Izgalmasabb, kiegyensúlyozottabb idény vár ránk – SZEZONELŐZETES

Szombaton elrajtol a férfi röplabda NB I 2016/17-es szezonja, ami a nyári játékosmozgások miatt (is) az utóbb évek egyik legkiegyensúlyozottabb pontvadászatát hozhatja. Megpróbáljuk egy cikkben összeszedni a nyár legfontosabb történéseit, és egy kicsit prognosztizálunk is.

IDÉN SEM LESZ KIESŐ

Egy biztos, hogy a kiscsapatoknak nem kell tartaniuk a kiesés gondolatától, hiszen ezúttal sem lesz búcsúzó az NB I-ből. Szomorú, de ez a valóság: mindössze tíz csapat tudja vállalni a szereplést az élvonalban (Fino Kaposvár, HÉP-Kecskeméti RC, Openhouse Szolnoki RKSI, Pénzügyőr SE, PTE-PEAC C-Doki, DEAC, Sümegi RE, Dunaferr SE, MAFC-BME, Vegyész RC Kazincbarcika), plusz az ifjúsági válogatott – ez a 11 együttes alkotja a mezőnyt, de a rájátszásban a válogatott már nem fog részt venni. A Dági KSE az elmúlt évek üde színfoltja volt a magyar röplabdasportnak, de idén már nem vállalta az indulást se a ligában, sem pedig a Magyar Kupában.

A mezőny hátsó felében a DEAC, a Pécs és a Sümeg fog valószínűleg viaskodni, de ha ez a három együttes jó napot fog ki, a középmezőny együtteseit is megszorongathatja. A Dunaferr és az ifi válogatott közel azonos játékerőt képvisel, valahol a hetedik hely körül zárhatnak a fiatalok, már amennyiben sikerül két vállra fektetniük közvetlen riválisaikat.

A NÉGY KÖZÉ VÁGYÓ KÖZÉPCSAPATOK

Tavaly a Fino Kaposvár és a VRCK játszott a bajnoki döntőben.
Tavaly a Fino Kaposvár és a VRCK játszott a bajnoki döntőben.

Most még középcsapatoknak hívjuk őket, de könnyen lehet, hogy a bajnok is közülük kerül ki: a Szolnok ugyanis többek között Krupánszki Olivérrel (Dág), Török Rolanddal (Kecskemét), Rása Alexszel (Kaposvár) és egy brazil légióssal, Hummes Specht Iurgennel, a Pénzügyőr Bagics Balázzsal (Kaposvár) és Tóth Andrással (Nagybánya), a MAFC-BME pedig Jánossy Bálinttal (Dág), Lesznyik Károllyal (Sümeg) és Horváth Balázzsal (Pécs) erősített.

Az előző években a Szolnoknak nem sok babér termett, idén viszont merhet nagyot álmodni, és utóbbi állítás igaz a másik két együttesre is. Igaz, a MAFC és a Pénzügyőr játékosai kevesebb edzéseket fognak látogatni hetente, mint a szolnokiak, de ne higgyük azt, hogy a mérkőzéseket ne vennék legalább ugyanolyan komolyan. Ez a három gárda felveheti a versenyt a Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét hármassal.

A bajnok somogyiak Bagics, Magyar Bálint és Németh Ferenc távozása ellenére még jó kerettel rendelkeznek, hiszen Dávid Zoltán, Bozóki Bence és Deák Márk is maradt, valamint érkezett Dunaújvárosból a tehetséges Kalmár Ákos. Bár a felkészülés alatt kétszer is kikapott a Vegyésztől Demeter György csapata, abból a két találkozóból messzemenő következtetéseket butaság lenne levonni. Az azonban tény, hogy a borsodiak kerete bizonyos szempontból erősebb lett – a kérdés csak az, hogy Szabó Dávid távozását mennyire érzi majd meg.

A Kecskemétet több alapember is elhagyta, Dávid Csanád két másik társával együtt külföldre szerződött. Helyükre azonban olyan rutinos játékosok érkeztek, mint Mészáros Dömötör vagy Nagy Péter. Ha ők maradnának, az alföldiek akár még a bajnoki aranyban is bízhatnának, viszont nem titok, hogy mind a ketten külföldre szeretnének szerződni.

TÖBBFRONTOS TERHELÉS

A Kaposvár csak a Challenge Kupában vállalta a szereplést, így egy körrel hamarabb kezd, mint a tavalyi bajnoki ezüstérmes VRCK. A Vegyész ráadásul még a Közép-Európai Kupában (MEVZA) is elindul tapasztalatszerzés céljából, de számára a legfontosabb így is a hazai porondon való szereplés lesz. Idén azonban jóval több nívós összecsapás lesz már az NB I-ben és az MK-ban is, mint egy évvel korábban.

KI MIVEL LENNE ELÉGEDETT?

Kaposváron és Kazincbarcikán egyértelmű, hogy a bajnoki arany a cél, erről már mind a két gárda vezetőedzője beszélt. A Kecskemétnél, a Szolnoknál, a MAFC-nál és a Pénzügyőrnél nem adhatják lejjebb az elődöntőbe való kerülésnél. Az alapszakaszban minden egyes pont sokat érhet, és biztos, hogy ez a hat együttes jóval kiélezettebb meccseket fog vívni egymással. Csak bízni tudunk abban, hogy a középcsapatok megerősödésének köszönhetően közönségszórakoztatóbb és egyben látványosabb lesz a honi röplabda.

tm (fotó: boon.hu – archív)