KEK: kőkemény, 140 perces meccset játszott a VRCK Ausztriában

Péntek este a Vegyész RC Kazincbarcika az Union Raiffeisen Waldviertel vendége volt a Közép-európai Kupa 9. fordulójában, és ugyan kikapott öt szettben, de jól teljesített a több mint kétórás mérkőzésen.

Jó nyitásokkal indítottak a kazincbarcikaiak, akik egy-két ponttal mindig ellenfelük előtt jártak a játszma elején. A hazaiak jól játszották a gyors játékukat, Marian Vitko és társai viszont többször is kiválóan védekeztek, majd éltek a lehetőséggel, és a visszatámadásokat pontra váltották. Szabó Dávid kettesről hatékonyan támadott, már öttel ment a Vegyész (13-18), majd gyorsan szereztek kettőt az osztrákok a feladójuknak köszönhetően. Juhász Péterék jókor hozták a blokkokat, és a végjátékban nem volt kérdés, előnybe került a magyar bajnok (18-25, 0-1).

A fordulást követően fej-fej mellett haladtak a felek, kicsit egymás hibájából is éltek ekkor. Majd feljebb kapcsolt a VRCK, gyorsan ötpontos előnyre tett szert (10-15), de meg is dolgozott érte. Carlos Páez remekül osztogatta el a labdákat, azoknak remek ívet adott, Németh Szabolcsék pedig továbbra is jó százalékkal dolgoztak. Rudinei Boff hátsósoros bombája után vérszemet kapott az URW, egy téves bírói ítélet is nekik jött jól, de még így is négypontos volt a vendég előny (17-21). A brazil légiós vezérletével kettőre is feljött a Waldviertel, de Vlado Milev jókor villant, majd a Lubos Mackóval alkotott kettős blokkját nem tudták átütni (21-25, 0-2).

A harmadik játszmát kezdték a legjobban az „északiak”, gyorsan meglógtak (4-1), de Milev vonalütését követően újra egált mutatott az eredményjelző. Férfias küzdelemre késztették egymást a felek, nem fukarkodtak a kemény nyitásokkal és támadásokkal. Ez a fajta játék a borsodiaknak kedvezett jobban, de csak egy darabig, mert az egy-kétpontos hátrányát a Waldviertel ledolgozta, 14-hez érve pedig már vezetett. Hol az egyik, hol a másik csapat volt előrébb, de a hajrába fordulva a lelkes szurkolótáboruk buzdítását élvező hazaiak mentek kettővel (20-18). Marek Kardos időkérése jól jött, de a vezetőbíró ismét felülírta a vonalbíró döntését, így 22-21 helyett 23-20-ra módosult az állás – a hazaiak pedig éltek a szépítés lehetőségével (25-21, 1-2).

Továbbra sem kímélték egymást a csapatok, hiába gyűrték már egymást másfél órája. A Waldviertelnek bejöttek a cserék, főleg fogadásban sikerült javulniuk, de nem kevés bravúrt mutattak be mezőnyben is. Ennek ellenére a VRCK ott volt ellenfele nyakán, egészen 14-ig, amikor jött egy kisebb hullámvölgy (18-14). Kardos cserékkel próbálta felrázni övéit, Blázsovics Péter és Gebhardt Norbert is beállt, és a pontokkal sem maradtak adósak (21-18). Megfordítani azonban már nem tudta a játék képét a Vegyész, így 115 percet követően következhetett a mindent eldöntő játszma (25-22, 2-2).

Az ötödik szett is színvonalas játékot hozott, nüanszok döntöttek csupán, habár a hazaiak ezt elsősorban az átlójuknak, Lukasz Szareknek köszönhették (8-6). Lars Bornemann csapata szempontjából a lehető legjobbkor kapta el a fonalat nyitásban (11-7), majd Juhász pontjával sikerült közelebb kerülnie a Kazincbarcikának. Páez is jelentkezett egy ásszal (11-10). Hatos helyről tökéletesen támadott a légiósokkal „telepakolt” URW, és végül a színvonalas mérkőzést – ezt nyugodtan állíthatjuk elfogultság nélkül – minimális különbséggel a hazaiak nyerték (15-13, 3-2).

A mezőny legeredményesebb játékosa a 29 pontot szerző, 62 százalékos támadáshatékonysággal játszó Szarek volt. A Vegyészből Szabó és Németh is 22-22 ponttal zárt.

Nincs miért szégyenkeznie a Vegyésznek, kiváló hangulatú, színvonalas mérkőzést játszott, és ami a legfontosabb, jó teljesítményt nyújtott. A találkozó 140 percig tartott, amelynek végén a Waldviertel bebiztosította helyét a MEVZA négyes döntőjében.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA MEVZA KUPA, 9. FORDULÓ
Union Raiffeisen Waldviertel (osztrák) – Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (-19, -21, 21, 22, 13)
Zwettl, 300 néző. V.: Gall, Grabovsky (csehek).
URW: Bartos 2, Bornemann 17, Schober 8, Szarek 29, Boff 7, Siwczyk 13. Csere: Tille (liberó), Fullerton, Hahn, Plizga 3. Vezetőedző: Zdenek Smejkal.
VRCK: Páez 2, Németh 22, Juhász 8, Szabó 22, Milev 14, Macko 3. Csere: Vitko (liberó), Banai, Gebhardt N. 1, Blázsovics 4, Árva. Vezetőedző: Marek Kardos.

Zdenek Smejkal: Meglepett minket az első két szettben a Vegyész játéka, nyomás alatt tartottak minket, esélyünk nem volt. Azonban a cseréink jól szálltak be, sokat javultunk mezőnyben, és ez döntőnek bizonyult. Az, hogy mi nyertünk, szerencse is volt, hiszen kiélezett volt a találkozó a harmadik játszmától.

Marek Kardos: Végre a mi játékunkat játszottuk egy kiváló mérkőzésen. Megvolt az esélyünk arra a harmadik szettben, hogy nyerjünk, de ellenfelünk keményen küzdött, és visszakapaszkodott. Védekezésben nem mindig sikerült betartani a taktikát, de összességében nem panaszkodhatunk, mert jó meccset játszottunk.