Kardos és Dobias – az első interjú az új szakmai stábbal

Hosszú távú tervek hazai és nemzetközi porondon is, védekezésen alapuló kemény támadójáték. Interjú a VRC Kazincbarcika új vezetőedzőjével, Marek Kardossal, és segítőjével, Martin Dobiasszal.

MAREK KARDOS – vezetőedző

“Azért választottam a VRCK-t, mert a klub hosszú távon a fiatal magyar játékosokra épít” – fogalmazott első interjújában honlapunknak a 44 éves szakember. “Ezen a téren sok tapasztalatom van Lengyelországból, és azt hiszem, ez az egyetlen út ahhoz, hogy Európában a legjobbak közé lehessen kerülni. Ehhez társul a Bajnokok Ligájában való részvétel lehetősége és a klub anyagi biztonsága is. A fiatalokra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen ez lehet a jövő alapja.”

„Amikor valaki a közép vagy a hosszú távú tervekről kérdez engem, az azt jelenti, a klub hajlandó energiát fektetni a röplabda fejlesztésébe a régiójában, és nem csak arról van szó, hogy bajnokságot nyerjen egyéb célok nélkül. Az ügyvezetővel, Kárpáti Zoltánnal közösek az elképzeléseink, a terveink, mindenben egyetértettünk, a közép és a hosszú távú célkitűzésekben egyaránt. Rengeteg feladatunk, munkánk lesz, de jó munkatársakkal és együttműködéssel ez gyorsan is megtörténhet.”

„Én a kiváló védekezés szerelmese vagyok, amelyhez magas színvonalú támadások párosulnak. Meg kell találni a különbséget a nagy hibák és a kis hibák százalékos aránya között, hiszen ha jó a fogadás, onnan nem lehet baj, de ha nem, akkor onnan is meg kell találni a visszautat a játékrendszerhez. A játékosok azonnal látni fogják a fejlődésüket, így tudni fogják rögtön, miért játszik valaki, míg más miért kap kevesebb lehetőséget. Martin ismeri a stílusom, tudja, mi a fontos nekem és az általunk képviselt játékstílusnak. Mindig nyomást kell helyezni az ellenfélre a nyitásainkkal, és bízom abban, sikerül a lehető leggyorsabban elérnünk a kívánt szintet.

Marek Kardos (középen) és Martin Dobias (jobbra) közösen ünnepelnek.

MARTIN DOBIAS – másodedző

„Kiváló kapcsolatom van Marekkel, akivel egy teljesen új projektbe vághatunk bele Kazincbarcikán” – fogalmazott a vrck.hu-nak adott interjújában Martin Dobias, aki három éve dolgozik együtt a VRCK csütörtök este kinevezett vezetőedzőjével, Marek Kardossal. „Szeretem a komoly ambíciókat és nagy terveket, és Kazincbarcikán nem csak a hazai porondon, hanem a nemzetközi sorozatokban is megvannak ezek. Magyarország elkezdett beleinvesztálni a sportba, és ez a szervezésben is óriási növekedést mutat. Szeretném, ha segítségemmel még magasabbra lehetne emelni a klubnál megfogalmazott elvárásokat.”

„Ami a csapat játékát illeti, szeretnénk, ha a védekezés stabil lenne, ez lenne mindennek az alapja, támadásban pedig a nyugodtság, a ki nem kényszerített hibák minimalizálása a cél. Amennyiben a védekezés rendben van, úgy támadásban is kevesebb kockázatot kell vállalni. Nehéz ezt a rendszert megtanulni, edzeni, de nagyszerűen működik. Ebben már van némi tapasztalatunk, ez amolyan francia stílus. Én egy optimista, sikeréhes személy vagyok, így annyi érmet szeretnék nyerni, amennyit csak lehetséges.”

 

Főcímkép: Marek Kardos a 2012-ben megnyert Challenge Kupával.


Read the first interview with our new head coach Marek Kardos, and with his assistent, Martin Dobias.

MAREK KARDOS – head coach

“I chose the VRCK ’cause long term project based on young Hungarian players” – Kardos told to vrck.hu, who named a head coach of the Hungarian champion and Cup winner. “I have many experience with that from Poland, and l think this is the only way to be part of the top volleyball in Europe. It is coming with Champions League and with commercial side as well. We have to take care of youth in our area, this can be the base for the future.”

„When somebody is asking me about middle term or long term project, it means, that the club wants to invest energy to the development of the volleyball in his area. Not just invest the money to win championship with no other goals. We had a great discussion about the goals with CEO, Zoltan Karpati, and we have similar plan for middle and long term future. We have a lot of job to do, but with good companion and cooperation it can happens faster.”

„I am in love with defence, based on great level of attack. With the first rally we will not have a problems. But what will happened, If we will lose the way to fulfill the system? That means, find out the difference between percentage of the big mistakes and small mistakes. Attack system has to be modified within the level of the success. Everyone will see their progress immediately, and they will see also why they are playing or why not. Martin knows my style, so he knows what is important for me and for the system. I expect the pressure all the time against the opponent with high level of service. I hope to get that level as soon as possible.”

MARTIN DOBIAS – assistent

„I decided to work in VRCK because a new project, and because I have a very good relationship with Marek” – said Martin Dobias in his first interview to vrck.hu. „We are cooperating already three years in a row. I like the high level of ambitions and big goals, not just in Hungarian championship and cup, but in the Europe as well. Hungary starts to invest to the sport and the level of organization is quickly increasing. I would like to help to put the level there higher.”

„In VRCK we would like to make a system of the game based on precised defense and patient in attack, with small amount of unforced errors. We do not have to risk that much, if we will have great defense system. It is hard to train that kind of system, but it works great. We have many experience with that. It is like a French style. I am very ambitious man, so l would like to win as many medals as we can.”