Vitkóék jó úton járnak, Milevék esélyei elszálltak

Hozta a két kötelező győzelmet Szlovákia a 31. férfi röplabda Európa-bajnokságon, így a vegyészes Marián Vitkót is felvonultató válogatottnak jó esélye van a továbbjutásra. Észak-Macedóniának azonban nem sikerült a csodatétel, Vlado Milevék a folytatásban teher nélkül játszhatnak.

TOVÁBB ÉLNEK A SZLOVÁK REMÉNYEK

A szlovák válogatott pénteken Spanyolország ellen kezdte a kontinenstornát, Marián Vitkóval a kezdőben. Az első két szettben semmi probléma nem volt, előnybe kerültek szomszédjaink, ezt követően azonban feljavult a spanyolok játéka, egyenlítettek. Az ötödik játszmában ismét a szlovákok bizonyultak jobbnak, igaz csak a ráadásban, nagy csatát követően (18-16). Vitkóra keveset nyitottak, a sarat jól állta, és mezőnyben is hasznos tagja volt a csapatnak. A találkozót Mezőffy Zsolt vezette.

Szombaton a másik közvetlen riválisával, Ausztriával találkozott Szlovákia. A „sógorok” alaposan ráijesztettek Vitkóékra, hiszen megnyerték az első játszmát. A szlovákok a térfélcserét követően megrázták magukat, a következő három játszmát viszonylag könnyebben hozták, végig három-négy ponttal vezetve. Vitko az egész mezőny legjobb fogadója volt (57%, 36% tökéletes), ráadásul úgy, hogy 28 nyitással találták meg az osztrákok. Mezőffy ezen az összecsapáson is „szerepet kapott”, mint másodbíró, míg Koch Róbert edző az osztrák kispadon ült.

Szlovákia így öt ponttal áll a B-csoportban, vasárnap pedig a világsztárokkal telepakolt Szerbia ellen mérheti le tudását. Ha a csoportban nem történik meglepetés, és a németek hozzák a győzelmet Ausztria és Spanyolország ellen, úgy legrosszabb esetben is a negyedik helyen továbbjutnak Vitkóék a kieséses szakaszba.

Marián Vitko ünnepli a szlovák pontot. (Fotó: cev.eu / VDB / Bart Van Den Broucke)

MILEVÉK ESÉLYEI ELSZÁLLTAK

A története első kontinenstornáján szereplő Észak-Macedónia nem került könnyű csoportba, de Vlado Milevék bizakodtak, és még továbbra is reménykednek egy bravúrban. Csütörtökön Finnország ellen sikerült a tisztes helytállás, mert bár a lapföldiek nyertek 3-1-re, Milevék végig partiban voltak, kis szerencsével akár a pontszerzés is összejöhetett volna a számukra. A legutóbbi két idényben a Vegyészt erősítő nyitásfogadó-ütő végig a pályán volt, tíz pontot szerzett, fogadási mutatója pedig 53 százalékos volt (26% tökéletes).

Pénteken a törökök nem adtak esélyt Észak-Macedóniának (3-0), és egy nappal később természetesen az aranyéremre esélyes oroszok sem (3-0). A törökök ellen Milev ismét kezdett, kétszer cserélték le, hat pontot szerzett és 42 százalékkal fogadott. Szombaton a második játszmától volt fent Milev, és nem is zárt rossz mutatókkal a címvédő ellen: 11 labdából egyet sem rontott, nyolcat váltott pontra, mindössze egy nyitása volt rossz, és fogadásban sem lógott ki.

Vasárnap Milevék szabadnaposak, majd játszanak Szlovéniával és Fehéroroszországgal, utóbbi ellen még van halovány esélyük a szettrablásra, pontszerzésre.

Milevvel a tekintélyes orosz blokk sem tudott kibabrálni. (Fotó: cev.eu)

(fotók: cev.eu)