Ötjátszmás meccsen, emelt fővel búcsúzott a Vegyész

Nem sikerült a bravúr a Vegyész RC Kazincbarcikának a férfi röplabda Challenge Kupában, mert bár közel került a továbbjutáshoz, végül a török Tokat Belediye Plevne a Don Bosco Sportközpontban rendezett összecsapáson is nyerni tudott.

Nem vágott neki kedvező előjelekkel a visszavágónak a Vegyész, hiszen az első összecsapáson a magyar bajnok kikapott 3-0-ra, és már csak aranyszettben volt esélye kiharcolni a továbbjutást, ráadásul mindkét feladója megsérült a napokban. Éppen ezért Toronyai Miklósnak újra edzésbe kellett állnia, és a rutinos feladó kezdett is. Sokan látogattak ki a találkozóra, a szurkolók rögtön egy koreográfiával indítottak, 50. születésnapja alkalmából köszöntötték a kazincbarcikai röplabdázást.

A hazai játékosok – öt hazai neveléssel a kezdőben – ezt meg is hálálták, mivel bátran, harcosan kezdtek röplabdázni, aminek meg is lett az eredménye: meglepték esélyesebb ellenfelüket, végig vezetve behúzták az első játszmát (25-19, 1-0). Marcílio Braga szállította a pontokat, remekül játszott az átló, ahogy társai is, hiszen rengeteg támadást védekeztek ki Árva Milánék, így a közönség nem egy látványos labdamenet végén tapsolhatott pontnak. A második felvonásban is szinte végig a VRCK vezetett, és bár a hajrában fordítottak a törökök, mégis Blázsovics Péterék örülhettek (27-25, 2-0).

A háromperces szünetben a fiatal egri röplabdások mondtak köszönetet a kazincbarcikai szurkolóknak, hiszen a találkozóval egy időben adományt gyűjtöttek társuk, Kovács Máté gyógyulásáért, akit jelenleg Izraelben kezelnek leukémiával. Az első két szettben a Tokat játszott több hibával, de a harmadikban a Vegyész, és ez meg is látszott, a vendégek könnyedén szépítettek (16-25, 2-1). Nem volt meglepő a Vegyésznél egy-két pontatlanság a feladó-ütő kapcsolatban, Toronyai ugyanis hónapok óta nem találkozott edzésen a társaival. A Belediye Plevne feljavult, a Vegyésznek pedig azok az extra mentések, pontok, amelyek az első két felvonásban jellemezte a játékát, nem jöttek be, ez pedig a vendégek újabb részsikerét jelentette, egyben pedig a továbbjutásukat is (23-25, 2-2).

Pedig a hazaiak mindent megpróbáltak, 16-21-ről és 20-24-ről is feljöttek, a Tokat bolgár átlója azonban továbbjuttatta csapatát. Juhász Péterék ennek ellenére megkapták a tapsot a lelátóról, megérdemelték azt a kupabúcsú ellenére is. A találkozót végül, ha minimális különbséggel is, de a vendégek nyerték kétórás csatát követően (13-15, 2-3). Braga a mezőny legeredményesebb játékosa volt 22 ponttal, de Blázsovics is 14 egységig jutott, míg Toronyai – ismerve a körülményeket – kiváló teljesítményt nyújtott.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA CHALLENGE KUPA, 2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
Vegyész RC Kazincbarcika (magyar) – Tokat Belediye Plevne (török) 2-3 (19, 25, -16, -23, -13)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 600 néző. V.: Hoger (szlovák), Tomec (szlovén).
Vegyész: Toronyai 5, Blázsovics 14, Péter 3, Braga 22, Árva 8, Juhász 8. Csere: Dudás (liberó), Bibók 1, Csizmadia. Vezetőedző: Marek Kardos.
Belediye Plevne: Gokhan 2, Firkal 15, Bedirhan 14, Csernyokozev 17, Anil 1, Cansin 1. Csere: Semih (liberó), Alperay (liberó), Halil 2, Berkant 7, Mert 9, Ahmet 8. Vezetőedző: Ilker Altan.
Továbbjutott a Tokat Belediye Plevne, kettős győzelemmel.

Marek Kardos: Mindent elkövettünk a továbbjutás érdekében, amit tudtunk, megoldottunk. Két játszmában is gyengébben fogadtunk, valamint több ki nem kényszerített hibát vétettünk, mint az előtt. Szeretném megköszönni Toronyai Miklósnak a segítségét, mert néhány hónap után is remekül teljesített. Ugyanakkor minden játékosom megérdemli a dicséretet, hiszen nem adták fel, és bár közel voltunk, végül a Tokat nyert, nem véletlenül. Sajnálom, hogy nem jött össze a győzelem, megérdemelte volna a csapat, főleg Miklós.

Ilker Altan: Rengeteg hibával kezdtünk, a hazaiak pedig nem adták olcsón a bőrüket. Dicséretet érdemelnek a játékosaim, mert a rossz kezdés ellenére sikerült felpörögniük, és nagy küzdelemben továbbjutni. Bízom abban, hogy a következő fordulóban ezt a hibát már nem követjük el.

(fotó: © vrck.hu / Kovács Loretta)