Vegyész – Kaposvár: 0-3

A Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda NB I 9. fordulójának rangadóján hazai pályán 3-0-ra (-25, -25, -21) kikapott a Fino Kaposvártól. A borsodiak második vereségüket szenvedték el a pontvadászat alapszakaszában, míg a címvédő továbbra is őrzi százszázalékos teljesítményét.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, 9. FORDULÓ
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA – FINO KAPOSVÁR 0-3 (-25, -25, -21)
Kazincbarcika, KSK Tornacsarnok, 400 néző. Jv.: Éva, Adler.
Vegyész: Toronyai, Árva, Banai, Szabó D., Kovács, Juhász. Csere: Dudás (liberó), Bene (liberó), Surányi, Bokor. Vezetőedző: Toma Sándor.
Kaposvár: Magyar, Bagics, Rása, Németh, Dávid, Nagy. Csere: Deák (liberó), Bozóki. Vezetőedző: Demeter György.

Toma Sándor: Küzdelmes, színvonalas mérkőzést játszottunk a címvédővel, de fogadásban több hibát is ejtettünk, ami végül megbosszulta magát. Ha ezen sikerül javítanunk, akkor a későbbiekben még nagyobb küzdelemre késztethetjük a Kaposvárt. Tegnap Dágon játszottunk, talán az a kicsi plusz hiányzott ahhoz, hogy másként alakuljon ez a meccs.

Demeter György: Kemény összecsapás volt, taktikailag is nagyon harcoltak egymással a csapatok. Rengeteget buszoztunk az elmúlt napokban, így nem voltunk maximálisan feltöltődve, sokat kivett az utazás a játékosokból. Jó mérkőzést láthattak a nézők, ennél rosszabb találkozót soha ne hozzon a magyar bajnokság.

A legjobb Vegyész-játékos a vrck.hu-nál: Szabó Dávid.

RIPORT

Első szett:
Kaposvári ponttal kezdődött a találkozó, majd Árva Milán ütött hazai részről outra. Szabó Dávid ütése és Banai Máté ász-értékű nyitása után 3-3-at mutatott az eredményjelző. Juhász Péter jól blokkolta Toronyai Miklóssal Dávid Zoltánt, majd Szabó ütött hátsó sorból pontot, 6-4-re alakítva az állást. A kaposváriak egalizáltak, de Toronyai szemfüles pontja és Kovács Zoltán ász-értékű nyitását követően 8-6-ra a VRCK vezetett az első technikai szünetben. A pauza után is tovább növelte az előnyét a hazai csapat, miután Dávid ütése hosszú volt, Juhász pedig remekül blokkolta Rása Alexet. A somogyiak nem estek kétségbe, egy pontra felzárkóztak, így Toma Sándor kikérte az első idejét. Felváltva szerezték a csapatok a pontot: 11-11, 12-12, 12-13. Árva helyére érkezett Surányi István, de ez sem segített, a vendégek két ponttal elléptek, Toma pedig ismét időt kért: 12-14. Rása ismét jól nyitott, ezúttal egy ásszal jelentkezett, Árva pedig visszatért Surányi helyére. A csere jól jött, Rása szervája ezúttal hosszú volt, de Bagics Bence jó támadása a második technikai időt jelentette: 13-16. A hazaiak gyengélkedtek a fogadásban, így Toronyai Miklós nem tudta igazán megmozgatni a kaposvári blokkot: 14-20. Szabó jól nyitott, Juhász centerben jeleskedett, de Kovács nyitása hosszúra sikeredett, Németh szerváját pedig Árva volt képtelen bejátszani: 17-23. Dudásnak nem okozott gondot a somogyi átló nyitása, Juhász pedig középről szépített egy blokk mellett – de hiába, mert utána a hálóba nyitott, ezzel szettlabdához juttatva a Kaposvárt. Szabó nehéz helyzetből is pontot tudott csinálni, majd Bene feladását is értékesítette: 20-24. Toronyai ismét egy jó nyitással jelentkezett, az átjövő labdát pedig a feladó ismét a hazai univerzálnak adta, aki élt is a lehetőséggel: 21-24. Toronyai a vendégek időkérése után két ásszal jelezte, a Kazincbarcika nem adja olcsón a bőrét, így Demeter György gyorsan kikérte a második idejét is: 23-24. Toronyai megint jól szervált, az átjövő labdából pedig megint Szabó csinált pontot: 24-24. A barcikai feladó a hálóba nyitott, de aztán Szabó négyes helyről ismét egalizált: 25-25. Árva nyitása a hálóban kötött, majd a bajnoki címvédő pontot tett az első szett végére: 25-27, 0-1.

Második szett:
A mérkőzés elején a barcikaiak jó blokkjaiknak köszönhették, hogy vezettek (1-0, 2-1), és bár a Kaposvár folyamatosan egyenlíteni tudott, Demeter-mester bosszankodott a pálya szélén. Kovács jó ejtése (4-3), Dávid pontot érő ütése (4-4), majd Árva támadása (5-4) következett a sorban. Juhász harmadik nyitása is hosszú volt (5-5), majd Banai középen kierőszakolta a saját pontját (6-5). Rása centerből eredményes volt (6-6), de a nyitása a háló közepén közepében kötött ki (7-6), majd Németh ütötte outra a játékszert (8-6). Felváltva szerezték a pontokat a csapatok, olykor egymás hibáiból éltek, Juhász ütése után 10-8 volt az állás. Ismét hálóba ért egy Fino-játékos (11-9), de Kovács nyitása a pályán kívül ért földet, ahogy Némethé is (12-10). A játék képe nem változott: mindkét oldal rontott nyitásokat, a kétpontos különbség maradt (13-15), de Némethnek sikerült egalizálnia: 15-15. Toronyai kicsit magasabb labdát adott a feje fölé Szabónak, aki azt outra ejtette, így a második technikai szünetben a vendégek vezettek egy ponttal: 15.16. Bagics rövid, taktikai nyitásaival a hazaiak nem tudtak mit kezdeni, így Toma vezetőedző gyorsan időt kért: 15-18. Szabó nyitásai ezúttal nem jöttek be, de Árva hátsó sorból ügyesen ejtett, így két pontra olvadt a különbség: 17-19. Bozóki Bence érkezett Németh helyére nyitni 17-20-nál, de gyenge nyitását Dudás simán fogadta, Szabó pedig bevágta a Toronyaitól kapott labdát: 18-20. Egy pontja feljött a Vegyész egy hosszabb labdamenetet követően (20-21), de Bozóki hátsó sorból eredményes tudott lenni: 20-22. Rása ismét nyitást rontott (21-22), Bokor Elek csapatkapitány pedig Árva helyére érkezett nyitni, de Bagics ütését a hazaiak nem tudták ütni: 21-23. Kovács egy remek ütéssel javított (22-23), de Bagics ezúttal a barcikai ütő blokkjáról volt eredmény (22-24). Az első szettlabdájával nem élt a Kaposvár (23-24). Szabó hátsó sorból egyenlített (24-24), majd Dávid ismét előnyhöz juttatta csapatát: 24-25. A Vegyész küzdött, Bene nagyot mentett, Szabó pedig nyakatekert helyzetből is ismét egyenlített (25-25), majd Árva hálóba ért, amit a játékvezetők is észrevettek (25-26), Németh nyitása pedig a szett végét jelentette: 25-27, 0-2.

Harmadik szett:
A Kaposvár kezdte jobban a játékrészt (0-4), Rása nyitásával a hazaiak nem tudtak mit kezdeni, így Toma Sándor kikérte első idejét. Rása-ász (0-5), Árva-Bokor csere, Szabótól egy rossz ütés (0-6), majd Rása hosszú nyitása volt a sorrend, amikor a Kazincbarcika megszerezte első pontját a szettben (1-6). Szabó jól blokkolta Bagicsot (2-6), de Bokor rossz nyitása után ismét a kaposváriak szerválhattak (2-7). A Kaposvár magabiztosan játszotta azt, amit Demeter elvárt csapatától, míg a VRCK nem igazán tudott felpörögni: 3-8. Hiába Szabó erős nyitása, Németh a hármas blokk mellett így is pontot tudott ütni, majd Nagy József outot nyitott, ahogy Kovács is 5-10. Juhász Rásával szemben alulmaradt (5-11), de aztán már a somogyi átló sem tudta őt megállítani: 6-11. Állandósulni látszott a különbség (8-13), de Bokor eggyel közelebb hozta a Vegyészt ellenfeléhez (9-13), aztán viszont hosszút szervált: 9-14. A csapatkapitány munkájára azonban nem lehetett panasz, hiszen jól fogadott, ezzel is megkönnyítve Toronyai dolgát. A Fino blokkjai ekkor jól összeálltak, így a második technikainál már hat ponttal vezetett: 10-16. Szabó került a nyitóhelyre, jött is két ász (13-16), de a kaposváriak is szereztek gyorsan két pontot: 13-18. Kovács volt eredményes szélen, válasz azonban erre is volt, így jött is a hazai időkérés: 14-20. Toronyai egyből bevágta Dudás remek fogadását, majd Juhász jó szervája után az átjövőt Banai magabiztosan értékesítette (16-20), de Dávidot ezt követően nem sikerült hatástalanítani: 16-21. Viszont Szabóval sem bírt a Kaposvár (17-21), de az ő oldalukon pedig ott volt a szintén jó formában lévő Németh. 18-23-nál Elek nyitása után Kovács vágta be a Deákról átjövő labdát, de Magyar szettlabdához juttatta övéit: 19-24. Kovács ütését jól fogta Magyar, de Németh nem tudott mit kezdeni a Juhász-Szabó kettős sáncával: 20-24. Banai került a nyitóhelyre, a Fino figurája azonban nem jött össze, így a hazai támadás végén Szabó kegyetlenül bevágta a labdát: 21-24. Hiába, mert Németh megszerezte a kaposváriak 25. pontját: 21-25, 0-3.

Tóth Milán