A győztes biztosan ott lesz a négy között, a vesztes csak talán

Óriási izgalmak várhatók a férfi Extraliga alapszakaszának utolsó fordulójában, hiszen még öt csapat verseng azért, hogy a középszakaszt az első négy között kezdje meg, ráadásul a második és a hatodik helyezett között mindössze három pont a különbség.

Az alapszakaszt a középszakasz követi, ahol az első négy helyezett egymással, és az 5-8. helyezett is egymással játszik oda-visszavágós rendszerben. A csapatok az alapszakaszban megszerzett pontjaikat viszik magukkal a középszakaszba, ezért lehet fontos például a már első Pénzügyőr SE számára, hogy az utolsó fordulóban is begyűjtse mindhárom pontot. A középszakaszt követően az első négyes tagjai lesznek a kiemeltek, és ezt követően indul a rájátszás a már jól ismert formában (1-8, 2-7, 3-6, 4-5) – de ezzel ráérünk még foglalkozni.

A pályaválasztói jog miatt már most fontos lenne az első négybe kerülés a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika számára is, és együttesünknek viszonylag „egyszerű” a képlet a négybe kerülés érdekében: bármilyen arányban, de nyernie kell a Fino Kaposvár ellen. Ez az eredmény lebeghet azonban a somogyiak szeme előtt is, csak az ő sikerükkel.

A tabella a képre kattintva nagyítható.

Az utolsó fordulóban a sereghajtó Kistextet fogadja a DEAC, míg a Kecskeméti RC a MAFC-BME-hez látogat. Ezek az eredmények – nem megbántva az ellenfeleket – talán borítékolhatók, de persze a labda gömbölyű. Ez azt jelenti, hogy a PSE mellett a DEAC-nak is szinte biztos helye van a négy között, míg a MÁV Előre SC-Foxconn csapatának bravúrgyőzelemre lenne szüksége a címvédő otthonában.

Rengeteg múlik azon, mi fog történni vasárnap Kazincbarcikán. Amelyik csapat kikap három vagy négy szettben a Don Bosco Sportközpontban, szinte biztos, hogy nem végez az első négyben. Egy ötszettes vereség azonban akár még elég is lehet, ha a székesfehérváriak maximum egy pontot szereznek (ez a Vegyészre igaz), a kaposváriak esetében az sem gond, ha kettőt zsebelnek be a Pénzügyőr-pályán.

Fontos, pontegyenlőség esetén a megszerzett győzelmek száma rangsorol, annak egyenlőségekor a nyert és vesztett játszmák aránya, majd a pontarány, végül pedig az egymás elleni eredmény. Könnyen elképzelhető, hogy a nyert és vesztett pontok arányát kell majd figyelembe venni az alapszakasz végeredményénél.

Szombaton játsszák a PSE-MÁV meccset, tehát már aznap este valamivel okosabbak lehetünk. Vasárnap pedig jön a többi meccs, köztük a GreenPlan-VRCK – Fino Kaposvár rangadóval.