Az utánpótlásban is legalább annyira felkészült edzőknek kell dolgozniuk, mint az Extraligában – interjú Kárpáti Lászlóval

Kis túlzással, de tényleg csak kis túlzással, Kárpáti László, a Vegyész RC Kazincbarcika elnöke a nap 24 órájában a röplabdáért dolgozik – nem csak városi vagy regionális, hanem országos szinten is. A VRCK utánpótlásában több száz gyerek röplabdázik, a felnőtt csapat évek óta az élmezőny tagja, épül az akadémiának is otthont adó RRK – ezeket mind kézben tartja Kárpáti László, és ha ez nem lenne elég, 2020 óta a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja is, feladata a férfi szakág fejlesztése. 

hunvolley.hu: Fontos feladatként tekintenek Kazincbarcikán az utánpótlás nevelésre, ennek szellemében pályáztak az Észak-magyarországi Regionális Röplabda Központ (RRK) megépítésére. Hogy halad a munka?
Kárpáti László: Valóban nagyon fontos számunkra az utánpótlás, és nagyon örömteli, hogy ez a projekt megvalósulhat. Most már jól halad az építkezés, ha minden igaz, a nyár végére át is adhatjuk az új csarnokot. Így pedig kora ősszel már nem csak a klub felnőtt és elsősorban utánpótlás játékosai tudják majd használni az osztott-terű létesítményt, hanem a Pollack Mihály Úti Általános Iskola diákjai is, melynek udvarán a létesítmény megépül. Hatalmas előrelépés ez nekünk is és az iskolának is, mert az iskola a heti nyolcvan testnevelési órájából eddig harmincat tudott egy kis tornateremben megtartani, és mi sem tudtunk elég edzéslehetőséget biztosítani sem az utánpótlásban röplabdázni akaró gyerekeknek, sem az „ékkövet” jelentő férfi felnőtt csapatnak.

Minden bizonnyal örömmel tölti el a röplabdabarátokat, hogy Kazincbarcikán ennyien szeretnének röplabdázni. Mit gondol, az akadémiai rendszer szélesítésével bővíthető a röplabdázás bázisa?
Nálunk szerencsére nagyon jó a helyzet, de ez sajnos országos szinten közel sem ilyen jó. A regionális központok létrejötte nagyon jó kezdeményezés, hiszen egy helyen tud koncentrálódni a magas szintű szakmai munka és a megfelelő játékosállomány. Ezen központok kell, hogy rendelkezzenek elegendő forrással is a kiváló szakmai munkához. Akadémiák viszont ott működhetnének megfelelően, ahol van is rá igény, Magyarországon pedig ez nagyon kevés helyen valósul meg.

Hogyan emelhető a színvonal a meglátása szerint?
A legfontosabbnak azt tartom, hogy minden fronton támadnunk kell: nem elég csak a válogatottra koncentrálni, már tíz-tizenkét éves gyerekekkel komolyan foglalkozni kell. Minden onnan indul, hogy a szakmai munka szemlélete egységes és magas szintű legyen, amihez folyamatos edzőképzésre van szükség, ennek megreformálásán folyamatosan dolgozunk. Könnyen belátható, hogy az utánpótlásban is legalább annyira felkészült edzőknek kell dolgozniuk, mint az Extraligában. A régiós munkát nagyon fontosnak látom, ott rakhatók le a sikeresség alapjai. Természetesen magas színvonalú szakmai munkával érhető mindez el, ebben pedig a szövetségnek és az egyesületeknek partnereknek kell lenniük. A ligák létrehozása is alapvetően fontos, a szövetségi munkában pedig erősíteni kell a szolgáltatói jelleget, és el kell mozdulni az „Alma Mater” típusú központ felé. A bajnokságok átszervezésére is minden bizonnyal szükség lesz: az utánpótlásnál el kell indulni a regionalitás irányába, a felnőtteknél pedig az „interligás” irányba.

Hogy utóbbi alatt pontosan mit ért Kárpáti László, és hogy mit gondol bővebben az utánpótlásról valamint az Extraligáról, a szövetség oldalán találhat teljes interjúban elolvasható.

(főcímkép: Kovács Loretta, vrck.hu archív)