Nem sikerült a bravúr a legnehezebb tornán

Vasárnap este a VRC Kazincbarcika lejátszotta utolsó Közép-európai Liga-mérkőzését a 2017/18-as szezonban, ellenfele a hazai pályán szereplő SK Posojilnica Aich/Dob volt.

FELVEZETŐ

Pénteken az osztrák SK Posojilnica Aich/Dob legyőzte 3-2-re a szlovén Calcit Volley Kamnikot, utóbbi szombaton 3-0-ra verte a VRC Kazincbarcikát. A találkozó után Gasper Ribic, a kamnikiak vezetőedzője azt mondta kollégájának, Daniel Oravecnek, hogy együttesének szezonbeli legjobbját sikerült nyújtania a Kazincbarcika ellen – bár ez aligha vigasztalta csapatunk trénerét.

Vasárnap a VRCK-ra az Aich/Dob várt: előbbi csapat azért harcolt, hogy egy győzelemmel visszaelőzze a Kamnikot, utóbbi pedig azért, hogy megszerezze ötödik győzelmét a sorozatban. A hazaiaknál mindössze öt osztrák van a keretben, a csapat gerincét szlovén, lengyel és szlovák légiósok alkotják, de van egy finn játékosuk is.

A MÉRKŐZÉS

Vlado Milev pontjaival igyekezett elsősorban lépést tartani ellenfelével a VRCK, vezetett is, de a második technikai szünetre az Aich/Dob kétpontos előnye kezdett megszilárdulni. A színvonalasan, remek labdamenetekkel kezdődött összecsapás később átváltott egy „nyitóháborúba”, mert ebben mindkét csapat tudott újat mutatni, fogadásban viszont kevésbé – illetve a hazaiak annak köszönhették az első szett megnyerését, hogy jobb százalékban ütötték be szélről a nehezebb labdákat (25-19, 1-0).

A második játszmát az Aich/Dob kezdte jobban (8-5), majd Oravec kettőt is cserélt, pályára küldte Toronyai Miklóst és Gebhardt Norbertet is Szabó Dávid illetve Carlos Páez helyére. Michal Petrást nehezen tudták tartani a borsodiak (16-12), a szlovák szélső szinte mindent beütött, de társai is jól támadtak, és ebben a játékrészben is csak 19-et engedélyeztek a vendég csapatnak (25-19, 2-0).

Érezték a mérkőzés súlyát a hazaiak – kellett nekik a győzelem a harmadik helyért -, egy percre nem engedtek ki, ugyanis ha így tettek, a VRCK nyomban ott volt a sarkukban. Árva Milán jól nyitott, Lukasz Wiese viszont jól támadott (5-5), és a nagy adok-kapoknak a szurkolók is örülhettek, hiszen szép labdameneteket is láthattak. Gebhardt újabb pontja egált jelentett, Páezé már előnyt (8-9), de az Aich/Dob gyorsan visszavette azt (16-13). Ismét a hazaiak irányítottak, jött is vissza vendég oldalon Szabó és Milev, de az esélyesebb osztrákok nem engedték még egyszer visszatérni a meccsbe a Kazincbarcikát (25-18, 3-0).

Legnehezebb tornáján a VRCK-nak nem sikerült bravúrt hoznia, így négy győzelemmel és hat vereséggel zárta a sorozatot.


JEGYZŐKÖNYV
KÖZÉP-EURÓPAI LIGA, BLEIBURGI TORNA, 3. MÉRKŐZÉS
SK Posojilnica Aich/Dob – VRC Kazincbarcika 3-0 (19, 19, 18)
Bleiburg, 200 néző. V.: Rajkovic, Brlas.
Aich/Dob: Rainer 2, Petrás 12, Koncilja 11, Krol 9, Wiese 15, Hruska 9. Csere: Steiner (liberó). Vezetőedző: Matjaz Hafner.
VRCK: Páez 1, Milev 9, Banai 4, Szabó 2, Mészáros 9, Juhász 6. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Gebhardt N. 3, Toronyai 1, Kozsla, Árva 1. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Matjaz Hafner: Rendkívül koncentráltan játszottunk, kellett is, hiszen szükségünk volt a győzelemre a céljaink eléréséhez. A Kazincbarcika kevesebb hibával játszott, mint tette azt egy nappal korábban, de idehaza sikerült érvényesíteni az akaratunkat.

Daniel Oravec: Jobban játszottunk, mint szombaton, de az Aich/Dob jobb csapat, a széleken rendkívül erősek voltak. Gratulálok, és sok sikert kívánok nekik a négyes döntőben.

Fotó: vrck.hu/Tóth Milán