Hogy is volt? Amikor a Vegyész az Arkas Spor Izmirt is legyőzte a BorsodChem Kupán!

Nem csak bajnoki derbiket, nemzetközi kupamérkőzéseket, hanem rangos felkészülési tornákat is láthatott már a Vegyész RC közönsége Kazincbarcikán. 2005 szeptemberében például román, osztrák, magyar és török riválisa sem tudta megállítani a házigazdát.

BorsodChem Kupa néven rendezett nívós hazai tornát a VRCK 15 évvel ezelőtt, amelyre a romániai Nagybánya és Petrom Ploiesti, az osztrák Aon hotVolley Wien, a török Arkas Spor Izmir és a Kecskemét is elfogadta a meghívást. Olvasva a csapatneveket, nem akármilyen volt a színvonal, ráadásul rögtön egy Vegyész – Izmir összecsapással kezdődött a torna. Ekkor még a törökök nyertek öt szettben, a hazaiaknál a Toronyai Miklós, Szalai Szabolcs, Kárpáti Zoltán, Tomanóczy Tibor, Csala Bernát, Gelencsér Balázs hatos volt a kezdő, a liberó Szántai Balázs volt, valamint csereként pályára lépett Pampuch Csaba, Schildkraut Krisztián, Cziczó Gábor és Kovács Zoltán is.

Délután már nyert a Vegyész simán három szettben a Nagybányával szemben, hasonló eredmény született az Izmir – Nagybánya csoportmeccsen is. A törökök zártak az élen a VRCK előtt, míg a másik csoportban kisebb meglepetésre a Kecskemét lett az első a körbeveréseknek köszönhetően a Ploiesti és a hotVolley gárdáját megelőzve. A bécsi sztárcsapat így meglepetésre csak az ötödik helyért játszhatott pénteken, amit végül 3-0 arányban meg is nyert.

Az első elődöntőn az Arkas Spor Izmir 3-1-re verte a Ploiestit, míg a másodikon a VRCK 3-0-lal bizonyult jobbnak a Kecskemétnél. A szombati bronzmérkőzésen a románok nyertek négy játszmában, majd következhetett a döntő, természetesen telt ház előtt. A Vegyész nyerte az első, az Arkas a második szettet, majd a harmadikat és a negyediket egyaránt a kazincbarcikaiak húzták be. Demeter György együttese tehát itthon tartotta a BorsodChem Kupát, ráadásul sikerült visszavágnia a török bajnokság egyik legerősebb együttesének a nyitónapon elszenvedett vereségért.

Az Arkas Spor Izmir meg is nyerte a 2005/06-os török bajnokságot, akárcsak a Vegyész a magyart. Az Arkas a nemzetközi porondon is nagyot robbantott néhány év múlva: 2009-ben Challenge Kupát ünnepelhetett, 2012-ben pedig bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

A Vegyészre 2005 nyarán még várt egy cseh túra, ahol két cseh élcsapattal és egy lengyel együttessel mérte össze tudását, végül a második lett a körbeveréseket követően. Aztán Ciprusra látogatott egy tornára, ahol döntőzhetett, miután helyi riválisait magabiztosan legyőzte. Az aranyért folyó harcban a görög Panathinaikosz nyert 3-0-ra, ami papírformának számított, akkoriban ugyanis a hellének rengeteg légióssal megerősítve az európai elithet tartoztak.

A tornát követően lett egyébként csak teljes a Vegyész kerete, akkor csatlakozott ugyanis a borsodiakhoz régi-új játékosuk, az ukrán Mihaij Nebotov. A nyáron a Demeter-csapat összesen 14 felkészülési mérkőzést játszott.

(főcímképen: Tomanóczy Tibor, Gelencsér Balázs és Csala Bernát hármas blokkja. Fotó: ÉM-archívum)