Ljubljanában nem sikerült a pontszerzés

A Közép-európai Kupa 5. fordulójában a Vegyész RC Kazincbarcika három szettben kapott ki a szlovén ACH Volley Ljubljana otthonában.

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy sorok kígyóztak a Tivoli Hala bejárat előtt, pedig az ACH-nak komoly tábora van, a Bajnokok Ligája-meccseken az 1500, 2000 szurkoló mindig garantált. A szurkolók talán már a Zenit Kazany elleni BL-főtáblás meccsre készülnek, ez azonban egyáltalán nem zavarta a hazaiakat, akik jól kezdtek, és tízhez érve Marek Kardos vezetőedzőnek ki is kellett kérnie első idejét (10-7). A játék képe ezt követően  nem változott: a hazaiak uralták az összecsapást, és bár Németh Szabolcsék mutattak szép dolgokat, az előnyt már nem engedte ki a kezéből a Ljubljana (25-19, 1-0).

Szorosan indult a második játszma, a mieink 11-nél vették át a vezetést egy jó szériát követően. Az ACH kanadai válogatott légiósa, Jori Mantha állt néhány labdamenettel később a nyitóhelyre, és bombaerős szerváival a hazaiak át is vették a vezetést (13-15). A kazincbarcikaiaknak kétszer is időt kellett kérniük, végül sikerült elmozdulniuk, de a 22-18-as hátrányukat már nem tudták ledolgozni, a BL-főtáblás nem engedett ki (25-19, 2-0).

Nagy rohammal nyitottak az újabb térfélcserét követően a szlovének (5-1), Szabó Dávid jó ütése azonban bizakodásra adott okot. Matic Videcnikék egyre több blokkot hoztak össze, habár Blázsovics Péterék igyekeztek mezőnyben extrát nyújtani. Azt nem lehetett mondani, hogy Kardos csapata ne küzdött volna, de fogást nem tudott találni az ACH-n, így 10-4-nél jött is az időkérés. Árva Milán mellett Toronyai Miklós és Gebhardt Norbert is pályára lépett, de csak előbbi maradt tartósan a pályán, jelentkezett is néhány ponttal. Ez azonban sovány vigasz volt a Vegyész számára, mert a Ljubljana magabiztos előnnyel fordult a hajrára (21-13), és megérdemelten szerezte meg a győzelemmel járó három pontot (25-14, 3-0).

A Kazincbarcika először szenvedett vereséget idegenben a KEK idei kiírásában. Csütörtökön a VRCK a MÁV Előre otthonában játszik magyar bajnokit, majd december 16-án a HAOK Mladost Zagrebet fogadja a Don Bosco Sportközpontban a KEK 6. fordulójában.


JEGYZŐKÖNYV
KÖZÉP-EURÓPAI KUPA, 5. FORDULÓ
ACH Volley Ljubljana – Vegyész RC Kazincbarcika 3-0 (19, 19, 14)
Tivoli Hala, Ljubljana, 100 néző. V.: Muha, Bardic (horvátok).
ACH: Vilimanovics 4, Pokersnik 10, Puric 7, Mantha 15, Poluiain 13, Videcnik 6. Csere: Kovacic (liberó). Vezetőedző: Andrej Urnaut.
VRCK: Páez, Németh 7, Macko 3, Szabó 11, Milev 3, Juhász 5. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Blázsovics 2, Árva 4, Toronyai, Gebhardt N. Vezetőedző: Marek Kardos.

Andrej Urnaut: Egyik meccsre sem tekintünk előre lefutottként, örülök, hogy az első pillanattól az utolsóig koncentráltunk. Fontos volt ez a győzelem, és már a Bajnokok Ligájára készülünk.

Marek Kardos: A nyitásunk nem sült, ahogy a fogadásunk sem volt tökéletes, és a széleken így ismét impotensek voltunk. Nem szabadna ennyire sietnünk, kapkodnunk, mert bár egy szinttel feljebb játszik ez a Ljubljana, de sokkal jobb eredményre is képesek lehetünk ellene.

(Fotó: Tóth Milán/vrck.hu)