Vegyész – Szolnok 3-2

A férfi röplabda NB I alapszakaszának 14. fordulójában a Vegyész RC Kazincbarcika az Openhouse Szolnoki RKSI-t látta vendégül vasárnap este. A Vegyész 3-2-re nyert, így csak két pontot szerzett a harcosan küzdő szolnokiak ellen.

FÉRFI RÖPLABDA NB I, ALAPSZAKASZ, 14. FORDULÓ
Vegyész RC Kazincbarcika – Openhouse Szolnoki RKSI 3-2 (-21, 19, 16, -22, 11)
Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont, 300 néző. V.: Jámbor, Suba.
Vegyész: Borovicsanin, Januzovics, Toronyai, Banai, Juhász, Árva. Csere: Dudás (liberó), Kecskeméti, Kovács. Vezetőedző: Toma Sándor.
Szolnok: Török, Krupánszki, Specht, Varga, Gönczi, Rása. Csere: Bene (liberó), Fülöp, Tóth. Vezetőedző: Gulyás Ferenc.
Az eredmény alakulása, I. szett: 3-3, 8-6, 13-11, 15-16, 16-20, 21-23. II. szett: 4-3, 8-5, 12-8, 16-14, 21-19. III: szett: 3-5, 7-8, 11-12, 16-12, 20-16. IV. szett: 2-6, 5-8, 12-13, 13-16, 18-22. V. szett: 3-1, 8-4, 12-9.

Toma Sándor: Nem szereztünk három pontot, de nem haragszom a srácokra, mert küzdöttek. Talán ez a mérkőzés segít majd egy kicsit kijönni a hullámvölgyből, hiszen most harcolni kellett, a Szolnok nem adta könnyen magát. Fejben nem mindig voltunk a toppon, emiatt két szettet oda is adtunk az ellenfélnek, de végül csak összejött a győzelem.

Gulyás Ferenc: Annyira jó csapat nem vagyunk, hogy két-három játékosunk rosszabb teljesítményét is elbírjuk, emellett pedig nyitásban is sokat hibáztunk. A brazilunkat ma kevésbé tudtuk használni, Tóth Gábor pedig még nem kapott sok szerepet. Ahhoz, hogy meglepetéseket tudjunk felmutatni, mindenkinek jól kell játszania. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy vereségből a három-kettő még mindig jobb, mint a három-egy vagy a három-nulla. Megyünk tovább, dolgozunk keményen, az alapszakasz végére az első hatba mindenképp oda akarunk érni, de a negyedik helynek még jobban örülnék.

RIPORT

Harcosan, határozottan kezdett a Vegyész, Árva Milán több alkalommal is jó megoldást válaszott, ráadásul mezőnyben is fogott labdát. A Szolnok azonban nem maradt le, az első technikainál csak kétpontos volt a hátránya, annak ellenére, hogy Iurgen Hummes Spechtnek és társainak fogadásban akadtak problémáik. Két rossz Árva-megmozdulás után egyenlített az RKSI, majd ismét kettővel ment a VRCK, hogy aztán 15-nél újra egált mutasson az eredményjelző. Sőt, egy szerencsés szerva után a Tisza-partiaknál volt az előny a második technikai szünethez érve. Centertámadásokat nem igazán tudott indítani a Vegyész, a széleken pedig ekkor jöttek a hibák, így Toma Sándor 16-18-nál magához hívta fiait. Újabb két vendégpont után Toronyai Miklóst Kecskeméti Péter váltotta, de nem sokat változott a játék képe. Nebojsa Januzovicsot simán blokkolták a vendégek, 18-23-nál jött is az újabb Toma-idő. 21-23-nál még Gulyás Ferenc is kikérte első félperces pihenőjét, majd egy hálóról lecsorgó nyitással a Szolnok megnyerte az első szettet (21-25, 0-1).

A vendégeknél nem volt csere, nem is volt oka rá Gulyás edzőnek, míg a hazaiaknál a hajrában beálló Kecskeméti maradt fent. A gyors nyitásrontások után – ha már kevés labdát kaptak – a centerek elkezdték gyűjtögetni a pontokat: Banai nyitásban jeleskedett, míg Juhász két blokkot is kiosztott, egyet-egyet Rása Alexnek és Spechtnek (8-5). Jó szerváinak köszönhetően a Szolnok zárkózott, majd a nap legszebb labdamenetét produkálták a csapatok, a pont a Vegyészé lett. Juhász elkapta a fonalat, csapata játéka viszont hullámzó volt: előbb kiharcoltak a borsodiak két-három pontos vezetést, majd le is adták azt (16-14). A második kötelező pauza után viszont már nem tudott visszakapszkodni a Szolnok (18-14), elsősorban Juhász jó teljesítménye miatt, aki a hajrában három pontot (két blokk, egy ütés) szerzett (25-19, 1-1).

Borovicsanin visszajött, Kovács leült a harmadik felvonásra hazai oldalon. A szerb légiós jól fogadott, viszont támadásban már nem volt ilyen magabiztos, egy ziccer labdát az egyszem blokkba bombázta. A Tisza-partiak egypontos előnyben voltak a technikaihoz érve, amit sikerült még növelniük is. 8-10-nél viszont Kovács bejött Borovicsanin helyett, és az ő fogadásai is kellettek ahhoz, hogy a VRCK fordítani tudjon (11-10). Játékba lendültek Januzovicsék, támadásban és blokkban is hozták a pontokat, hátul mezőnyben pedig Kovács mindent megfogott, amit Toma is hangsúlyozott a technikai szünet alatt (16-12). Koncentráltabb volt ekkor a kazincbarcikai együttes, nem is engedte közelebb ellenfelét (21-16). Kecskeméti húzott nyitásai nem ízlettek a szolnokiaknak, a feladó több ászértékűt is szervált, előnyhöz juttatva csapatát (25-16, 2-1).

Nem adta olcsón a bőrét a Szolnok, 2-6-tal nyitott, és a szünetben is ment három egységgel. A Vegyész ismét hullámzó teljesítményt nyújtott, Borovicsanin pályára küldésével Toma edző igyekezett ezt stabilizálni. A játék képe azonban nem változott: hiába dolgozta le többpontos hátrányát a Kazincbarcika, a Szolnok ismét kiépítette azt (13-16). Rása, aki ekkor már szélen támadott, jó szériát kapott el (16-17, 16-20), mindig megtalálta a rést, a helyet a hazai sáncokon. Kecskeméti szemfüles megoldása után is még négypontos hátrányban volt a vendéglátó, 19-23-nál Dudás kapott sárga lapot reklamálásért. Két szettlabdát is sikerült hárítania a VRCK-nak, hiába, mert Borovicsanin out-ra nyitott (22-25, 2-2).

A mindent eldöntő játszma vendég ponttal kezdődött, majd négyet is gyártott a Vegyész, amíg Borovicsanin volt a nyitóhelyen. Rása hálóba ért sánc közben, majd az Árva-Banai kettős „szedte le”, hogy aztán két ütéssel faragjon csapata hátrányából a szolnokiak egyik erőssége (6-4). 8-4-gyel fordultak a felek, de 9-7-nél időt kellett kérnie Tomának, mert Krupánszki Olivérék ismét a jobbik arcukat mutatták. Hiába reklamáltak blokkot Rásáék, csapattársuk fél méterrel a hazai sánc fölött ütötte hosszúra a labdát, majd Árva hátsó sorból szépen pörgette le a játékszert (11-7). Juhász sokadik alkalommal szerzett már pontot blokkból, és bár megvolt a hazai előny, mégis idegeskedtek Kovácsék, magukra húzva a szolnokiakat. A vendégektől Tóth után Török is a hálóba nyitott, Juhász pedig megkoronázta vasárnapi teljesítményét azzal, hogy ő szerezte a győzelmet jelentő pontot – természetesen egy jó sánc után (15-11, 3-2).

tm