Légy Te is bajnok! – a döntő felvezetője

Január 5-én, néhány órával a Magyarország-Svájc Európa-bajnoki selejtező előtt a Légy Te is bajnok! sorozat első döntőjében csap össze egymással a kazincbarcikai Irinyi és a tiszaújvárosi Eötvös.

A sportág népszerűsítése érdekében a Magyar Röplabda Szövetség side-eventként, tehát mellékeseményként hozta létre a középiskolai csapatok számára kiírt sorozatot, amelyre első ízben a magyar-svájci Eb-selejtező előtt kerül sor. Pontosabban a döntőre, hiszen hat csapat versengett egymással az elődöntőkben, a csoportelsők jutalma pedig az, hogy pályára léphetnek taraflex borításon, hamisítatlan nemzetközi körülmények mellett. A 11 órakor kezdődő összecsapásra ingyenes a belépés, és várhatóan nem üres lelátók előtt fognak játszani a csapatok.

„Szülők, testvérek, barátok jönnek szurkolni csapatunknak, nagyon várja már mindenki a finálét” – fogalmazott Olasz Gyula, a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium testnevelője, aki azt is elárulta, fiai mindössze másfél évvel ezelőtt kezdtek el röplabdázni. „Nagy fegyvertény ez a fiúknak, hogy idáig eljutottak. Nagy lökést adott a nyáron nekik az, hogy a Vegyész RC Kazincbarcika tehetséggondozó táborában jártak, pozitív élményekkel gazdagodva tértek haza. Idén már majdnem megnyertük a Diákolimpia A-kategóriás megyei döntőjét, de a továbbjutást sikerült kiharcolnunk.”

Fizikailag jól összerakott társaság a tiszaújvárosi, mondja a testnevelő, hiszen komoly sportmúlttal rendelkeznek a diákjai: van köztük street work-out és labdarúgó múlttal rendelkező is.

„Azt mondták a srácok, játszunk az öt-egyes játékrendszerben, majd megtanulják a felállást. Én ettől kicsit tartottam, de tényleg odatették magukat, és mára tisztában vannak a helyezkedéssel” – tette hozzá Olasz Gyula, aki elárulta, kisebb röplabdalázban ég az iskola, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Valamikor a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején Bernáth Bea is Tiszaújvárosban (akkor még Leninváros) ütötte a labdát – ő Európa-bajnoki bronzérmes és világbajnoki részvétellel is büszkélkedhet, megjárta egyebek között az Újpesti Dózsát és a BSE-t is, de játszott Olaszországban is. Veréb Gábor a ’80-as években tűnt ki tehetségével, majd a Vasast erősítette éveken át, manapság ha ideje engedi, Olasz Gyulának segít a csapatok edzésében. Merthogy női röplabda is van az Eötvösben, nem is akármilyen, tavaly például a miskolciakat megelőzve a megyei döntőt is megnyerték.

Kanyarodjunk vissza a fiúkhoz, de most már a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ diákjaihoz. Tóth Máté testnevelő együttese az elődöntőben legyőzte a Szalézi Gimnáziumot, de betegségek miatt nem fog tudni szombaton felállni a legerősebb csapatával.

„Nagyon várják már a srácok, még pénteken is edzettünk együtt, mert a szünet alatt senki nem fogott labdát” – mondta honlapunknak az irinyisek edzője. „A mostani csapatban egyetlen olyan játékos van, aki évek óta röplabdázik, a többiek nemrég kezdték a sportágat. Inkább amatőr csapat vagyunk még, nem olyanokból áll a keretünk, akik évek óta a Vegyész edzéseire járnak. Vannak betegséggel küszködők, ő rájuk nem számíthatok, de remélem, hogy a hozzátartozók, barátok, iskolatársak kijönnek biztatni minket. Nagy élmény ez a fiúknak, talán valakinek még egy ilyen lehetősége nem lesz arra, hogy ilyen körülmények között röplabdázzon. Foghíjas a társaság, kevesen vagyunk, ennek ellenére nyerni szeretnénk. A legfontosabb azonban az lesz, hogy élvezzük a játékot és a lehetőséget.”