Kettős győzelemmel jutott tovább a Jihostroj

A Vegyész RC Kazincbarcika a cseh Jihostroj Ceske Budejovice vendége volt szerda este a Challenge Kupa 32-es főtábláján rendezett párharc visszavágóján, melyet a hazaiak nyertek 3-0-ra (16, 12, 19).

CHALLENGE KUPA, 16-KÖZÉ JUTÁSÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
Jihostroj Ceske Budejovice – Vegyész RC Kazincbarcika 3-0 (16, 12, 19)
Ceske Budejovice, Sportovni Hala, 500 néző. V.: Makowski (lengyel), Ayata (török).
Ceske Budejovice: Michalek, Gevert, Mach, Habr, Fila, Sobotka. Csere: Krystof (liberó), Hackworth, Kuliha, Todua, Cervinka. Vezetőedző: Jan Svoboda.
Vegyész: Toronyai, Borovicsanin, Banai, Árva, Januzovics, Juhász. Csere: Dudás (liberó) Budai, Kozsla, Gulyás. Vezetőedző: Toma Sándor.
Az eredmény alakulása, I. szett: 3-3, 8-5, 13-6, 16-9, 21-15. II. szett: 4-3, 8-5, 14-7, 16-8, 19-10. III. játszma: 4-3, 8-4, 12-6, 16-6, 21-16.
Továbbjutott a Jihostroj Ceske Budejovice kettős győzelemmel.

Jan Svoboda: Ez egy teszt volt a számunkra, hogy hazai pályán kiszolgáljuk a közönségünket. Sokkal jobban játszottunk, mint két héttel korábban, és főleg a jó nyitásainknak köszönhettük a sikert.

Toma Sándor: Az első két szettben a nyitásfogadásunk nem működött pontosan, hiába tudtunk extrákat hozni. Nagy nyomás alatt tartott minket ellenfelünk, de voltak olyan periódusai a meccsnek, ahol meg tudtuk mutatni erényeinket. Örülök, hogy a cserék jól szálltak be. Ehhez a szinthez még nem nőttünk fel, de dolgozunk tovább.

RIPORT

Bokor Elek, Kovács Zoltán és Surányi István nélkül utazott el a Vegyész Csehországba, míg Kecskeméti Péternek a bemelegítésnél húzódott meg a háta. A visszavágót a Jihostroj várta előnyből, hiszen Kazincbarcikán 3-0-ra nyert. Borsodi szurkolók is voltak a csarnokban, majdnem egy tucat, akik kedd éjszaka indultak útnak.

Talán emiatt is, kicsit könnyelműen kezdtek, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a VRCK volt harcos. Banai Máté kettő, Árva Milán egy blokkot osztott ki rögtön a meccs elején. A hazaiak egalizáltak, majd a vezetést is átvették, így ők voltak előnyben (8-5) az első technikai szünetnél. Árva Milánt üttette Toronyai Miklós több alkalommal is, de a fiatal átló próbálkozásait hatástalanította a Ceske Budejovice, Toma Sándor vezetőedző időt is kért (11-6). Sebastian Gevert ezúttal is elemében volt, Toma két ponttal később ismét magához hívta játékosait, ami be is jött, a chilei átló ugyanis szervát rontott. Fogadásban akadozott a vendégek gépezete, nyitásokat is rontottak (16-9), a csapatok között egy hatpontos szakadék „keletkezett”. Michalek szervájával meggyűlt Dudás Tamás baja, Toronyai már nem tudta kiszedni a hálóból, 23 perc alatt a hazaiaké lett az első szett (25-16, 1-0).

Szorosan indult a második felvonás: szép pontok itt is, ott is, Nebojsa Januzovics „kenése” külön dicséretet érdemelt (4-4). Banait a hálóban látták a bírók, ami a nyolcadik hazai poént jelentette (8-5). Ekkor nem játszott rosszul a Vegyész, a Ceske Budejovice sem, de ennyivel jobb a borsodi alakulatnál, és ezt folyamatosan érzékeltette is. Djordje Borovicsanin elveszítette a csatáját Filip Habrral szemben, majd támadásból éppen a cseh feladó blokkjáról szerzett pontot (10-6). Néhány labdamenettel később Toma ismét időt kért, fiai kicsit beragadtak, sokat hibáztak ütésben. Igaz, könnyű dolguk nem is volt, a csehek minimum két blokkot mindig képesek voltak felrakni (16-8). A nyitások adta lehetőségekkel nem éltek Januzovicsék, és amikor tízre nőtt a hazai előny, Toma kikérte második idejét is (20-10). Egy rövid feladást Borovicsanin már nem tudott megoldani, de később Toronyai javította hibáját, pontot szerzett a bejátszás után. Budai Balázs Januzovics helyére érkezett a hajrában, de segíteni már ő sem tudott csapatán (25-12, 2-0).

Ahogy az előző játszmákban, úgy a harmadikban is a Vegyész szerezte az első pontot, aztán igyekeznie kellett, hogy ellenfele nyomában tudjon maradni. Jan Kuliha blokk nélkül bevágta a hatosról, majd Colin Hackworth pillanatai következtek: az amerikai átló előbb leszögelte a játékszert két méterre, majd Juhász Péter blokkjáról szerzett pontot (5-3). 8-4-et mutatott az eredményjelző a kötelező egyperceshez érve, majd visszatérve a pályára több állásban is beragadt a VRCK. Toma próbált időkérésekkel és cserével variálni, de a második technikainál tízre nőtt a Ceske Budejovice előnye (16-8). Borovicsanin támadásból és nyitásból is szerzett egy-egy pontot, majd Kozsla Ádám szervált egy ászt (18-13). Januzovics nem talált rést a blokkon, ellenben Gulyás Ádámmal, Borovicsanin pedig kiütötte arról (21-16). Dudás sokadig bravúrját mutatta már be mezőnyben, hogy aztán Árva négyre olvassza a hazaiak fórját, Jan Svoboda időt is kért. A játékvezető odaadta a 24. pontot a Jihostrojnak, az utolsó pont pedig egy hálóról lecsorgó nyitásból született (25-19, 3-0).

tm