Hátrányból sikerült nyerni a szezonnyitón

Négyszettes küzdelemben diadalmaskodott a GreenPlan-VRCK a MAFC-BME vendégeként szombat este a férfi röplabda Extraliga nyitófordulójában.

A kazincbarcikaiak nem tudtak teljes kerettel elutazni az összecsapásra, Budai Balázs és Péter Benedek is megfázás miatt maradt ki. A hazaiaknál is voltak hiányzók, a két feladó: Julio Gálvez és Tóth Kristóf. Kényszerűségből így a liberó, Pápai Péter kezdett feladóban, a helyét pedig Kunert Mátyás vette át. Egy kis emlékeztető: az előző szezont a GreenPlan-VRCK-nak úgy kellett befejeznie, hogy egyetlen feladója sem állt rendelkezésére.

Ahogy akkor a mieink, úgy ezúttal a műegyetemisták sem zavartatták magukat, és remekül kezdték az összecsapást (14-8). A szett derekán jött a pályára Szabó Dávid és Maksymilian Warzywoda, 22-21-re fel is zárkózott a Vegyész. Ezt követően azonban két hazai pont következett, és innen könnyedén begyalogolt a MAFC (25-22, 1-0).

Ján Tarabus jó támadásával folytatódott a meccs, majd néhány pontot követően a GreenPlan-VRCK elhúzott négy ponttal, de hiába (10-9). Árva Milán elkezdte szerezni a pontokat, csapata megnyugtató előnybe került, és a végén a MAFC-BME már csak kozmetikázni tudott (17-25, 1-1).

A jobbkezes Blázsovics Péter egy balkezes ütéssel szerzett pontot, és csapata a harmadik szett elejétől irányítani tudott. Ebben a játékrészben is igazán remek labdameneteket láthattak a szurkolók, mindkét oldal produkált szép megoldásokat, de a Vegyész újabb részsikeréhez nem férhetett kétség (15-25, 1-2).

Az újabb fordulás után a csapatok fej-fej mellett kezdtek (4-5). A MAFC jó ritmusban játszott, kissé összezavarták a vendégeket, amit ki is használt (9-7), de Páez Carlos ászának köszönhetően egyenlített a GreenPlan-VRCK (10-10). Hárompontos hátrányból kapaszkodott végül vissza a Vegyész (21-21), majd Rodrigo Moraes vezetésével pontot tett a találkozó végére (23-25, 1-3).

Hősiesen küzdött a MAFC-BME, nem adta fel egy pillanatra sem, és ameddig a széleken bírták tartani a tempót, partiban is maradtak. Hristian Dimitrov 20 ponttal a mezőny legeredményesebbje volt, míg a GreenPlan-VRCK-nál Blázsovics (15 pont), Szabó (13) és Árva (12) is tíz pont felett zárt.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
MAFC-BME – GreenPlan-VRCK 1-3 (22, -17, -15, -23)
Folyondár, Budapest, 80 néző. V.: dr. Árpás, Bátkai-Katona.
MAFC: Pápai 2, Krupánszki 13, Eke 6, Dimitrov 20, Topuzliev 8, Gacs 3. Csere: Kunert (liberó), Szabó B. 1, Torbica 1, Kókai. Vezetőedző: Nagy Péter.
Vegyész: Páez 3, Blázsovics 15, Tarabus 9, Csoma 3, Árva 12, Moraes 9. Csere: Kiss (liberó), Warzywoda, Szabó D. 13. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Nagy Péter: Én úgy gondolom, mindig azt kell figyelni, hogy egy mérkőzésen milyen lehetőségek adódnak, akármennyire is papírformának tűnhet. Ma feladó nélkül játszottunk, de a Barcika nem volt véleményem szerint megfelelően éles a mai találkozón, amit főleg a negyedik szettben kihasználhattunk volna. Sokat kell még dolgoznunk, főleg azon, hogy minél tovább fenntartsuk a megfelelő fókuszt.

Toronyai Miklós: Mindig a kötelezőt a legnehezebb megnyerni. A meccs előtt nem sokkal tudtuk meg, hogy egyik feladójára sem számíthatnak a hazaiak, így minden nagyképűség nélkül mondhatom, mi váltunk a meccs esélyesévé. A legfontosabb, hogy győztünk, három pontot szereztünk. Nem hinném, hogy sok együttes fog innen ponttal, pontokkal távozni.