Pontokra voltunk a csodától, öt szettre késztettük a favoritot

Ezüstérmet szerzett a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika a DRK Magyar Kupa döntőjében. A Fino Kaposvár az első két játszmát simán nyerte, aztán összeállt a mieink játéka, egyenlítettek, és a döntő szettben is csak minimális különbséggel, 16-14-re kaptak ki.

Az utat mindenki tudja már talán, amelyen a Vegyész eljutott a döntőig: előbb a DEAC-ot, aztán a Pénzügyőr SE-t búcsúztatta aranyjátszmában. Két „kisdöntőt” követően tehát jöhetett a jutalomjáték a sorozat esélyeseként aposztrofált Fino Kaposvár ellen.

Fiatal csapatunk nem kezdte megilletődötten a játszmát, kétszer is sikerült hárompontos hátrányt ledolgoznia már a mérkőzés elején. A somogyiak klasszisa, Baróti Árpád azonban futószalagon szállította a pontokat, és bizony az ő szervái is kellettek ahhoz, hogy csapata hárompontos előnye immáron a duplájára duzzadjon. A Vegyész sem fogadásban, így sem támadásban nem tudott kibontakozni, a Kaposvár játszmagyőzelméhez nem férhetett kétség (25-13, 1-0).

Péter Benedek jó támadásai és Bibók Balázs ásza ellenére az ellenfélnek sikerült felhúznia a „falat”, három jó blokkot is hozott (8-5). Jan Jirásek és társai nem ismertek elveszett labdát, kapaszkodtak becsülettel (14-12), de a játszma közepén ismét nyílt az olló (18-13). A pályaválasztó a játék minden elemében jobb volt, ezt a felvonást is magabiztosan hozta (25-17, 2-0).

Hasonlóan indult ez a játszma is, hiszen a GreenPlan-VRCK kapaszkodott, küzdött, de érezhetően a Kaposvár kézben tartotta a meccset (9-9). Aztán Bibók „bele lendült”, átvette a vezetést a Vegyész, amelyet továbbra is óriási hangorkánnal buzdított szurkolótábora (12-14). Beragadt Szlobodan Prakljacsics együttese, a vezetőedzőnek kétszer is időt kellett kérnie rövid időn belül (13-18). Zárkózott a Kaposvár (18-21), de innentől már csak Roman Gurszkijék szereztek pontot, Bibók egy ásszal zárta le a felvonást (18-25, 2-1).

Felválta gyűjtötték a csapatok a pontokat sokáig, majd 12-10-nél jött a szettben az első Toronyai-idő. Péter Benedek és Jirásek is remekül blokkolt, utóbbi egy jó ütést követően félpercesre kényszerítette az ellenfelet (15-17). Hosszú, élvezetes labdamenetek alakultak ki, mindkét csapat óriásit küzdött ebben a szettben, és végül minimális különbséggel, de egyenlített a Kazincbarcika (24-26, 2-2).

A mindent eldöntő szett 5-0-lal indult kaposvári szempontból, de a Vegyészt nem lehetett megtörni. Kiss Mátéék folyamatosan kapaszkodtak, Cziczlavicz Dávid is kiosztott egy hatalmas blokkot. 14-12-ről egyenlített a GreenPlan-VRCK, de a rutinosabb kaposváriak lezárták a meccset (16-14, 3-2).


JEGYZŐKÖNYV
DRK RÖPLABDA MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
Fino Kaposvár – GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (13, 17, -18, -24, 14)
Érd Aréna, Érd, 2200 néző. V.: Jámbor, Adler.
Kaposvár: Magyar 4, Hubicska 13, Novoszelov 13, Baróti 25, Bögöly 13, Lescay 14. Csere: Bozóki (liberó), Zarka, Kalmár, Iván. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics.
Vegyész: Gurszkij 2, Péter B. 16, Velicsko 5, Bibók 22, Jirásek 19, Cziczlavicz 4. Csere: Kiss (liberó), Péter M., Óhidi, Garan. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Toronyai Miklós: Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Az első két szettben is mentünk, aztán javult a játékunk, és óriásit küzdöttünk. Nem sokon múlott, de most csak ennyit tudok mondani, hogy nagyon büszke vagyok a játékosaimra, és gratulálok nekik.