Számokban a 21 éves átlagéletkorú csapatunk alapszakasza

Véget ért a 22 mérkőzésből álló alapszakasz, amelyet a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika az előkelő negyedik helyen zárt. Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is górcső alá vesszük a számokat.

Mindenképpen előkelőnek nevezhető a negyedik hely, hiszen a szezon elején sokan lesajnálták csapatunkat, és bizony munka van bőven a társaságban mind a szakmai stáb, mind pedig a játékosok részéről. A klubvezetés részéről nem volt konkrét cél megfogalmazva, csak annyi, hogy a játékosok folyamatosan fejlődjenek. Toronyai Miklós vezetőedző a szezon elején arról beszélt, hogy az első hatba mindenképpen szeretnének bekerülni. Az idénynek a Vegyész egy mindössze 21 éves átlagéletkorú csapattal vágott neki, az alapszakasz végére 15 győzelem és hét vereség lett a mérlege.

A mieink szállítottak bravúreredményeket, mivel a Pénzügyőr SE-t idegenben legyőzték a szezon elején (amikor még Keen Cameron és Rása Alex is a fővárosiak tagja volt), majd ezt követően januárban is. Két vállra fektették nemrég a MÁV Előre Foxconn gárdáját (igaz, ők a cseresorukkal játszottak), és értékes három pontot szereztek kétszer is a MAFC-BME-vel szemben, egyszer pedig Kecskeméten, mindhárom ízben 3-0-ra. Pontot hullajtottak Kiss Mátéék a Vidux-Szegedi RSE-vel szemben hazai pályán, öt szettben kaptak ki a Dág KSE otthonában, egyszer a KRC-től, és két-két alkalommal a DEAC és a Fino Kaposvár ellen.

A mieink a rájátszásban a MAFC-BME-vel kezdenek, a tét a négy közé kerülés lesz. A játéknapok: március 16., 19., 23., 25. (ha szükséges) és 28. (ha szükséges).

SOK ÁSZ, SOK NYITÁSRONTÁS

Az összesített statisztikából kiderül, hogy bár a GreenPlan-VRCK szerválta a legtöbb ászt (138 darab, 1,8 ász szettenként), messze a legtöbbet is rontotta, így hatékonyságban a legrosszabbul teljesített (-13%). Összehasonlításként: a DEAC-nak -5%, a MÁV-nak -10% áll a neve mellett. Csapatszinten a fogadás és a támadás-hatékonyság is átlagosnak mondható a 12 együttes közötti összehasonlításban, míg a 201 blokkból szerzett pont abszolút kiemelkedő teljesítmény.

CZICZLAVICZ ÉS BIBÓK MUTATÓI

Mindenképpen elismerésre méltó az a teljesítmény, amit a mindössze 17 éves saját nevelésű játékosunk, Cziczlavicz Dávid nyújtott. A hivatalos statisztika alapján 57 blokkot hozott össze, ebben a mutatóban csak a kecskeméti Boldizsár Péter előzi meg, de mivel kihagyott három mérkőzést betegség miatt, így a sáncból szerzett pont/szett mutatója neki a legjobb, hiszen átlagosan majdnem minden játszmában hoz egy blokkot (0,9-et, Boldizsár 0,77-et). Blokkban 19 éves ukrán fiatalunk, Bohdan Velicsko is jól teljesített, hiszen 50 pontot hozott össze ebből a játékelemből, a megnyert sánc/szett mutatója 0,72, ami a negyedik legjobb az alapszakaszban.

A MAFC-BME ütője, Luis Reyes 475 ponttal az alapszakasz legjobb pontszerzője lett, megelőzve Varga Pétert (Kecskeméti RC, 400), Raico Altunagát (MAFC, 394) és Bibók Balázst (353). Bibók a szerzett pontok/szett mutatóban is negyedik lett Reyes (5,86 pont/szett), Baróti Árpád (Fino Kaposvár, 5,24) és Varga (5,13) mögött – saját nevelésű átlónk szettenként 4,9 pontot átlagolt.

Roman Gurszkij 31, Jan Jirásek 29 ászt szervált, amivel a negyedik illetve ötödik helyen állnak ebben a rangsorban. Fogadásban Péter Márton 63%-ot, Kiss Máté 61%-ot átlagolt, míg támadásban Velicsko 56%-os hatékonysággal dolgozott.