Nem sikerült szettet rabolni a Ceske Budejovice ellen

A Jihostroj Ceske Budejovice 3-0-s (-24, -17, -17) győzelmet aratott a Vegyész RC Kazincbarcika otthonában csütörtök este a Challenge Kupa 32-es főtábláján, így előnyből várja a december 21-ei visszavágót. A hazaiak nem vallottak szégyent, végig küzdöttek, a jobb erőkből álló cseheknek viszont csak az első szettben remegett meg a kezük.

FÉRFI RÖPLABDA CHALLENGE KUPA, 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Vegyész RC Kazincbarcika – Jihostroj Ceske Budejovice 0-3 (-24, -17, -17)
Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont, 300 néző. V.: Jakisa (bosnyák), Mesca (román).
Vegyész: Borovicsanin 11, Gulyás 1, Januzovics 3, Kozsla 2, Kecskeméti 4, Árva 7. Csere: Dudás (liberó), Juhász 7, Budai 2, Surányi, Toronyai 1, Bokor 1. Vezetőedző: Toma Sándor.
Ceske Budejovice: Gevert 18, Mach 9, Michalek 7, Habr 5, Fila 11, Sobotka 6. Csere: Krystof (liberó). Vezetőedző: Jan Svoboda.
Az eredmény alakulása. I. szett: 4-3, 8-5, 11-13, 13-16, 18-17, 21-23. II. szett: 1-3, 5-5, 8-7, 9-11, 10-16, 13-18, 16-22. III. szett: 3-3, 6-5, 8-7, 10-12, 12-16, 16-19.

Toma Sándor: A célunk az, hogy olyan csapatokat hozzunk Kazincbarcikára, amelyek komoly szintet képviselnek. Minket össze sem lehet hasonlítani ellenfelünkkel, dinamikában és fizikumban is messze előttünk járnak. Az, hogy kikaptunk, nem meglepő, de azt hiszem, hogy tisztességgel helytálltunk, gratulálok a játékosaimnak. Szurkolóinknak köszönjük a biztatást, fanatasztikusak voltak.

Jan Svoboda: Idegesen kezdtünk, nem voltunk jók fogadásban. Amikor megnyugodtunk, akkor a nyitásfogadásunk mellett a mezőnymunkánk is feljavult, és ez volt a sikerünk kulcsa.

RIPORT

0-3-mal nyitottak a vendégek, Borovicsanin kétszer is hibázott, majd aztán a nyitóhelyre állt, jól szervált (egy ász is volt benne), és a Vegyész átvette a vezetést (4-3). Kozsla ászértékű nyitása után 6-4-re módosult az állás, az első technikainál pedig három volt a hazai fór. A szusszanás után a csehek egyenlítettek, majd Gevert ütését követően a vezetést is átvették. Juhász ütésből és blokkból is pontot szerzett, de fordulatokban nem volt hiány, hiszen Ceske Budejovice ismét magához ragadta a vezetést, 11-12-nél Toma időt is kért. Kezdtek a vendégek magukra találni (13-15), egyre szervezettebben játszottak, a második kötelező szünetnél három ponttal meg is léptek. Kozsla ásza és Juhász blokkja után azonban újra a VRCK-nál volt az előny (18-17), Svoboda ki is kérte az idejét, hogy rendet rakjon játékosai fejében. Ez sikerült (19-21), a fiatal Budai helyére Borovicsanin visszatért a pályára, Januzovics szépített. Becsülettel kapaszkodott a Kazincbarcika, de a szett végén már nem sikerült fordítania (24-26, 0-1).

Hazai ponttal indult a második felvonás, majd fej-fej mellett haladtak a csapatok, a kemény ütésekkel a Vegyész sem fukarkodott (7-6). Juhász és Kecskeméti nyitásrontása ellenére is 8-7-re ment a vendéglátó, de Habr vezérletével a Ceske Budejovice elkezdte gyártani a pontokat, Toma Sándor ki is kérte első idejét (8-11). Két vendég poén után Toma újra megnyomta a gombot, majd Gulyás Kozslát, Surányi Árvát váltotta (8-14), ekkor végre sikerült is elvenni a nyitás jogát. 10-16-ot mutatott az eredményjelző, de a hazai drukkerek továbbra is buzdították övéiket. A csehek eredményesen nyitottak, gyors támadásokat vezettek, blokkban pedig a lassabban játszó hazaiakat többször is megfogták, nem egyszer három emberrel is sikerült összeállniuk. Juhász kétszer is lesáncolta ellenfelét a hálónál (13-18), ez azonban csak szépségtapasz volt, innentől pedig már a csehek nem engedték ki a kezükből az újabb részsikert (17-25, 0-2).

Kecskeméti ásszal kezdett, majd Borovicsanin bombái kellettek ahhoz, hogy a VRCK tartsa a lépést ellenfelével (3-3). Mutattak szép dolgokat a csapatok, és ha a hazaiakon volt a sor, a közönség nem is maradt adós a dicsérő szavakkal, a tapssal (6-5). Eggyel mentek a vendégek a technikaihoz érve, majd kettőre, olykor háromra duzzadt az előnyük, annak ellenére, hogy Juhászék becsülettel küzdöttek. A chilei átlót nehéz volt tartani (11-16), míg Michaleket többször is sikerült leszedni, például Kecskemétinek is (14-17). „Innen szép a győzelem”, lehetett hallani a nézőtérről, és a buzdítás annak volt köszönhető, hogy Borovicsaninék egy pillanatra sem adták fel a meccset. Jó nyitásaiknak köszönhetően a csehek megkönnyítették saját maguk dolgát, állva hagyták ellenfelüket, így megnyerték a párharc első felvonását (17-25, 0-3).

Járt a „szép volt fiúk” a játékosoknak a 0-3 ellenére (na meg a szaloncukrok is), majd a csapat tapsolta meg a lelkes szurkolótábort. Folytatás december 21-én, Ceske Budejovicében.

tm