Toronyait kérdeztük a Kistext elleni meccsről és Gutorról

Szombaton 17 órától a férfi röplabda Extraliga 2. fordulójában a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika a Kistext SE-t fogadja a Don Bosco Sportközpontban.

A szezont győzelemmel kezdő Vegyész a vereséggel rajtoló Kistextet fogadja. A kapunyitás 16 órakor lesz, ekkortól lehet megváltani a jegyeket vagy bérleteket a mérkőzésre, a szezonra.

Szurkolói információk a beléptetéssel kapcsolatban

Az első fordulóban a GreenPlan-VRCK a MAFC-BME vendégeként győzött négy szettben, míg a Kistext három sima szettben kikapott a Fino Kaposvártól. A budapestiek adminisztratív okok miatt nem számíthattak orosz légiósaikra, Jurij Kruzskovra és Ilija Makarovra, így abból a mérkőzésből nem igazán lehet kiindulni – sokkal inkább a két csapat felkészülési meccséből.

„Találkoztunk már velük, még a felkészülés elején, akkor jól teljesítettünk, míg ellenfelünk javában próbálgatta, milyen felállásban is kellene játszania” – mondta Toronyai Miklós, a GreenPlan-VRCK vezetőedzője honlapunknak. „Természetesen győzelmet várok, de egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk. Végig koncentráltan kell játszanunk, és már az elejétől rá kell kényszerítenünk akaratunkat a Kistextre. Vannak ugyanis olyan képességű játékosaik, akik, ha belejönnek a játékba, akár a különbséget is jelenthetik.”

Kruzskov és Makarov mellett – mind a ketten játszottak korábban Kaposváron – a Pénzügyőrrel magyar bajnoki címeket nyert Reffatti is minőségi játékos. A magyarok közül Gebhardt Norbertet és Csizmadia Tamást jól ismerhetik a kazincbarcikai szurkolók, akárcsak a DEAC egykori átlóját, Fazekas Balázst. A Kistext vezetőedzője az az Alekszandr Gutor, aki a ’90-es évek derekán a Vegyész vezetőedzője volt, és Toronyait is edzette.

„Az egyetemen, egyik sportpedagógiai beadandómban olyan élményt kellett kifejtenem, amely hatással volt rám” – válaszolt Toronyai azon kérdésünkre, milyen emlékei vannak Gutorral kapcsolatban. „Én fiatalon ütőt akartam játszani, mert hát az volt a leglátványosabb. Ő akkor azt mondta nekem, hogy szó sem lehet róla, mert jó kezem van a feladáshoz, feladó leszek. Nagyon makacs voltam, úgyhogy elküldött falazni a labdával, hogy ezerszámra csináljam a kosárérintést, hogy a technikám javuljon, és amíg nem sikerült, nem is csatlakozhattam a csapathoz. Ahogy találkoztunk a felkészülési tornán, mondta is nekem: ‘utés, utes’. Akkoriban sok minden átértékelődött bennem, és nála kezdtem el feladóvá válni.”

A Kistext elleni összecsapás 17 órakor kezdődik a Don Bosco Sportközpontban, azt a hunvolley.tv nem közvetíti.