Minden, amit tudni kell CEV Kupa-ellenfelünkről

Összeszedtük a legérdekesebb és legfontosabb információkat a Vegyész RC Kazincbarcika európai kupaellenfeléről, a cseh Kladno Volejbal cz-ről.

Kladno település az 1800-as évek közepén emelkedett fel, miután szén- és ércbányákat nyitottak a területén, így nemsokára nehézipari központtá vált. A kék-fehér színeket viselő, 70 ezer lelket számláló település szülötte többek között Jaromir Jagr profi jégkorongozó is, de Kladno több NHL-es (Észak-amerikai profi jégkorongliga) játékossal is büszkélkedhet. Emellett kiváló röplabdacsapata is van – most már.

Kladnóban 2004 óta működik a jelenleg Kladno Volejbal cz nevet viselő klub, jogelődje Odolena Voda városában „üzemelt” 1953-tól 2004-ig. A klub néhány évvel ezelőtt megjárta a másodosztályt, de 2014-től ismét az Extraliga meghatározó tagja. Háromszoros csehszlovák bajnok, a cseh első osztályt hat ízben nyerte meg, legutóbb 2010-ben. Ezüstérmet hétszer szerzett, egyebek között 2017-ben és 2018-ban is, és még van három harmadik helyezése is. A nemzetközi színtéren is letette már névjegyét: 1975-ben, 1977-ben és 1980-ban az Európai Kupagyőztesek Kupájában, míg 1996-ban a CEV Kupában nyert bronzérmet.

A tavalyi szezonban a Karlovarskóval meccselt az aranyéremért, és kapott ki mindhárom összecsapáson öt szettben! Az idei kiírásban felemás a mérlege, mert hat győzelme és négy veresége van már. Ebből azonban nem szabad sok következtetést levonni, két ok miatt sem. Az egyik, hogy a cseh bajnokság erős sorozat, éppen ezért nem indulnak el a csehek a Közép-európai Kupában, pedig tagjai a MEVZA szervezetének. A másik, hogy a Kladno tavaly három vereséggel és 19 győzelemmel zárta az alapszakaszt a harmadik helyen, míg a későbbi győztes Karlovarsko mindössze a negyedik helyről kezdte meg a rájátszást.

A Kladnónak van venezuelai és szerb légiósa, a többiek mind csehek, ahogy a szakmai stáb is. Sztárátlója, a Franciaországban tíz évet lehúzó David Konecny a bolgár Montana Volley elleni CEV Kupa-párharcot követően távozott, Szaúd-Arábiából kapott ajánlatot, így jelenleg 12 játékosa van a cseh gárdának.

A legjobb 32 között a Kladno és a Vegyész november 29-én és december 6-án találkozik egymással.

FÉRFI RÖPLABDA CEV KUPA, 1. MÉRKŐZÉS
2018.11.29., 18:00, Sportovcu, 817 27201, Kladno
Kladno Volejbal cz – Vegyész RC Kazincbarcika
Vezetik: La Micela (olasz), Vasko (szlovák).

FÉRFI RÖPLABDA CEV KUPA, 2. MÉRKŐZÉS
2018.12.06., 18:00, Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika
Vegyész RC Kazincbarcika – Kladno Volejbal cz
Vezetik: Vagni (olasz), Genitrini (angol).

(Fotó: liberecky.denik.cz)