Vegyész-gyúró segíti a válogatott felkészülését az Eb-re

Balázs István már hosszú évek óta segíti a Vegyész RC Kazincbarcikát, hiszen aki esetleg nem tudná, ő a csapatunk gyúrója. Az elmúlt években azonban már nem csak a kazincbarcikai röplabdásoknak segít a regenerálódásban, most nyáron például a női válogatottnál kapott munkát, amely a szeptemberben rajtoló Európa-bajnokságra már megkezdte a felkészülést.

Balázs Istvánt megkértük, egy kicsit meséljen nekünk arról, hogyan is került a válogatotthoz, milyen út vezetett odáig, illetve mik voltak a benyomásai az elmúlt hetekről.

Jan De Brandt szövetségi kapitány (balra) és Balázs István (jobbra) Tatán.
Jan De Brandt szövetségi kapitány (balra) és Balázs István (jobbra) Tatán.

„A 2008/09-es szezon óta vagyok a Vegyész gyúrója. Az utánpótlás-tornákra rendszeresen kísértem a fiataljainkat, és ezeken a versenyeken szívesen segítettem más csapatok játékosainak is. Érdekességként, volt olyan döntő, ahol mindkét csapatból négy-négy sportolót is segítettem valamilyen módon. Így kerültem közelebbi kapcsolatba Tomanóczy Tiborral, a Dunaferr SE és a junior válogatott edzőjével. Ő hívott 2013 nyarán a válogatotthoz gyúrói munkára, amit elfogadtam, így az utánpótlás-csapatok masszőrje lettem. Felváltva dolgozom az ifjúsági- illetve a junior fiúkkal, és kapitányaikkal, Tomanóczy Tiborral és Zarka Péterrel. Ez év májusában telefonon megkeresett Németh Lajos, a szövetség elnökségi tagja, és megkért, segítsek be a női válogatottnál, mivel négyhónapos felkészülést terveznek az Európa-bajnokságra. Természetesen igen mondtam erre a megtisztelő felkérésre, és csatlakoztam a stábhoz, melyet többet között Jan De Brandt szövetségi kapitány, valamint segítői, Jókay Zoltán és Toma Sándor alkotnak.”

„Az első héten Érden voltunk az utánpótlás kilenc játékosával, akik közül két főt a szövetségi kapitány meghívott a felnőttek bő keretébe. A következő hetet Tatán töltöttük, ahol már megkezdődött a komolyabb fizikai felkészülés. Itt már akadt munkám bőven. Napi két, két és fél órás edzés volt, és ehhez jött még kétnaponta egy reggeli futás. Természetesen dolgoztam az edzéseken és a tréningek közötti időben, de legfőképp az esti edzés után próbáltam a lányok fájdalmait enyhíteni. A következő tatai hét számomra kimaradt, majd a múlthéten a TF-en töltöttünk két napot. Onnan utaztunk Mariborba, Szlovéniába, ahol az edzéseken kívül két edzőmérkőzést játszottunk egy amerikai egyetemi csapat ellen.

Toma Sándor (balra) és Balázs István (jobbra).
Toma Sándor (balra) és Balázs István (jobbra).

„Még két hétig fogom segíteni a válogatott munkáját, ekkor visszatér hozzájuk a saját gyúrójuk. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, úgy érzem, mind a lányok, mind a stáb tagjai elfogadtak, befogadtak. Jan személyében egy nagyon szimpatikus, kedves embert ismertem meg, akinek a röplabda iránti szeretete óriási. Mindenkivel nagyon közvetlen, ugyanakkor nagy tekintélye is van. Az edzések monotóniáját különböző szabadidős programokkal szakítja meg, ami tulajdonképp ugyanúgy edzés, csak kicsit másképpen. Például volt biciklizés a tatai Öreg-tó körül, sárkányhajózás, vagy a hegyre való sétálás Mariborban. Örülök, hogy segíthettem a csapatnak. Sok sikert kívánok nekik az Euroligában, és nagyon eredményes EB-szereplést.”

(fotók: Facebook)

tm