Daniel Oravec: Itthon mindig nyerni kell

A múlt héten – a Kecskemét legyőzése után – a Nemzeti Sport és az Észak-Magyarország is megszólaltatta Daniel Oravecet. Mi is ott voltunk, amikor a VRC Kazincbarcika vezetőedzője elmondta gondolatait, és nekünk még néhány érdekességgel is kiegészítette azokat.

A KRC-t pontosan egy héttel ezelőtt győzte le 3-1-re a VRCK, és a találkozó után Daniel Oravec így kezdte értékelését honlapunknak: „Nem is ismertem rá a játékosaimra”.

„Mintha nem is az én csapatom lett volna, ez nem a Kazincbarcika volt” – utalt az első három játszmára a tréner. „Rendben, az elsőt megnyertük, de nem játszottunk jól: idegesek voltunk, izgultunk. Habár a taktikai utasításokat mindenki betartotta, és tudták a srácok, hogy mi a dolguk, nem tudtak megnyugodni. A második szett katasztrófa volt, míg a harmadik… Nos, azt megnyertük simábban, pár jó szériának köszönhetően. Viszont csak a negyedikben láttam azt a tüzet és akarást a játékosokban, ami elvárt egy ilyen rangadón. Láttam a duzzadó ereket a nyakakon, megvolt a kellő adrenalin. Ez volt az igazi VRCK.”

Banai Máté és Szabó Dávid blokkja a KRC elleni bajnokin. Fotók: Tóth Milán

A 37 ki nem kényszerített hiba közül 22 nyitásrontás volt. Habár az edzéseken sokkal jobban szerválnak Carlos Páezék, a vezetőedző szerint még ideges játékkal sem lehet ennyi nyitást elhibázni.

„Carlos először játszott a kazincbarcikai publikum alatt, és nagyon akart bizonyítani” – folytatta Oravec. „Remek játékos, de nagyon izgult, ezért, főleg nyitásban, sok volt a pontatlanság a részéről. De a csapattársai is bizonyítani akarták, nem véletlenül győzték le könnyedén a Pénzügyőrt egy hónappal korábban, valamint a horvát és a szlovák bajnok két vállra fektetése a Közép-európai Ligában is megérdemelt volt. Szerencsére nyertünk, nagyban köszönhetően Szabó Dávidnak és Mészáros Dömötörnek. Mindketten húsz pont fölött zártak, és a hajrában is kérték a labdát. A hiba így is sok volt, ennyit nem lehet rontani, de ezúttal szerencsére ez nem bosszulta meg magát.”

Juhász Péter támadását próbálják sáncolni a kecskemétiek.

Oravec többször is hangot adott elégedetlenségének a magyar bajnokság színvonala miatt. Annak örül, hogy négy csapat is bejelentkezett az aranyéremért, és bár a többi ellenfelet sem írja le, érzi ő is: nagy az üldözők lemaradása.

„Noha egy-másfél szett erejéig bárki képes lehet megszorítani egy papíron esélyesebb csapatot, sokszor érezhető a minőségbeli különbség” – magyarázta a szakember. „Havonta játszottunk eddig tétmeccseket, ami nem jó, mert hetente kellene. Az edzéseken a játékosok keményen készülnek, mindenki oda akar érni a kezdőbe. Mivel idén hosszabb a kispadunk, a tréningek minősége jobb, mint tavaly. Élesben, tétmeccsen azonban szerencsésebb lenne lemérni, hol tartunk, de ez is egy olyan helyzet, amit meg kell tudnunk oldanunk.”

A hazai publikumot mindig győzelemmel kell kiszolgálni, véli a VRCK vezetőedzője.

A VRCK mind a nyolc bajnoki meccsét megnyerte, a Magyar Kupában ott van a legjobb nyolc között, a Közép-európai Ligában (MEVZA) pedig két vereség és két győzelem a mérlege. Idén még játszik a bajnoki címvédő Fino Kaposvárral a csapat, és két hazai MEVZA-meccs is vár rá: a cél pedig a győzelem.

„Mindig kell valami célkitűzés, és a miénk a kettőezer-tizenhetes évre az, hogy minden hátralévő meccsünket megnyerjük” – szögezte le Oravec. „Mindig úgy lépünk pályára, hogy nyerni akarunk, főleg hazai pályán. Itthon, a Don Bosco Sportközpontban nyernünk kell, legyen az ellenfél akár a világ legjobb csapata is. Ez a mi várunk, amit meg kell védenünk.”

A VRCK hétvégén Sümegen lép pályára NB I-es meccsen, majd november 24-én és 26-án a szlovén Kranj és az osztrák Waldviertel ellen játszik a Don Bosco Sportközpontban.