Toronyait kérdeztük a válogatottról, az ünnepi időszakról és a sportpszichológiáról

Toronyai Miklóssal a Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzőjével beszélgettünk a magyar válogatottról, a sportolók otthoni munkavégzéséről és a sportpszichológia fontosságáról.

December 16-án a Vegyész kiharcolta az MVM Magyar Kupa elődöntőjében való szereplést, és még aznap este Blázsovics Péter és Toronyai Miklós elutaztak a magyar válogatott érdi edzőtáborába. A tartalékos nemzeti együttesünk ugyanis két felkészülési mérkőzést is játszott Románia ellen, az elsőt, december 21-én a VRCK felnőtt és utánpótláskorú játékosai is a helyszínen tekintették meg a Magyar Röplabda Szövetség jóvoltából, és még ajándékpólóval is gazdagodtak.

A VÁLOGATOTT MOSTANI ÖSSZETARTÁSÁRÓL
Ami eddig is, az volt most is a feladatom, tehát segítettem a munkát az edzéseken, a mérkőzéseken pedig figyeltem a saját és ellenfelünk blokkjának a mozgását. Egy jó hangulatú összetartás volt, főleg fiatalokkal, de azt gondolom, hogy amit a stáb eltervezett, az összejött. A fiatalok nagyon akartak bizonyítani, de fontos volt, hogy ne megfelelési kényszer legyen rajtuk, hanem tényleg tudjanak örülni a meghívónak. Ugyan a mérkőzéseket elveszítettük, de a szövetségi kapitány folyamatosan rotálta a csapatot, mindenkinek lehetőséget adva. Egy kicsit a tartás, a tűz is hiányzott már a végén, de elég sok és fontos alapemberünk nem volt itt a keretben.

A VRCK JÁTÉKOSAINAK ÜNNEPI FELADATAIRÓL
Ha profi sportolókról beszélünk, nyilván odafigyelnek az étkezésre, tehát nem kell attól tartani, hogy valaki nem megfelelő állapotban térne vissza. Közben azért lesz egy kis kardió-kondi edzés is, ez is nagyjából napi fél órát jelent. A játékosok tudják, mire kell oda figyelniük, Dudás Tamás pedig ellátja őket megfelelő programmal, hiszen a gumiszalagos, prevenciós feladatok otthon is végezhetők.

A SPORTPSZICHOLÓGIA FONTOSSÁGÁRÓL ÉS A JÖVŐBENI CÉLOKRÓL
A szezon elejétől egy sportpszichológus, Nagy Ágnes dolgozik a fiúkkal, és egy idő után érezhető volt a különbség. Most már sokkal nagyobb rend van a fejekben. Az edzésmunkán nem változtattunk, de a minősége javult, hiszen koncentráltabb a társaság. Sok minden kellett ahhoz, hogy csapattá érjünk, de szerintem az, hogy felismertük, szükségünk van egy sportpszichológusra, lehetett egy fordulópont. Kellettek a sikerek is, amelyeknek köszönhetően már jövünk felfelé. Bízom abban, hogy a szünet után is így tudunk visszajönni, hiszen a cél, hogy mindkét sorozatban ott legyünk a döntőben.

(fotó: Kovács Loretta, VRCK)