Interjú statisztikusunkkal, Lukács Patrikkal

A héten a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika statisztikusa, Lukács Patrik a férfi válogatott mellett tanulhatja a szakmai fortélyait. Ezen okból beszélgettünk fiatal szakemberünkkel, aki azt is elárulta, hogyan készülnek fel egy tétmérkőzésre.

vrck.hu: Hogyan jött nálad szóba az, hogy egyáltalán ezzel foglalkozz?
Lukács Patrik: Amikor még Bokor Elek volt az edzőm, említette, hogy van lehetőség egy statisztikusi tanfolyam elvégzésére. Hozzátette, aki szeretne hosszú távon a sportág mellett maradni, annak jó opció lehet. Én azonnal érdekesnek tartottam, és úgy érzem, jól döntöttem, mert szeretem csinálni.

Hogy élted meg az első teljes szezonodat, mint statisztikus?
Élveztem. Folyamatosan jöttek a meccsek, sok utazás, ez nekem tetszett. Szeretek együtt dolgozni Toronyai Miklós vezetőedzővel és Vass Renátó másodedzővel, mert rugalmasak, segítőkészek. Ha valami esetleg nem ment egyből, segítettek megoldást találni, és nem a fejemet vették egyből. Fárasztó is volt egyben a szezon, de úgy érzem megérte csinálni. A szezon csúcsa számomra a kupadöntő volt, ahol igazán lehetett érezni, hogy a befektetett munka kifizetődött az elemzéseknek köszönhetően is.

Mire kell odafigyelni, amikor felkészül a stáb egy mérkőzésre?
Először összegyűjtünk több videót, legalább négyet-ötöt az aktuális ellenfélről, lehetőleg a legutóbbi mérkőzéseit. Ezeket vesszük alapul az elemzéskor. Megnézzük az ellenfelek ütésirányait, a feladó labdaelosztásait, szokásait a videó alapján. Ezeket szoktuk állásokra lebontani, az információkat pedig megosztjuk a játékosoknak, aztán megyünk bele egyre részletesebben a dolgokba. Elemezzük egyebek között az ellenfél nyitásfogadását, kiemeljük, mi az, ami fontos lehet a mi játékosainknak, főleg a centereinknek a blokkvédekezésnél.

A mérkőzések alatt miben tudsz segíteni Toronyai Miklósnak?
Én a meccs alatt folyamatosan írom a statisztikát, rögzítem a labdameneteket, és az előre megbeszélt elemzéseket folyamatosan küldöm a vezetőedző tabletjére, amit ő bármikor meg tud nézni. Ez azért is fontos, mert erről le tudjuk ellenőrizni, hogy a meccs előtt felállított taktikánk működik-e, és ha nem, akkor min kell változtatnunk, akár már abban a szettben.

Miért döntöttél úgy, hogy a válogatott mellett szeretnél tanulni?
Még a télen kérdeztem Mikit, hogy mi az, amiben én még többet tudnék neki segíteni az elemzések terén, hogy a játékosaink még könnyebben tudjanak felkészülni az adott mérkőzésre. Rájöttünk, hogy még sok mindent nem tudok, igen bonyolult lehetőségek várnak még ránk. Miki segítségével sikerült a felnőtt válogatotthoz csatlakozni, ahol Szerencsés Ádám, a csapat statisztikusa lát el engem rengeteg információval. Ezért én nagyon hálás vagyok neki, és köszönöm a lehetőséget. A délutáni edzések alatt sokat tanulok, elemzéseket veszünk át, tényleg nagyon hasznos napok ezek.

Úgy érzem, komoly céljaid vannak.
Szeretném magam olyan szintre fejleszteni, hogy bármilyen elemzést el tudjak készíteni, illetve szeretnék majd a későbbiekben akár egy válogatott mellett is dolgozni, sőt akár külföldön is kipróbálnám magam. Mindenképpen a röplabda mellett szeretnék maradni. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem elsőéves röplabda-szakedző képzés hallgatója vagyok, így az edzősködéssel is foglalkoznék a jövőben. Hosszú, tanulással teli évek állnak előttem, és azt gondolom, hogy a Vegyésznél erre minden lehetőségem megvan.

(A főcímképen, balról jobbra: Dudás Tamás erőnléti edző, Lukács Patrik statisztikus és Blitzer Levente gyúró)