videózással töltöttem. Mindenki megértette, hogy fontos lenne a jó bemutatkozás, egy nagyon fontos lépés lenne a mi életünkben, a klub életében. Önbizalommal, bátran kell játszani, nem véletlenül nyert ez a klub korábban több bajnoki címet. Meg kell mutatnunk, hogy egy Barcikával mindig számolni kell” – zárta gondolatait Toronyai.