Kemény hétvége vár a VRCK-ra

A Közép-európai Liga (MEVZA) ötödik, utolsó tornájára készül a VRC Kazincbarcika. Bleiburgban két élcsapat, az osztrák AICH/DOB Posojilnica és a szlovén Calcit Volley Kamnik ellen kell bizonyítania.

Nyolc mérkőzés után a VRCK-nak négy győzelme és négy veresége van a sorozatban, amivel már most túlszárnyalta előző idénybeli teljesítményét, amikor csak két összecsapást tudott megnyerni: egyet éppen a Kamnikkal szemben, méghozzá 3-1-re, tehát pontveszteség nélkül. Azon a találkozón rendre négy-öt pontos hátrányból állt fel a VRCK minden szettben, de Árva Milán 25 pontjának köszönhetően sikerült bravúrt okoznia.

Az idei szezonra a Kamnik beerősített, a Közép-európai Ligában mindössze két veresége van, és jelenleg a harmadik, négyes döntőt jelentő helyen áll. Legyőzni csak a Mladost Zagreb (2-3) és az ACH Volley Ljubljana (0-3) tudta, utóbbi a napokban szlovén bajnokin is ilyen arányban gyűrte le riválisát. Mégis, kényelmes helyzetben érezheti magát a Kamnik, hiszen már biztos négyes döntős, igaz, a negyedik AICH/DOB még megelőzheti, és akkor a Ljubljanával kellene játszania a fináléért.

Pénteken a Kamnik és a házigazda AICH/DOB néz egymással farkasszemet. Mivel az éllovas Ljubljanának 21, a második Zagrebnek 20, a Kamniknak 19, az AICH/DOB-nak pedig 16 pontja van, még csak sejteni lehet, hol zárnak egymáshoz képest a csapatok. A Ljubljana a szlovén OK Triglav Kranj és a szlovák KDS-sport Kosice ellen játszik, így vélhetően hat ponttal fog gazdagodni. A Zagrebnek papíron nem szabad, hogy a rivális Mladost Ribola Kastela problémát okozzon, tehát az első két hely sorsa már el is dőlt. Kamnikban azonban a harmadik, a negyedik és az ötödik helyezett találkozik egymással.

Csapatunknak matematikailag még van esélye a továbbjutásra, ehhez azonban az kellene, hogy az AICH/DOB egyetlen pontot se szerezzen a hétvégén – amire vajmi kevés az esély, figyelembe véve az osztrákok keretének erősségét. A VRCK mögött egyébként nagyon sűrű a tabella, hiszen a Kastelának is 11 pontja van, míg a szlovák VKP Bystrina SPU Nitra és az osztrák Union Raiffeisen Waldviertel tíz-tíz ponttal áll a hetedik és nyolcadik helyen, utóbbiak egymás ellen játszanak a hétvégén.

Az AICH/DOB meglepetésre simán kikapott a szezon elején a Waldvierteltől (0-3), majd a Ljubljana (0-3) is legyőzte, és pontot veszített a Kranj ellen (3-2). A többi csapatot viszonylag magabiztosan múlta felül, kivéve a Zagrebet (3-2).

A Kazincbarcika tehát nincs könnyű helyzetben, hiszen akár még a nyolcadik, kilencedik helyre is visszacsúszhat, ha a szemszögéből szerencsétlenül alakul a hétvége Bleiburgban és a többi pályán egyaránt. A labda kerek, Daniel Oravec vezetőedző szerint bármi megtörténhet, számára azonban az a legfontosabb, hogy csapata jól játsszon a hétvégén, az eredmény másodlagos.

„Számunkra a Közép-európai Liga kitűnő felkészülést jelent a hazai bajnokságra, hiszen erős ellenfelekkel szemben mérhetjük le tudásunkat, de persze a nemzetközi ellenfelek ellen is mindig győzelmi szándékkal lépünk pályára” – fogalmazott a vrck.hu-nak adott interjújába a szakember, a teljes anyagot csütörtökön olvashatják el honlapunkon. „Ami most a legfontosabb, hogy jól játsszunk a hétvégén, mert februárban több rangadó is vár ránk a bajnokságban és a Magyar Kupában” – zárta gondolatait Oravec.

Mindenekelőtt pénteken 17 órától Pécsett vendégszerepel együttesünk magyar bajnokin.

A BLEIBURGI KÖZÉP-EURÓPAI LIGA TORNA MENETRENDJE
Péntek, 19.00: AICH/DOB – Kamnik
Szombat, 19.00: Kamnik – VRCK
Vasárnap, 19.00: AICH/DOB – VRCK

Fotó: vrck.hu archív/Tóth Milán