Indul a szezon: beharangozó!

Csütörtökön a Vegyész RC Kazincbarcika megkezdi szereplését a férfi röplabda NB I idei kiírásában, Szabó Dávidék a Szolnoki Főiskola-RKSI csapatát fogadják 18 órakor (TV: M4 Sport). Igyekeztünk összeszedni néhány fontos dolgot, hogy mindenki tisztább képpel vághasson neki a szezonnak.

MENTEK, JÖTTEK

Az előző bajnoki idényt a Vegyész a harmadik helyen zárta, így 2012 után ismét éremnek örülhetett a város. A nyáron Balázs Dávid, Csizmadia János, Gulyás Ádám és Tóth Milán is felhagyott a röplabdával munkahelyi elfoglaltság miatt, míg Szántai Balázst gerincsérve tartja távol szeretett sportágától. Blázsovics Péter hazatért Sümegre, ő az egyetlen, aki másik klubban folytatja pályafutását.

Toma Sándor személyében új vezetőedzője is lett a nyáron a Kazincbarcikának. A szakember a szezonnyitón azonban nem lesz jelen, mert a női válogatott segítőjeként az Európa-bajnokságon szerepel.

A nyitásfogadó-ütő Árva Milán a Kecskeméti RC-től, a center Juhász Péter a bajnok Fino Kaposvártól, míg az átló Szabó Dávid dél-koreai klubjától tért haza. Mindhárman válogatott szintű játékosok, és ami értékesebb a klub számára, hogy különböző posztokon lehet őket bevetni. Hozzájuk csatlakozott még Kecskemétről a center Banai Máté és a feladó Török Roland, míg a liberó Bene Róbert a Szolnoki Főiskola-RKSI-nek intett búcsút – mindhárman junior-válogatottak. Felkerült a VRCK utánpótlásából a nyitásfogadó-ütő Budai Balázs, míg Kozsla Ádám hosszú évek után döntött úgy, ismét magára ölti a klub szerelését.

Toma Sándor, a Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzője (fotó: boon.hu)
Toma Sándor, a Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzője (fotó: boon.hu)

„Többek között Szabó Dáviddal együtt kezdtem el röplabdázni, de a tanulmányaimra összpontosítottam, így az egyetemi éveim alatt sem játszottam élvonalbeli csapatban” – mondta Kozsla Ádám a vrck.hu-nak. „Folyamatosan röplabdáztam az elmúlt években, idén pedig úgy gondoltam, kipróbálom magam az első osztályban.”

A sok új érkező ellenére kiváló a hangulat a csapatnál, a srácok remekül megértik egymást a pályán és azon kívül is. Ezt a nyitásfogadó-ütőként és liberóként is bevethető Dudás Tamás is alátámasztotta.

„A korábbi évekkel ellentétben idén jóval többet találkozunk a csarnokon kívül is” – mondta Dudás Tamás, aki gyerekkora óta erősíti a VRCK-t. „Toma Sándor személyében új vezetőedzőnk lett, aki új impulzust hozott a csapathoz. Mindenki imádja az edzéseket, amelyek változatosak, pörgősek.”

FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK

Ha csak az eredményeket nézzük, joggal kijelenthetjük: pocsékul sikerült a kazincbarcikaiak számára a felkészülés. A csapat a román U Cluj-t kezdésnek ugyan legyőzte 3-0-ra, de az I. KolorCity Nemzetközi Röplabdatornán csak a harmadik lett. Ezt követően Kolozsváron kétszer is kikapott, míg az eperjesi felkészülési tornán mindössze egy szettet nyert. Ebben az időszakban viszont nem az eredmény volt az elsődleges.

„Egyáltalán nem teljesítettünk rosszul” – kezdte az értékelést Dudás András ügyvezető. „Igaz, hogy kevés mérkőzést nyertünk, de folyamatosan forgattuk a pályán lévő csapatot, hogy mindenki kellő bizonyítási lehetőséget kapjon. A hazai tornán partiban voltunk ellenfeleinkkel, kevésen múlott, hogy nem játszottunk döntőt. A kolozsvári túra valóban rosszabbra sikerült a vártnál, ezt Toma Sándor megbeszélte játékosaival. Eperjesen ellenfeleink rámutattak gyenge pontjainkra, de ha odafigyeltünk, sikerült szorosabb csatára bírnunk őket.”

ELŐRÉBB VÉGEZNI A HARMADIK HELYNÉL

A tavalyi bronzérem után a klub megerősítette keretét, hiszen a cél nem más: döntőt kell játszani a bajnokságban és a Magyar Kupában is.

„Jól igazoltunk a holtszezonban, szerencsére minden posztra érkezett játékos” – válaszolt kérdésünkre Toma Sándor. „Feladóposzton két remek játékosunk van, és centerposzton is több variációs lehetőségünk akad. Amiben kicsit gyengébbek vagyunk még, az a nyitásfogadás, ez pedig szinte az alapja mindennek. Ahhoz, hogy kihasználjuk centereinket és az átlót, jó bejátszásokra van szükség, hogy a feladók nyugodtabban tudjanak dolgozni. Ennek ellenére úgy érzem, oda kell férnünk a címvédő Kaposvár mellé a bajnokságban és a kupában is.”

A Kazincbarcika utoljára 2007-ben játszott döntőt, míg bajnoki címet 2006-ban szerzett. Tehát, ha sikerülne letaszítania a trónról a Kaposvárt, úgy tíz év után, 2016 tavaszán ismét aranyéremnek örülhetne a város. A szurkolók természetesen már nagyon várják ezt a pillanatot.

„Sokat várunk a srácoktól, hiszen erősebb lett a keretünk, és meggyőzően játszottak idehaza” – üzent a Yellow Angels szurkolói csoport. „Rajtunk semmi nem fog múlni, mindent megteszünk a győzelemért, és ezt várjuk a csapattól is. Érezni fogják, hogy mögöttük állunk.”

Érdemes lesz megvenni az Észak-Magyarország csütörtöki számát, hiszen a megyei napilap egy oldalt szentelt a Vegyésznek az idénykezdet előtt.

VÁLTOZATLAN ÁRON, VÁLTOZATLAN HELYEN

A csapat a 2015/16-os szezonban is a KSK Tornacsarnokában (Irinyi) fogja játszani mérkőzéseit. A belépők továbbra is 400 forintba kerülnek egységesen. A klub reményei szerint áprilisban már birtokba veheti a Don Bosco Sportcsarnokot.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 2. FORDULÓ
2015.09.24, csütörtök, 18 óra (TV: M4 Sport)
Vegyész RC Kazincbarcika – Szolnoki Főiskola-RKSI (utána juniorok mérkőzése)

A mérkőzés Facebook-eseménye.

Tóth Milán