Utánpótlás: bővíteni a létszámot

Szétnéztünk egy kicsit a Vegyész utánpótlás csapatainál, hogy szurkolóink is lássák, kik edzik a legfiatalabbakat, akik közül talán kikerül a következő Toronyai Miklós vagy a jövő Szabó Dávidja. Az Ádám Jenő Általános Iskolától Egerig, a miniktől a juniorokig barangoltunk.

Az elmúlt években a Vegyész nem mindig szerepelt kimagaslóan az utánpótlás tornákon, de egy-két korosztályban azért képviseltette magát az országos döntőkben. A város mindig is híres volt utánpótlás bázisáról, a jelenlegi felnőtt keret tagjai közül kilencen is kazincbarcikai nevelésnek vallhatják magukat. A vezetőség igyekszik minél több gyereket bevonni a munkába, és Toma Sándor reményei szerint néhány éven belül megfelelő létszámmal készülhet mindegyik csapatunk.

„Azon dolgozunk, hogy két-három éven belül minden korosztályban legyen elegendő gyerek, hiszen nem mindig jó, ha egy fiatalabb a nála két-három évvel idősebbek ellen játszik” – nyilatkozott honlapunknak Toma Sándor. „Toronyai Miklós és Kovács Zoltán a felnőtt csapatból besegítenek a kicsik nevelésébe. Miki Serák Gabriellával az Árpád iskolában, míg Zoli Bene Anett és Négyessy Brigi társaságában az Ádám Jenőben foglalkozik a legkisebbekkel.”

A gyerek csapatot Dudás András edzi, míg ezzel egy időben a juniorokat Toma Sándor képzi. Előbbi létszáma folyamatosan nő, néhány miskolci fiatallal kiegészülve, míg a junioroknál viszonylag kevesen vannak, hiszen ez az a korcsoport, amely több játékost is ad már a felnőtt csapatnak.

„Jól kezdtek a srácok, három meccset nyertek zsinórban, de a legutóbbi hat meccsüket elveszítették” – fogalmazott Toma Sándor a juniorokkal kapcsolatban. „Amíg Török Roland itt volt, könnyebb dolgunk volt, ő azért ezeken a mérkőzéseken tudott varázsolni. Mindig kevesen vagyunk, és vannak olyan játékosaink is, akik csak egy-két éve röplabdáznak, nekik még időre van szükségük. Ettől függetlenül nyugodtan lehetne több győzelmünk, mert voltak olyan találkozók, melyeket hoznunk kellett volna. Sokat variáltunk a posztokon, nemrég alakult ki a végleges felállásunk, és már több időnk van arra is, hogy tudjunk közösen készülni.”

Egerben is van bázisa a Vegyésznek, Vincze Tamás vezetése alatt a serdülő csapat magja készül heti három edzéssel. Ez a gyerek és a junior korosztály közti űrt tölti ki, nem is eredménytelenül. A hétvégén Székesfehérváron játszott a csapat, és bár egy győzelme mellett kétszer is kikapott, nem lehetett panasz a srácokra. A debrecenieket 3-1-re verték fiataljaink, a Dunaújvárostól elszenvedett 3-0-s vereség nem volt meglepő, míg a hazaiak elleni 3-0 szoros volt, de könnyen alakulhatott volna másképp ez a meccs.

Tóth Milán