Vegyész – Dág 3-1

Vasárnap este a Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda NB I 12. fordulójában 3-1-re (-27, 22, 23, 21) legyőzte a Dági KSE csapatát, így fellépett a tabella harmadik helyére. Szerdán szintén a vegyészvárosban találkoznak a felek, akkor már a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 12. FORDULÓ
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – Dági KSE 3-1 (-27, 22, 23, 21)
Kazincbarcika, 250 néző. Jv.: Adler, Mezei.
Vegyész: Toronyai 1, Szabó D. 21, Bokor 4, Banai 16, Juhász 7, Árva 15. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Kovács 7., Lehóczky 1. Vezetőedző: Toma Sándor.
Dág: Oszuska G., Szauter P. 4, Oszuska Z. 4, Jánossy 20, Krupánszki 19, Horváth 2. Csere: Koch (liberó), Takács, Vezetőedző: Szauter Ferenc.

Toma Sándor: Nem kezdtük jól a találkozót, főleg a fogadásunk nem volt az igazi. Fokozatosan javult azonban a játékunk, és egy izgalmas, dolgos mérkőzésen végül nyerni tudtunk. A legfontosabb, hogy megvan a három bajnoki pont.

A legjobb hazai játékos a vrck.hu választása alapján: Árva Milán.

RIPORT

Megjött a Mikulás a Vegyész csarnokába is, Toronyai Miklós és társai szaloncukrokat osztogattak a szurkolóknak a találkozó kezdete előtt. Szabó Dávid gyorsan szerzett két pontot, Bene Róbert mezőnyben jeleskedett, míg Juhász Péter blokkban és támadásban is hasznosan játszott (8-5). Toronyai blokk nélkül üttette Szabót, aki nem is kegyelmezett, majd a rutinos feladó még egy pontot kiharcolt csapatának (11-6). Kicsit megingott a Kazincbarcika, zárkózott a Dág, Krupánszki Olivér hátsósoros támadása után már csak kettő volt a hazai előny (13-11). Árva Milán bombaerős ütéssel jelentkezett, míg Jánossy Bálint és Szabó a blokkról ütötte ki a labdát. Egy pontra feljöttek a vendégek, de a második technikai időre is a hazaiak vonulhattak előnyre (16-14). Krupánszki ezúttal négyes helyről, három blokk mellett szerzett pontot, a hazai oldalon pedig Bokor és Szabó is hibázott, így a vendégek átvették a vezetést, Toma Sándor vezetőedző ezért időt kért (17-18). Szabó kétszer villant támadásban, Banai pedig sáncban jeleskedett, aminek köszönhetően a Vegyész visszavette a vezetést (20-19), Szauter Ferenc ezért időt kért. Kapaszkodott a Dág, viszont a hazaiak megrázták magukat, Juhász pontja után ismét időt kért Szauter edző (24-22). Innen is sikerült egyenlíteniük a vendégeknek, majd Banai rossz ütése után már a vezetést is megszerezték (27-28), Árva pörgetése pedig hosszúra sikerült (27-29, 0-1).

A második szettben egyet változtatott Toma Sándor, a betegségéből meggyógyult Kovács Zoltán vette át a csapatkapitány, Bokor helyét. Ezt a játékrészt is jól kezdte a VRCK, Szabó Kovács és Árva is erőből szerzett pontot (6-4). Harcolt a Dág, egyenlített is, viszont a technikai szünetben a hazaiak vezettek két ponttal, miután Kovács ejtését nem tudták fogni a vendégek (8-6). Krupánszki nyitása a hálóról csorgott át a másik oldalra, így egyenlítettek a dunántúliak, de Árva Kovács példáját követve pontot érően ejtett, míg Szabó ütését nem tudták fogni (12-10). Toma Sándornak két ponttal később azonban már időt kellett kérnie, mert a dágiak Jánossy vezérletével felzárkóztak (12-12). A szülinapos Árva nagyon elkapta a fonalat, három pontot is gyártott zsinórban: egyszer támadásban jeleskedett, kétszer pedig ászt szervált, a Vegyész előnye pedig ismét kétpontosra nőtt (16-14). A pauza után sem állt le az ütő, még egy ászt nyitott, tizedik pontját szerezve a meccsen. Nem tudtak elmozdulni Oszuskáék, ezért edzőjük időt kért (19-14). Nem adták fel a Komárom-Esztergom megyeiek, Krupánszki egyéni megvillanásai után ismét megközelítették két pontra a vendéglátókat (20-18). Dudás Tamás mellett Kovács is jól mezőnyözött, a dágiak pedig ekkor többet rontottak a kelleténél, Árva feladása után Szabó lezárta a második szettet (25-22, 1-1).

Banai jó sáncával kezdődött a szett, majd Kovács kettes helyről ütött keményen az ellenfél térfelére (3-1). Szabó nem csak támadásban, mezőnyben is jeleskedett, ahogy Dudás is, a közönség pedig tapsolhatott, mert a fiúk nem ismertek elveszett labdát (5-1). Árváék nem veszítettek lendületükből (8-4), de a technikai szünet után magára talált a Dág (9-7). Krupánszki szépen dolgozott a blokkról, kétszer is, majd megnevettette a hazai publikumot, amikor nyitása a háló alatt ért földet (13-10). A fiatal ütő javított, majd egy hosszú labdamenet végére Jánossy tett pontot, amire Toma Sándor időkéréssel válaszolt (14-14). Ez valamelyest bejött, mert a második technikainál csapata már előnyben volt (16-15), majd Krupánszkinak okozott gondot több alkalommal is elütni Toronyai mellett a labdát (19-16). Állandósult a különbség, ezért Szauter edző időt kért (22-19), hátha változik a játék képe. Juhász két pontot szerzett gyorsan egymás után, de egyszer rontott is, miután Árva nyitása hosszúra sikeredett (24-23). Toma Sándor időkérése után Kovács nehéz helyzetből szerzett pontot – ejtéssel (25-23, 2-1).

Fej-fej mellett szerezték a csapatok a pontokat (4-4), ekkor érkezett Lehóczky László Toronyai helyére. Gyakorlatilag semmi nem változott, már ami az eredmény alakulását illeti, Banai jó blokkja után a Vegyész egypontos előnnyel ment a technikai szünetre (8-7). A barcikai centert Szauter nem tudta átjátszani, majd ismét egy Kovács ejtéssel szerzett pontot a Vegyész (10-8). Szépen osztott Lehóczky, Banai ismét pontot szerzett, ahogy Juhász is (12-10). Kovács is ismét villantott, majd Lehóczkyra senki sem figyelt: a feladó ballal érétkesítette az előtte adódó lehetőséget. Szabó pontja után fújhattak egy percet a csapatok (16-14), majd a válogatott átló nyakatekert pozícióból is pontot szerzett. Jánossy igyekezett tartani a lelket társaiban (19-17), majd Árva hosszú percek után megszerezte 15. pontját (20-17). Kovács simán fogta Jánossy ejtését, az akció végén pedig Szabó technikás megoldása érdemelt tapsot (21-19). Egy kicsit megzavarodott a Vegyész, ezért Toma Sándor időt kért 22-20-as vezetésnél. Jánossy a háló nyitott (bravó Toma Sándor!), majd Banai sokadszor szerzett már pontot (24-20). Szauter edző még próbálkozott egy időkéréssel, de Szabó pontja után véget ért a találkozó (25-21, 3-1).

Sikerének köszönhetően a Vegyész begyűjtötte a három bajnoki pontot, ráadásul megelőzve a Dágot fellépett a tabella képzeletbeli dobogójának legalsó fokára. Szerdán már a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén találkoznak egymással a csapatok, szintén Kazincbarcikán.

Tóth Milán