KEK: nyolc légióssal érkezik a címvédő

A Közép-európai Kupa (KEK) alapszakaszának 8. fordulójában az osztrák SK Posojilnica Aich/Dob látogat a kazincbarcikai Vegyész RC otthonába, a Don Bosco Sportközpontba.

Hét mérkőzésen vannak már túl a csapatok Közép-európai Röplabda Zonális Szövetség (MEVZA) elit bajnokságában, és a címvédő Posojilnica biztosan ott lesz már a március 15-16-i négyes döntőben, hiszen két veresége mellett van öt győzelme. Ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is Bleiburgban rendezik a „final four-t”, tehát az Aich/Dob otthonában. Kilenc légiósa is van a többszörös osztrák bajnoknak: négy szlovén, egy-egy észt, bosnyák, szlovák, argentin és lengyel légiós igyekszik a szlovén vezetőedző, Matjaz Hafner segítségére lenni. A csapat egyik húzóembere mégis egy hazai játékos, Maximilian Landfahrer, aki „alacsony” (193 centiméter) termete ellenére a liga második legeredményesebb játékosa, őt csak csapattársa, Matej Kök előzi meg. Ha azonban a hatékonyságot nézzük, Landfahrer vezet, a KEK-ből egyedül ő áll 60 százalék felett. Ha ez nem lenne elég, a legjobb nyitásfogadók listáját is ő vezeti.

A Vegyésznek két sikere van, az egyiket éppen a tabella második helyén álló osztrák sztárcsapat otthonában aratta. Nem kis bravúr volt az akkori siker, de legalább egy ugyanekkorára lenne szüksége hazai pályán is Marek Kardos legénységének, főleg annak tudatában, hogy együttese nincs jó formában. A VRCK dolgát nem könnyítik a sérülések, a válogatott szünet sem tett minden játékosnak jót. Az utazásokat, folyamatos mérkőzéseket azonban lassan felváltják az edzések, amikor lesz idő megállni, fújni egyet és gyakorolni. A játékosokra azonban nincs panasz, ők reggel hétkor is mennek edzeni egy órát a Don Bosco Sportközpontba – máskor ugyanis nem tudnak, hiszen 16 óra előtt minden terem foglalt a városban.

Ha már kitértünk a statisztikákra az osztrákok esetében, a Vegyész mutatóját sem hagyjuk ki. Németh Szabolcs továbbra is a legponterősebbek közé tartozik a maga 107 szerzett pontjával, jelenleg harmadik a rangsorban, Köktől tíz egységgel marad el, míg Szabó Dávid a kilencedik (80 pont). Blokkokat nézve sem állunk rosszul, pontosabban Juhász Péter, aki negyedik ebben a rangsorban 15 sánccal szerzett pontjának köszönhetően. Nyitásban Németh és Szabó is az élbolyban van – negyedik és hetedik helyen, míg Carlos Páez feladásait csapattársai közel 40 százalékban váltják pontra.

Fogadásban azonban nagy a Vegyész lemaradása, nincs az első tízben játékosunk. Ezen változtathat Marián Vitko, együttesünk legújabb szerzeménye. A nemsokára 25. életévét betöltő liberóval kapcsolatban Kardos vezetőedző elmondta, hogy amennyiben az igazolásai rendben lesznek, biztosan lehetőséget fog neki adni, ahogy a többi játékosának is.

„Kifejezetten jól kezdtünk Kamnikban, olyan játékot nyújtott a csapat, amire valójában képes” – mondta a vrck.hu-nak a szlovák tréner. „Az, hogy a folytatásban miért nem ment már úgy, nem megfejthetetlen rejtély, tisztában vagyunk vele, és azon dolgozunk a játékosokkal, hogy megfordítsuk a szerencsénket. Ahogy a szerdai, úgy a szombati MEVZA-meccset is felkészülésnek fogjuk használni a jövő keddi, Magyar Kupa-visszavágóra. A legerősebb csapatunkkal fogunk pályára lépni, aztán jönnek folyamatosan a cserék, hogy lendületben legyen mindenki.”

Banai Máté dereka jól reagál a terhelésre, míg Blázsovics Pétert csütörtökön megvizsgálták egy speciális klinikán Budapesten. A szélső ütőre háromhetes kihagyás vár majd február végétől, hiszen két korrekciós műtéten is át fog esni a lábain megjelent visszerek miatt.

(Fotó: vrck.hu archív)