Magyar Kupa: kétórás meccsen került hátrányba a Vegyész

Nyerni tudott a Pénzügyőr SE a Vegyész RC Kazincbarcika vendégeként a férfi röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, így előnyből várhatja a pontosan egy hét múlva esedékes budapesti visszavágót.

Két Carlos Páez-ásszal kezdődött a találkozó, majd a vendégek hoztak össze két jó blokkot. Felváltva vezettek a csapatok, majd a Pénzügyőr kettővel meglépett (8-10), amikor Marek Kardos vezetőedző pedig először időt kért, hárommal mentek a fővárosiak (11-14). Juhász Péter hozott egy jó blokkot Kovács Zoltánnal szemben, egyre csökken a különbség, de egyenlíteni nem tudott a Vegyész, a végén minimális különbséggel kerültek előnybe a vendégek (23-25, 0-1).

Fej-fej mellett haladtak a felek a második szett elején, majd ismét tízhez érve volt kettő a Pénzügyőr-fór. Kovács bombája után volt az már három is (9-12), de előbb 12-12-nél, majd 16-12-nél is időt kellett kérnie Jókay Zoltán vezetőedzőnek, mert a borsodiak hét pontot szereztek zsinórban. Ehhez Marcílio Braga jó nyitásai mellett Blázsovics Péter hatékony hátsó soros támadásaira is szükség volt. A PSE kapaszkodott, időt is kértek a hazaiak (23-22), de az izgalmas végjátékban ezúttal a VRCK bizonyult jobbnak, az utolsó pontot Rodrigo Moraes szerezte (25-23, 1-1).

Kereken egy óra telt el, amikor elkezdődött a harmadik játszma, amit a vendégek kezdtek jobban (3-5). 6-9-nél kért időt először Kardos, de a Pénzügyőr nem engedett ki, hétpontos előnyt harcolt ki magának (9-16). Innen hiába szerzett négyet a Vegyész, Kovács és a brazil Reffatti vezérletével a sorozat tavalyi ezüstérmese kézben tartotta a játszmát (17-25, 1-2).

Jobban kezdte a negyedik felvonást a Kazincbarcika, mégis Kardos kért először időt, mert a budapestiek fordítottak (8-10). Árva érkezett a pályára, Jókay pedig kikérte első félpercesét, mert négypontos előnyét csapata gyorsan leadta (13-15). Kovács és Reffatti továbbra is jó formában játszottak, de a Vegyésznek még háromszor sikerült mínusz négyről visszajönnie. Az óriási „ütőpárbajból” végül a vendégek jöttek ki jobban, akik meg is nyerték a jó színvonalú összecsapást (32-34, 1-3).

Kereken kétórás mérkőzésen nyert a Pénzügyőr, így előnyből várhatja a január 22-i, budapesti visszavágót. Vasárnap pedig bajnokit játszanak egymással a felek, ugyancsak a fővárosban (17:00, Kőér utca).


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr SE 1-3 (-23, 23, -17, -32)
Don Bosco Sportközpont, 500 néző. V.: Adler, Csizmarik.
Vegyész: Páez 3, Blázsovics 16, Moraes 13, Braga 17, Efraimidis 9, Juhász 7. Csere: Dudás (liberó), Vitko (liberó), Árva 3, Péter, Toronyai. Vezetőedző: Marek Kardos.
PSE: Magyar 3, Reffatti 25, Flachner D. 11, Kovács Z. 24, Kiss D. 14, Rása 5. Csere: Feliciano (liberó), Szabó M. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Marek Kardos: A két csapat közti különbséget a nyitás és a fogadás minősége jelentette. Tudtuk, hogy ellenfelünk remekül fogad, de a szerváinkkal nem tudtuk távol tartani őket a hálótól, a jó bejátszásokból pedig hatékonyabban támadtak. Amikor sikerült megnyitnunk őket, jobbak voltunk, de sajnos ez sok alkalommal nem sikerült. Ettől függetlenül megpróbálunk idegenben nyerni, ehhez jobb szervák kellenek.

Jókay Zoltán: Helyenként feszültnek éreztem a csapatomat, talán azért, mert már nagyon rég játszottunk ilyen hőfokú találkozót. Annak örülök, hogy a negyedik játszmában végül helyén volt a szív és az ész is. Mindig óriási dolog itt, Kazincbarcikán nyerni, de ez a párharc egyáltalán nincs lefutva, sőt, négy nap múlva például bajnokit játszunk.

(fotó: vrck.hu, Kovács Loretta)