Toronyai: Sokszor kellemesen csalódtam

Kisebb pihenőjét tölti a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcikára – már ami a meccseket illeti -, hiszen legközelebb csak november 29-én játszik tétmérkőzést. Az eddig letudott kilenc összecsapásáról és azok tapasztalatairól kérdeztük Toronyai Miklós vezetőedzőt.

Nyolc bajnokin hat győzelmet és két vereséget könyvelt el eddig a Vegyész, a megszerzett 17 pontjával jelenleg a második helyen áll a tabellán (riválisai azonban kevesebb mérkőzést játszottak; a Magyar Kupában egyszer lépett pályára, akkor Dágon nyert). A legtöbb ászt nyitotta, de a legtöbb szervát is rontotta, támadáshatékonyságban a harmadik a Fino Kaposvár és a MÁV Előre-Foxconn mögött, valamint az egyik legjobban blokkoló csapat jelenleg az Extraligában. Vajon a 13 napos pihenő a legjobbkor jön a Vegyésznek?

„Az éremnek két oldala van” – mondta Toronyai honlapunknak. „A szezon elején sok volt a mérkőzés, erőltetett menettel kezdtünk, emiatt a srácok most rászolgálnak egy kis pihenőre. Legutóbb kaptak egy szabad hétvégét, aztán hétfőtől készülünk a Kecskemét elleni bajnokira, ami fontos állomás lesz mindkét csapat számára. Az érem másik oldala, milyen lendülettel vetjük bele magunkat a munkába. Fontos volt, hogy a szabad hétvégét követően ugyanolyan alázattal dolgozzunk, mint eddig. Ha egy kicsit nincs helyén a figyelem, nekünk, a stábtagoknak kell beavatkoznunk, hogy ez jól működjön.”

A csapatot egy komolyabb betegséghullám is sújtotta október végén, november elején, emiatt többen is kimaradtak a keretből, vagy nem játszottak. Péter Benedek egy izomhúzódás miatt nem tudott még gyakorlatilag idén egészségesen pályára lépni, de az utóbbi hetek gyógytornái és kezelései segítettek, és hétfőtől ismét teljes értékű edzésmunkát tud végezni.

„Valóban sok egészségügyi probléma hátráltatott minket, akkortájt játszottunk a Szegeddel és a Dággal bajnokit” – emlékezett vissza vezetőedzőnk. „A munkához mindenki nagyon pozitívan áll hozzá, sokszor kellemesen csalódtam a játékosokban. Egy olyan brigáddal dolgozunk most, ahol a teljesítmény ugyan hullámzó, nagy hullámvölgybe mégsem kerültünk.”

Adódott a kérdés: változott-e esetleg a csapat célkitűzése a jó rajt miatt? Toronyai elmondta, egy játékos mindig nyerni akar, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a csapat átlagéletkora 21 év, és a kezdő csapatban 20, 19 és 17 éves játékos is van. Hozzátette, rengeteg pozitív energiát tudnak ezúttal is meríteni a szurkolókból.

„Változatlanul az a célunk, hogy az első nyolcban zárjuk az alapszakaszt, és ezt senkinek nem szabad elfelejtenie, szurkolóinknak sem. Nem mellesleg ők eddig is nagyon jól álltak a csapathoz, amit a játékosok is éreznek. A Dág elleni bajnokin ott hagytunk két pontot, de a közönség emiatt senkit nem kezdett ki. A részükről tehát maximálisan megvan a támogatás, a csapat érzi is ezt a bizalmat. Mint minden csapat életében, hullámvölgyek, nehezebb időszakaink nekünk is lesznek, amit ugyanúgy együtt kell megélnünk, mint most a jó szezonkezdetet is.”